Тернополянин каже: його незаконно затримали та били після візиту в кафе. Що ми дізналися?

Тернополянин каже: його незаконно затримали та били після візиту в кафе. Що ми дізналися?
  • Тернополянин стверджує, що правоохоронці вчинили проти нього не одне порушення, а суд вже виправдав його за звинуваченням у хуліганстві.
  • За розповіддю чоловіка, все сталося в одному з кафе Тернополя. Яка версія у правоохоронців і в керівництва закладу? Чи справді все так було? Розбиралися журналісти «20 хвилин».

У понеділок, 27-го червня, тернополянин Андрій Томашевський вирішив зайти до кафе на бульварі Петлюри. Там він, каже, очікував на свого товариша.

— До мене підійшла власниця, так зрозумів, що їй не сподобалося, що я там знаходжуся. Я сказав, що це заклад громадського харчування, тож я можу там перебувати. Вона відійшла, через певний час знову підійшла й почала казати, що зараз викличе поліцію, — розповідає Томашевський. За його словами, для неприязні не було жодних підстав.

Відео дня

Хотів дізнатися причину

— Вони прийшли, підійшли до мене і одразу кажуть: «Давай документи». Я думаю, а чого документи, на якій підставі. Вони кажуть: документи, воєнний стан і пішло-поїхало. Я бачу, що вони нічим не аргументують. Просто війна і все. Думаю, ні, хлопці, так не піде, — згадує Томашевський.

Чоловік переконаний, що навіть за умов війни громадяни не позбавляються своїх прав, відтак поліцейські мали оголосити підстави через, які вони просять показати документи.

Вважаючи, що поліція чинить порушення, пан Томашевський дістав телефон та хотів знімати на відео своє спілкування з правоохоронцями, але, на думку поліціянтів, і це заборонено у воєнний час.

— Почали мені говорити, що не маю права робити відеозйомку. Я почав питати, на якій підставі? Їх відповідь: «Ми тобі нічого не зобов’язані». Я ставив телефон з ввімкненою камерою на стіл, побачив, що другий поліцейський тягне руки, щоб телефон забрати, то я його швидше забрав, — каже Томашевський.

Правоохоронці, продовжує, зовсім не цікавилися тим, що сталося у закладі. Лиш вимагали в нього документи, без пояснення підстав та забороняли знімати відео. Коли чоловік знову намагався ввімкнути відеозапис – не давали йому то зробити.

—  Я побачив, що хлопці починають нагліти, я поставив їм пряме запитання, чи я затриманий? Вони кажуть, що ні. Кажу: «Добре, я піду в супермаркет тоді. Якщо вам буде треба щось уточнити, зачекайте біля виходу». Як тільки почав йти, вони стали поперед мене, ми тебе нікуди не пустимо, ми викликали наряд, — каже чоловік.

Якраз у цей час приїхали інші правоохоронці. Вони, за словами чоловіка, також не намагалися розібратися у цій ситуації, а одразу почали просити документи. І знову без аргументації вимоги.

— Вони повторювали: «Ти диверсант, ти п’яний». Все на купу, — каже Томашевський.

Чоловік хотів сфотографувати номер поліцейської автівки, але і це йому не дали зробити. Натомість, наголошує, пошкодили один з двох його телефонів.

— Знову почали говорити, що я диверсант, скрутили мене, запакували та кинули в машину. Сказали, що я затриманий і кинули. Не повідомили ні аргументованої причини затримання, мали б роз’яснити права. Якщо затриманий то за фактом якого порушення. Нічого не пояснили, — каже Томашевський.

Переконує: усі руки — сині

Неприємна ситуація мала продовження і в авто.

— У машині вони почали матюкатися дуже сильно. З цього я зробив висновок, що їх нагрудні камери та відеореєстратор в авто не працювали. Хоча вони мають працювати. Бачачи, що вони матюкаються, обзивають мене, на одному телефоні я таки включив диктофон, а на другий хотів зняти на відео їх поведінку. Але двоє поліцейських, які сиділи по боках від мене, почали хапати мене за руки, намагаючись їх викрутити та били по долонях, щоб забрати телефони. Від цього потім і утворилися синці, — уточнює терноплянин.

У райвідділі

У чоловіка був рюкзак, коли прибули до відділу поліції, продовжує пан Томашевський, вирішили провести його огляд. На що, вважає, також не було підстав.

— Для огляду мають бути дотримані певні норми. Якщо людина в чомусь підозрюється, якщо є речі заборонені в обігу. Просто так це не робиться. Але вони все рівно зробили поверхневий огляд. Так у мене був газовий балончик та складний ніж, але я маю право їх носити, були документи на це. Вони не вилучили нічого, — розповідає Андрія Томашевський.

Правоохоронці, каже, також вирішили відвезти його на освідчення на стан алкогольного сп’яніння.

— Там у мене все показало по нулях. Тоді лікар спитав, чи є в мене є якісь травми. Я відповів про синці на руках, бо вони вже почали тоді проявлятися. Не знаю, чи він то зафіксував, але начебто фіксував. Хоча і синці тоді тільки починали проявлятися, — каже Томашевський.

У райвідділі правоохоронці склали протоколи затримання та за хуліганство. Після цього його відпустили додому.

Пізніше Томашевський залишив кілька заяв на поліцейських за наступні порушення – грабіж, бо виривали телефони, обмеження волі.

Суд хуліганства не знайшов

Уже 4 липня понеділок суд розглядав справу щодо хуліганства пана Томашевського. Як розповів чоловік, то справу закрили за відсутності правопорушення, бо жодних доказів вчинених ним порушень поліцейські до справи не долучили.

Натомість за заявою чоловіка на порушення поліцейських, запевняє співрозмовник, у поліції не проводили необхідних дій, навіть не вносили відомості в ЄРДР. Відтак чоловік звернувся до слідчого судді тернопільського судді Тернопільського міжрайонного суду, який зобов’язав поліцію це зробити. Зняти сліди насильницьких дій, за розповіддю Томашевського, його за більше, ніж тиждень часу, ніхто так і не скерував. Такими темпами і синці зникнуть.

У власниці своя версія

Ми побували у закладі, де все сталося. А також поспілкувалися із власницею кафе. Пані Олександра запевняє, що все було інакше. Не так, як розмалював чоловік.

— Він був неадекватний. Зачіпав усіх моїх працівників, мене чіпав. Він став коло барної стійки, замовив пиво і чіплявся до дівчат моїх. Вони бачили, що він неадекватний. Випив пиво. Я йому сказала: «Сядьте за столом. Берете продукцію та повинні присісти. Присів, і офіціанти обслуговують». Він тоді почав ходити навколо більярдного столу, зазирати. Я ж не знаю, що він там робить. Така ситуація, що як щось підозріле, то треба викликати охорону. Я натисла кнопочку, вони приїхали, і вже далі вони розбиралися. Наша ситуація з ним на тому закінчилася, — розповідає пані Олександра.

При цьому жінка запевняє, що поліція не била Томашевського. Втім, і відбувалося це вже, за словами чоловіка не в приміщенні кафе.

Що кажуть у поліції? 

За поясненням ситуації ми звернулися до обласного управління поліції. Хотіли дізнатися версію подій від правоохоронців. А також, чи працювали у поліцейських нагрудні камери, аби можна було об’єктивно дізнатися всі обставини подій, а ще поцікавилися, чи проводять внутрішню перевірку щодо законності дій правоохоронців.

— Особи встановлені, перевірка проведена, матеріали скеровані в ДБР, — ось так коротко відповів на наші запитання начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета та відправив за коментарями до ДБР.

«20 хвилин» підготували інформаційний запит щодо цієї ситуації до Державного бюро розслідувань. Там тиждень готували відповідь, але деталей справи так дізнатися і не вдалося. Бо в бюро до сих пір чомусь не отримали матеріали справи. Принаймні, так нам відповіли.

— За описаними вами подіями відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань Тернопільською обласною прокуратурою та одночасно доручено проведення досудового розслідування Четвертому слідчому відділу, що розташовується у Тернополі. Станом на час надання цієї відповіді (13 липня), матеріали до Четвертого слідчого відділу не надходили, — йдеться у відповіді ДБР.

Юристи ж кажуть, що під час дії воєнного стану деякі права і свободи громадян дійсно обмежені.

 — Яскравим прикладом є запровадження комендантської години. З її введеням українці обмежені у свободі пересування в певні години. Але більшість прав і свобод все ж таки залишаються. Тобто є тими самими, що і до 24 лютого, — розповідає юристка Марія Бочан.

За її словами, перевірка документів в осіб під час дії воєнного стану уповноваженими на це, у даному випадку поліцейськими, не змінилася.

— Тобто співробітник поліції, підійшовши до особи, має представитись і обов'язково вказати причину зупинки-перевірки. Ці підстави визначені у ст.32 Закону України «Про національну поліцію». Рекомендую з ними ознайомитися, щоб бути в курсі, за що можуть вас попросити документи, а за що — точно ні. Так, серед них порушення заборон, що введені під час воєнного стану або, якщо особа схожа до тієї, яка перебуває в розшуку тощо, — пояснює Бочан.

Також, за словами юристки, як і було раніше, особи мають право фіксувати своє затримання, перевірку документів на власні пристрої.

— У такому випадку поліцейські не вправі самовільно вилучати особисту власність особи, якою є в даному випадку телефон, — підсумовує юристка.

Як нам розповіли у Тернопільській обласній прокуратурі, окружна прокуратура визначила підслідність справи за ДБР і провадження, ніби, вже є там. Деталей поки не озвучують. Чим завершиться справа ми повідомимо згодом.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • АНДРІЙ Демчишин

    Не поліція ,а ментовский не поряд,похожі випадки є багато
  • Читач77

    Показовий приклад знання своїх прав і свобод!
  • David Starr

    З вигляду - типовий наркоман, не дивно, що його патруль загріб :)

    Читач77 reply David Starr

    Як можна судити по зовнішності?
  • Бодя Олегович

    Ібо нех.й вийоб.ватись!! )

    Читач77 reply Бодя Олегович

    Просто людина знає свої права!

    Це вже злочин?

keyboard_arrow_up