Тернополянка хотіла придбати автівку із закордону, а натрапила … на шахраїв

Тернополянка хотіла придбати автівку із закордону, а натрапила … на шахраїв
  • До правоохоронців дедалі частіше звертаються громадяни, які стали жертвою аферистів.
  • Новий випадок автомобільного шахрайства задокументували поліцейські у Тернополі. Відтак, вони нагадують жителям міста, як не потрапити на «гачок».

Про те, який новий спосіб ошукати людей придумали зловмисники, розповіли у дописі на Фейсбук-сторінці Поліція Тернопільської області. Там пишуть, що до районного управління поліції звернулася 40-річна тернополянка та сказала, що її ошукали в мережі.

Жінка в Інтернеті натрапила на оголошення про продаж автомобіля з Європи. Узгодивши з продавцем деталі покупки, потерпіла переказала на його рахунок 80 000 гривень за іномарку, яку мали б ввезти на територію України з-за кордону. Проте машину заявниця так і не отримала.

Щоб не стати жертвою шахраїв правоохоронці радять не перераховувати кошти за товар до його прибуття та не переконавшись у його належній якості. Пам’ятайте, що не варто передавати гроші незнайомим людям за сумнівні послуги, навіть якщо вони є дещо дешевшими!

Відео дня

На офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області ми знайшли поради для споживачів, як уникнути шахрайства, купуючи товар через мережу Інтернет. Здійснюючи покупки онлайн, ми не можемо: оглянути товар, перевірити його за органолептичними показниками, переконатися у відсутності недоліків, перевірити його роботу, розмір та інше. Таким чином, купівля в Інтернеті ґрунтується на довірі та інтуїції.

Проте бажання заощадити спонукає нас ризикувати. Тому:

  1. Під час здійснення покупки через Інтернет слід грамотно і детально обговорити з продавцем всі ключові умови: найменування і характеристики товару, стан товару, вартість, спосіб доставки, номери телефонів, e-mail, номери рахунків, електронних гаманців та можливість одержання товарного чеку або договору купівлі-продажу.
  2. Якщо ви купуєте що-небудь у приватної особи, то необхідно бути надзвичайно обережним. Можна попросити підтвердити фотографіями наявність товару та його стан, отримати якомога більше інформації про продавця. Коли продавець буде фотографувати товар, було б добре, щоб він знаходився поряд з ним, тобто, щоб можна було ідентифікувати, що це дійсно належить йому.
  3. Найбільший ризик бути обманутим під час купівлі товару через мережу – це товар куплений по передоплаті. Зараз всі поштові служби пропонують послуги оплати після перевірки самого товару, тому намагайтеся узгодити з продавцем такий спосіб оплати.

Основними ознаками, які вказують, що Вас хочуть обманути є:

  • Відсутня адреса і телефон, все спілкування пропонується вести через електронну пошту або програми обміну миттєвими повідомленнями;
  • Відсутнє реальне ім’я продавця, людина ховається за псевдонімом.
  • Продавець зареєстрований на сервісі недавно, його оголошення про продаж одне;
  • Відсутнє фото товару, або ж використано не особисте фото, а фото з інтернету;
  • Занадто занижена ціна товару в порівнянні з аналогами у інших продавців.
  • Продавець вимагає повну передоплату;
  • Продавець приймає оплату тільки на анонімні реквізити: електронні платіжні системи, поповнення мобільного телефону тощо;
  • Продавець приймає оплату на ім’я іншої людини;

Якщо ж Ви все таки купили товар через інтернет у приватної особи, а продавець пропав або зв’язок з продавцем обірвався, від Головного управління Держпродспоживслужби рекомендують написати в правоохоронні органи заяву про факт шахрайства, прикріпивши наявні у вас листування, документи, які підтверджують перерахування грошей, скріншот сторінки, де було розміщено оголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up