Тесть встромив ножа у серце зятя і плакав: «Не вмирай, я того не хотів». Подробиці вбивства на Теребовлянщині

Тесть встромив ножа у серце зятя і плакав: «Не вмирай, я того не хотів». Подробиці вбивства на Теребовлянщині
  • Михайло у суді повністю визнав свою вину у заподіянні смерті зятеві Володимирові. Розповів, що останнім часом стосунки із зятем значно погіршились і той неодноразово бив його. Ці свідчення підтвердили сусіди та його дочка, яка була дружиною загиблого.
  • Сусід у суді пригадував, як побачив непритомного Володю. Поряд з ним перебував Михайло, який говорив до зятя: «Не вмирай, я того не хотів». Сусіди поклали непритомного Володю до авто і поїхали назустріч швидкій. За кілька кілометрів до лікарні Володимир помер.

Того вечора все почалось зі сварки, яка переросла в бійку. 33-річний Володимир вхопив металеву каструлю і вдарив тестя Михайла по голові. Тесть від удару впав на підлогу, а Володимир продовжував товкти старого ногами, не даючи піднятися. Якоїсь миті Михайло вхопив ножа, яким чистив рибу, і встромив зятеві у груди, в ділянку серця. Як згодом підтвердили експерти, у Володимира було проникаюче ножове поранення лівої половини передньої поверхні грудей із ушкодженням серцевої сорочки та передньої стінки правого шлуночка серця, що призвело до настання смерті.

У будинку с. Барнадівка Теребовлянського району, де трапилося нещастя, мешкали батько, його донька, зять та п’ятирічний онук. Пенсіонер впродовж останніх років сильно зловживав алкоголем, через це в родині виникали конфлікти. Поліція неодноразово приїжджала на виклики про сімейне насильство та сварки. У суді дружина загиблого стала на бік батька. А сваха вимагала найсуворішого покарання для вбивці сина.

Просили 8 і 10 років тюрми

Минулого року суд першої інстанції засудив Михайла за умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони.  60-річному жителю Теребовлянщини оголосили вирок. Якщо чоловіка спочатку звинуватили в умисному вбивстві, за що передбачене покарання до 15 років ув’язнення або навіть довічний термін за ґратами, то за вбивство зятя він і близько такого терміну не відбуватиме.

Відео дня

Не погодившись із вироком, потерпіла Ольга та прокурор у справі подали апеляційні скарги. Днями Тернопільський апеляційний суд таки відправив пенсіонера за грати.

— Не погодившись із рішенням місцевого суду, прокурор та потерпіла Ольга Т. подали апеляційні скарги, в яких просили вирок місцевого суду скасувати та перекваліфікувати дії обвинуваченого зі ст. 118 КК України на ч.1 ст. 115 КК України і призначити покарання у вигляді позбавлення волі: прокурор просив строком 8 років, потерпіла – 10 років, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду. — Свою вимогу прокурор обґрунтовував тим, що суд першої інстанції неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність, а фактичні обставини справи не відповідають висновкам суду.

Санкція ст. 118 КК України передбачає покарання у виді виправних робіт строком до 2-ох років, обмеження волі – до 3-ох років або позбавлення волі до 2-ох років. А санкція ч.1 ст. 115 КК України – йдеться про умисне вбивство, — передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Місцевий суд визнав не доведеними дії обвинуваченого Михайла Г. за ч. 1 ст. 115 КК України та перекваліфікував їх на ст. 118 КК України. Однак у вироку виклав лише зміст обвинувачення, сформульованого органом досудового розслідування, але не сформулював обвинувачення, визнаного судом доведеним за ст. 118 КК України.

Тесть плакав і повторював: «Що я наробив»

Допитаний у судовому засіданні Михайло повністю визнав свою вину у заподіянні смерті Володимирові. Однак наполягав, що злочин вчинив, обороняючись від дій зятя, хоча смерті йому не бажав. Також розповів, що останнім часом стосунки із зятем значно погіршились і той неодноразово бив його. Ці свідчення підтвердили сусіди та його дочка, яка була дружиною загиблого.

Односельчанка у суді пригадала, як Володимира вже повезли в лікарню, а вона підійшла до розгубленого Михайла. Той плакав і лишень повторював: «Що я наробив»…

Зять після удару в серце ще зумів вийти на вулицю і впав. На момент сварки в помешканні була й його дружина, але втрутитися у розбірки найдорожчих чоловіків не змогла через травму ноги.

Пораненого чоловіка, який стікав кров’ю, побачили сусіди, поклали у власне авто та поїхали назустріч швидкій, яку одразу викликали. Володя помер в автомобілі сусідів близько 20.30 у с. Кровінка. До лікарні його не довезли кілька кілометрів.

Поліція неодноразово приїжджала на виклики про сімейне насильство та сварки за цією адресою, повідомляли правоохоронці. Остання суперечка завершилася летально для 33-річного зятя. На момент суперечки обоє чоловіків були напідпитку.

Вдарив ножем, яким чистив рибу

Того дня літній чоловік був вдома і, стверджував, що зять повернувся з роботи знервований та агресивний. Тесть каже, той був напідпитку. Сваритись почали ще перед входом до будинку. І тоді зять вдарив каструлею старого, від чого той втратив свідомість та впав. Коли опритомнів, зять продовжував товкти його ногами. Тесть, прикриваючись руками, просив зупинитись. І донька кричала з кухні, аби не бив батька. Від чергового удару тесть упав на стіл та, вхопивши ножа, яким до того чистив рибу, вдарив зятя.

Зять підвівся і побіг на дорогу, де упав. Тесть благав: «Не помирай», кричав сусідам, аби викликали швидку та приклав до рани зятя рушник. Але життя молодого чоловіка врятувати не вдалось.

— Я дуже шкодую, що так сталось, не хотів вбивати зятя, а вдарив ножем, аби захистити себе, – стверджував Микола у суді. Та щораз просив пробачення у доньки…

Літній чоловік пригадував, як Володя не раз його бив. А за кілька днів до трагічних подій душив старенького під ясенем. Свідком цього була сусідка.

Мати убитого чоловіка розповіла у суді, що її син проживав у зятях у с. Бернадівка. Між чоловіками часто траплялись конфлікти, бо тесть зловживав алкоголем. За словами свахи, син кілька разів мав намір переїхати до іншого села, але невістка була проти. Саме за умисне вбивство потрібно судити її свата, надовго запроторивши за ґрати.

Донька Михайла і дружина Володі розповідала у суді, що чула, як чоловік з батьком сварились і бачила все через вікно. Причиною конфлікту було те, що батько хотів йти на вулицю за межі господарства, а чоловік був проти цього. Якоїсь миті чоловік почав бити батька, а собака кусала його за штани, захищаючи старшого господаря. Саме щоб відігнати пса, Володимир, мовляв, вхопив в руки каструлю, яка висіла на огорожі. Але потім вдарив нею батька по голові, від чого той впав і втратив свідомість. Як батько бив Володю у груди, каже, не бачила, бо той стояв до неї спиною. Потім лише помітила, як чоловік раптово побіг із подвір'я в сторону вулиці села, а в руках батька був кухонний ніж, який був в крові.

Жінка вказала, що її чоловік раніше безпричинно чіплявся до її батька та не раз бив його.

Сусід пригадав, як Микола сидів біля непритомного зятя на вулиці і намагався врятувати йому життя та просив сусідів допомогти зупинити кров. Чимало сусідів у суді зазначили, що не раз бачили синці на тілі Миколи. І припускали, що то справа рук його зятя.

Коли Володимира повезли в лікарню, односельчанка пригадує, як підійшла до розгубленого Миколи. Той плакав і лишень повторював: «Що я наробив»…

Два роки тюрми за смерть зятя

Суд першої інстанції, оцінивши докази всіх сторін, дійшов до висновку, що винуватість пенсіонера у вчиненні ним умисного вбивства при перевищенні меж необхідної оборони, доведена при встановлених судом фактичних обставинах поза розумним сумнівом, а його дії слід кваліфікувати за ст. 118 ККУ. Його засудили до 2 років позбавлення волі. Майже два місяці, поки чоловік перебував під вартою, із серпня до жовтня 2020 року, йому мали заразувати до строку відбуття покарання. Проте прокурор і потерпіла подали апеляційні скарги.

Днями колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до переконання, що апеляційні скарги прокурора та потерпілої Ольги Т. на вирок Теребовлянського районного суду від 22 липня 2021 року слід задовольнити частково. Вирок суду першої інстанції скасувала та ухвалила новий, яким Михайла визнано винуватим за ст. 118 КК України та призначила йому покарання у виді позбавлення волі строком на ті ж два роки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up