«Ти мене підставив!» Вдарив товариша, а той впав на бетон і загинув. Що сказав суд?

«Ти мене підставив!» Вдарив товариша, а той впав на бетон і загинув. Що сказав суд?
  • Скандал почався зі зникнення сумки власниці крамниці, де працювали товариші. Один запевняв, що товариш його підставив, і вбивати не хотів.
  • Доки йшло слідство і суд, мама загиблого померла. І в суді потерпілою була сестра. Чи пробачила вона смерть брата?

З етичних міркувань ми змінили імена героїв публікації. Але все відбувалось на очах у поліції під місцевою крамницею у смт. Скала-Подільська Чортківського району наприкінці вересня 2021 року.

«Ти мене підставив!» — Ігор кинувся з кулаками на товариша, вдарив його в обличчя. Олег не втримався на ногах і впав головою до бетону. Більше чоловік на ноги не звівся, а медики констатували його смерть.

Вдарив на очах у поліцейських

Поліцейські саме з’ясовували, куди поділась сумка власниці крамниці, яка зникла напередодні. Врешті пошук сумки закінчився летально для одного з чоловіків, а для іншого тюремним ув’язненням, хоча він вину не визнав і запевняв, що умислу вбивати товариша у нього не було.

Відео дня

Доки йшло слідство і суд, мама загиблого Олега померла. І в суді потерпілою була сестра. Чи пробачила вона чоловікові смерть брата?

Ігор — уродженець росії, але проживав у Скалі-Подільській.  Його товариш місцевий. Обоє працювали у крамниці різноробочими — напередодні трагічних подій разом вантажили яблука. Ті, хто добре знав чоловіків, кажуть: Олег буд добрим, неконфліктним, усім допомагав. Не помічали агресії та конфліктності до цього випадку і за Ігорем.

Близько опівночі разом сиділи й випивали біля магазину. Потім Ігор встав, взяв свою кофту і пішов спати. Олег нібито взяв сумку власниці і віддав чоловікові.

Зранку до Ігоря зателефонував чоловік власниці і сказав, щоб він приніс сумку. Ігор запевняв, що сумку не брав. Далі у крамниці переглядали відео з камер спостереження і побачили, як Олег дає Ігорю сумку власниці. Тоді керівники викликали поліцію. Ігор разом з правоохоронцями поїхав додому, і в нього на городі знайшли сумку.

Ігор запевняв, що сумку йому хтось підкинув. І вирішив, що це зробив товариш. Він разом з поліцейськими повернувся до крамниці і кинувся з кулаками на Олега. Ударив лише один раз. Але той не втримав рівновагу і, падаючи на землю, сильно вдарився головою до бетону.

Клявся: не мав умислу вбивати

Захисник Ігоря у суді запевняв, що дії його підзахисного треба кваліфікувати не за ст. 121 Кримінального кодексу, а за ст. 125 та ст. 128 КК України, оскільки в нього не було умислу завдати потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили його смерть і ці тілесні ушкодження потерпілий отримав внаслідок падіння. Ігор теж запевняв, що не мав умислу убивати товариша.

Суд визначив, що в цьому випадку мало місце не умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, а вбивство, вчинене через необережність, у зв`язку з чим дії обвинуваченого підлягають перекваліфікації з ч. 2 ст. 121 на ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України.

Сестра загиблого у суді також заявила цивільний позов до обвинуваченого 250 000 грн моральної шкоди. У суді вона пояснила, що втратила єдиного рідного брата, з яким перебувала в добрих, дружніх, родинних відносинах, брат завжди допомагав їй у всьому та підтримував. Усвідомлення того, що брата вже ніколи не буде поруч завдає їй глибоких душевних страждань, з часу його смерті і до сьогодні вона пригнічена, відчуває тугу за ним.

Обвинувачений позов визнав частково, на суму 100 000 грн, посилаючись на свій майновий стан, оскільки ніде не працює, а його дружина важко хворіє.

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 119 КК України і призначити покарання чотири роки позбавлення волі, — так вирішив Борщівський райсуд.

З чоловіка, за вироком суду, стягнули 100 000 грн моральної шкоди.

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів до Тернопільського апеляційного суду.

Юридична довідка

Стаття 119. Вбивство через необережність

1. Вбивство, вчинене через необережність, — карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nadiya Baliy

    Що там Робилося? Ігор сам на себе кинувся з кулаками? Перш аніж публікувати замітки,хто небудь їх перечитує?

keyboard_arrow_up