"Дешеве пальне" та крадіжки з Нової пошти. ТОП-шахрайств, або За якими схемами в нас видурюють гроші

"Дешеве пальне" та крадіжки з Нової пошти. ТОП-шахрайств, або За якими схемами в нас видурюють гроші
П'ять організованих злочинних угруповань за два місяці викрили співробітники поліції. Шість тисяч доларів, 50 тисяч гривень, дві іномарки, понад шістдесят мобільних телефонів та кілька десятків sim-карток - усе це вилучили в шахраїв, які на території нашої та сусідніх областей дурили людей

Шахрайств менше не стало, констатують у поліції. З’являються нові схеми, а старі і добре перевірені роками, - удосконалюються аферистами. Деякі стали більш вишуканими, а шахраї видурюють гроші віртуозніше

Ми підготували ТОП-5 шахрайств, за якими аферисти видурюють гроші у жителів Тернопільщини. У кожному з пунктів є поради, як не стати жертвою. Якщо вже так трапилось і вас ошукали, негайно телефонуйте на 102.  

Схема 1: Махінації з банківськими картками

Спершу додзвонювачі або надсилають сповіщення про блокування банківського рахунку, або одразу телефонують потенційній жертві. Вони розповідають про так би мовити про несанкціонований збій операційної системи й технічні причини. Аби усунути недоліки й вберегти кошти, вони просять власників електронних гаманців уточнити конфіденційну інформацію й назвати код, який приходить на мобільний телефон, що й роблять краяни. Вже згодом перевіривши стан рахунку вони виявлять відсутність заощаджень.

Днями телефонний дзвінок від псевдопрацівника банку обійшовся жителю Зборівського району втратою чималих заощаджень. За допомогою потерпілий звернувся до працівників поліції.

Відео дня

- Зі слів заявника, до нього зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником фінансової установи, - розповів начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. - Він запевнив краянина, що в власника карткового рахунку закінчується термії дії електронного гаманця. Аби вберегти кошти, їх необхідно зняти та покласти на інший банківський рахунок, який, за історією афериста, вже відкрили для краянина. Чоловік без роздумів здійснив операції з банкоматом та терміналом, але згодом зрозумів, що його ошукали, адже не знав номера рахунку, а додзвонювач вимкнув телефон.

Як вберегтись: 

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти. 

- ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства;

- намагайтеся контролювати свої особисті дані, які розміщені в соціальних мережах. Видаліть, на ваш погляд, усю небезпечну інформацію;

- ніколи за жодних умов не виконуйте з банкоматом дії, які вам диктує по телефону незнайомець;

- якщо ви підозрюєте шахрайство – блокуйте свій рахунок.

Схема 2: дурять на продажах в OLX

Махінації на інтернет-продажах знову актуальні. Продавцеві, який виставив на продаж певний товар, дзвонять. Мовляв, хочемо купити, а не можемо перерахувати гроші, - у вас щось з карткою. Далі до продавця дзвонить «представник банку» і повідомляє, що йому прийде новий пін-код, який потрібно повідомити нам. Результат – з картки зникають всі гроші.

Працівники Тернопільського відділу поліції відкрите кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо 27-річної мешканки Тернополя. Жінка мала намір продати наручний браслет, а як наслідок втратила власні заощадження.

  • Краянка розмістила в мережі Інтернет оголошення про продаж товару, - розповів Сергій Крета. - До неї зателефонував потенційний покупець та дізнався реквізити банківського рахунку, аби здійснити оплату. Вже через певний проміжок часу знову пролунав дзвінок, незнайомець представився співробітником фінансової установи та запевнив жінку, що через певні технічні несправності кошти не можуть надійти на електронний гаманець. Цей недолік можна усунути, але для цього необхідно повідомити чотирьох значний код, який надійшов на її мобільний телефон, що й зробила потерпіла. Вже згодом вона зрозуміла, що на її картковому рахунку немає не тільки коштів за товар, але зникли її заощадження в розмірі 4200 гривень.

Як вберегтись: 

  • не потрібно повідомляти пін-коди від електронних гаманців;
  • не виконуйте за вказівками злочинців дії з терміналами та банкоматами. Ви самі того не розуміючи, замість отримати, переведете кошти на інші рахунки, які потім зникають безслідно. У шахраїв на меті лише одне, легко збагатитися за ваш рахунок;
  • відкрийте окремий картковий рахунок, на якому не зберігайте кошти. Під час здійснення купівлі-продажу на цій картці не повинно бути грошей. Вам перерахували гроші на цей рахунок – перекиньте їх на інший;
  • розкрити такий вид злочинів, надзвичайно важко. Якщо ж зрозуміли, що потерпіли від рук пройдисвітів, не зволікайте одразу телефонуйте на лінію «102».

Схема 3: купівля «дешевого пального»

За останні кілька тижнів активізувались шахраї, які нібито пропонують автовласникам придбати дешеве пальне, особливо – дизпаливо. Ціна – 14-15 грн/л.

Шукають людей за оголошеннями, хто надає послуги з перевезення. Дзвонять, пропонують талони на дешеве пальне. Єдина умова - перерахуйте кошти, завтра отримаєте талони за допомогою Нової пошти або доправить кур’єр. Кошти перерахували – шахраї зникли, їхні номери телефонів перестають бути доступними.

У пастку днями потрапив і житель Бережан. До чоловіка зателефонували невідомі, представилися представниками однієї із компаній, яка займається продажем пального.

  • Пропозиція зацікавила чоловіка і він погодився придбати солярки на десять тисяч гривень, - розповів Сергій Крета. - Додзвонювач сказав, що гроші потрібно кинути на номер мобільного телефону і після їх зарахування прийти по картки на заправку.

Чоловік все так і зробив, але коли прийшов за вказаною адресою, то зрозумів, що став жертвою шахраїв. На автозаправній станції повідомили, що жодних паливних карток дистанційно вони не реалізовують, а телефон "продавця" перестав відповідати.

Як вберегтись:

  • керівництво автозаправних станцій наголошує, що укладання договорів на постачання чи купівлю пального гуртовими партіями та продаж талонів чи паливних карток здійснюється лише в офіційних регіональних представництвах;
  • представники мережі автозаправних станцій просять клієнтів бути пильними і не вестися на будь-які пропозиції від невідомих осіб.  

Схема 4: крадуть у клієнтів «Нової пошти»

Новий вид шахрайства з готівкою  вигадали зловмисники - вони навчилися красти гроші чужих накладених платежів та привласнювати товар.

На Тернопільщині жертвами такого шахрайства стало двоє людей. Потерпілі втратили 3600 та 1897 гривень.

  • Обидві жертви розповіли, що користуються додатком "Нова пошта", - повідомив Сергій Крета. - Потерпілі очікували гроші за проданий товар, коли їм зателефонувала невідома жінка і представилася фахівцем поштового відділення. Додзвонювач знала про платіж, бо повідомила, що для здійснення кур'єрської доставки необхідно повідомити код підтвердження.

Про те, що стали жертвами шахрайства, краяни дізналися лише після того, як прийшло сповіщення про зміну способу отримання оплати за товар. Їхні гроші отримали сторонні особи.

За словами начальника сектору дізнання Тернопільського відділу поліції Мирона Шеремети, після отримання коду шахраї в особистому кабінеті вносять зміни, вписуючи чуже ім'я і платіжну картку. Саме ця людина має право забрати гроші чи товар або проплата йде на її банківську картку.

Правоохоронці внесли даний факт в ЄРДР згідно статті 190 ККУ. Вони встановлюють, як шахраї отримують доступ до інформації про отримувачів або відправників: чи проблеми в системі безпеки програми Нової Пошти, чи витік і підміну інформації проводять самі співробітники пошти.

- Нам прикро, що клієнти компанії стали жертвами шахраїв. На жаль, шахраї постійно вдосконалюють старі схеми та вигадують нові, - прокоментувала ситуацію Оксана Тарасенко, прес-секретар Нової пошти. - Так, вони можуть мати доступ до пошти клієнта і, авторизуючись через пошту, самовільно змінювати паролі до бізнес-кабінету або особистого кабінету. Тому при будь-яких підозрах ми радимо нашим клієнтам оперативно змінювати паролі на пошту, а також у мобільному додатку та особистому кабінеті.

На "Новій пошті" також радять у бізнес-кабінеті регулярно перевіряти перелік довірених пристроїв та залишати лише необхідні, а інші видаляти.

- Крім того, ми наголошуємо на тому, що в жодному разі не можна повідомляти коди доступу до свого акаунту третім особам, - закликає Оксана Тарасенко. - Зокрема, й тим, хто представляється співробітником Нової пошти – наші співробітники ніколи не запитують коди доступу до кабінету.

Схема 5: ви виграли авто

«Вітаю, Ви виграли авто!»: коли таке смс-повідомлення з таким текстом приходить на мобільний, - вас нахабно обманюють шахраї. Люди радіють несподіваному прибутку і не одразу здогадуються пересвідчитися у правдивості інформації. Саме на такий людський фактор і розраховують шахраї. Хоча, варто віддати їм належне – афера гарно спланована.

Несподівано пересічному громадянину приходить  смс, у якій  повідомляється про виграш недешевої іномарки. Що цікаво, в повідомленні для правдивості є посилання на сайт, за яким можна перейти та пересвідчитися у нібито правдивості прочитаного. На таких сайтах, звісна річ, розміщується інформація про акцію та номери телефонів щасливих володарів новеньких автівок.

  • У розділі, здебільшого під назвою «Супер-акція», призер може довідатися, що авто виграв лише тому, що користувався послугами платіжних терміналів чи банківськими послугами через телефон, - пояснив Сергій Крета. - Тобто, якщо жертва афери ще мала сумнів, як його номер телефону потрапив у розіграш, після такого пояснення він таки зникав. Для більшої правдивості у тексті зазначається, що всі дані надавалися з дозволу Міністерства фінансів і Міністерства зв'язку України, останнього, до слова вже не існує з 2010 року. 

Під час телефонного дзвінка на зазначений номер, невідомий менеджер мило запевняв, що за авто навіть не потрібно їхати, його доставлять згідно з адресою. Головне - сплатити відсоток від вартості автомобіля, ціна якого, згідно з базовою комплектацією, здебільшого 350 000 – 400 000 гривень. І щасливий майже власник іномарки поспішає сплатити  «державний податок», який нібито зобов’язані сплачувати всі, хто щось виграє. Люди навіть не цікавляться чи є якісь документи, які б засвідчували оформлення транспортного засобу на певну особу, підтвердженнями на оплату, тощо.

Вже згодом, коли перестає відповідати телефон, стає неактивним посилання на сайт, люди розуміють, що їх обдурили та звертаються в поліцію.

Як вберегтись: 

  • Пам’ятайте: безкоштовний сир лише у мишоловці!
  • Аби не потрапити на гачок шахраїв, потрібно хоча б в інтернеті перевірити, чи взагалі були такі акції і про що загалом йдеться;
  • зателефонуйте до офіційних представників автомобільної компанії, спробуйте принаймні “погуглити” про номер, з якого вам надіслали цю смс;
  • зазвичай відомі шахрайські номери вже давно є в мережі. Чимало там і інформаційних застережень про такі шахрайства.

Шахрайств менше не стало, констатують у поліції. З’являються нові схеми, а старі і добре перевірені роками, - удосконалюються аферистами. Деякі стали більш вишуканими, а шахраї видурюють гроші більш віртуозно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up