Так святкувала 50-річчя, що затовкла до смерті рідну матір. У вбивці — неповнолітня донечка

Так святкувала 50-річчя, що затовкла до смерті рідну матір. У вбивці — неповнолітня донечка

Пані Галині Гусятинський райсуд оголосив вирок за вбивство матері  — найближчі роки вона проведе за ґратами. Що буде з її малолітньою донькою Оленкою? Адже батька дівчинка не має. 

50-річну Галину Ч. суд відправив за грати – жінку звинуватили у побитті рідної матері. Причому донька так обтовкла стареньку, що на тілі та обличчі живого місця не було. З півгодини Ірина Михайлівна повільно помирала у власній оселі, доки донька з онукою пішли до сусідів. Мала прибігла додому скоріше і з криком кинулась до старших, мовляв, там бабусі погано. До приїзду швидкої 75-річної Ірини вже не було серед живих.

Чому побила рідну матір?

Нагадаємо, трагедія сталася у селі Жабинці Гусятинського району в неділю, 4 жовтня 2020 р. Медикам донька загиблої розповідала, що матір невдало впала. Її слова викликали підозру, адже у старенької були чисельні травми обличчя та голови, а також було видно сліди крові, які вже намагалися змити.
Того дня 50-річна Галина святкувала свій ювілей. Коли ж гості стали розходитися, старенька матір намагалася вийти зі своєї кімнати, аби попрощатися з ними, проте іменинниця кинулася до пенсіонерки, заштовхала її назад до помешкання і веліла не виходити. Пенсіонерка, обурена поведінкою нетверезої доньки, замахнулася на неї палицею, на яку опиралася під час ходьби. Галина вихопила тростину і взялася гамселити немічну матір. Від отриманих тілесних ушкоджень жінка померла.

Відео дня

Спочатку Галина не зізнавалась, що саме вона до смерті затовкла рідну матір. За її версією – мати впала, вдарилася і від цього померла. Донька навіть пробувала відмити сліди крові, проте була нетвереза і робила це незграбно.
Згодом Галина у всьому зізналась. В суді теж підтвердила все.

–  Зараз Галина перебуває під домашнім арештом – відколи почалось слідство, — розповів староста Жибинців Анатолій Лахман. — Щодо її малолітньої доньки – будемо скликати комісію та вирішувати подальшу долю дівчинки, як того вимагає закон.

14-річна Оленка навчається у місцевій школі. Відколи сталась трагедія, дівчину поставили на облік служб. Бо проживала разом з мамою Галиною, її співмешканцем та бабусею Іриною. Батька у дівчинки офіційно ніколи й не було. Галина народила дитину від тодішнього співмешканця. По батькові дала його, а прізвище дівчинка завжди носила материне.

Можливо, опікуватись сестричкою захоче старша донька Галини – жінка проживає через три села і має своїх трьох дітей. Але ще раніше лишила їх на Хмельниччині. Кажуть у селі, це не надто надійний варіант для опікунства.  

Зловживала алкоголем, чоловіків часто міняла

Про померлу Ірину Михайлівну люди говорять більш охоче. Дехто із сусідів давав покази у суді, що бабуся вже «блудила», а Галина добре опікувалась а доглядала за матір’ю. Проте односельці, лише почувши цю версію, опускали очі та посміхались. Дехто припускав, що люди в суді таке казали, аби вигородити Галину, щоб її не посадили. Насправді померла бабуся не була ані надто хворою, тим паче розумово, ані прикрою. Звичайна старість – але доживати її довелось з такою донькою. А от про Галину люди розповіли. Правда, просили не називати їхніх прізвищ на сайті.

— Зловживала алкоголем, чоловіків часто міняла, — так односельці кажуть про Галину. — Коли завагітніла Оленкою,  жила з черговим співмешканцем в сусідньому селі. Що у них там сталось – не знаємо. Але вона повернулась додому. І на батька дитину не записала. Ми його й не бачили. Брат Галі давно вже помер – мав проблеми з легенями. Тата теж давно нема на тому світі. Отак і жила Ярина з донькою та внучкою.

У день 50-річчя єдиної доньки, Ірина Михайлівна пішла зі світу. Причому в муках від побоїв. Галина  взяла дерев`яну палку та нанесла численні удари в область голови, шиї та тулуба. Експерти виявили згодом у бабусі закриту черепно-мозкову травму з крововиливами, закриті переломи під`язикової кістки та щитовидного хряща гортані з крововиливами, відкритий перелом кісток спинки носа, рани та садна на обличчі, голові, шиї, грудях та спині. Загалом опис травм займає майже сторінку тексту. Внаслідок заподіяних ушкоджень потерпіла померла.

У суді донька свою провину визнала. Пригадала, як до неї прийшли гості. А коли розійшлись, матір хотіла вийти на вулицю, проте донька не дозволила, мовляв вже темно. Бабуся пручалась і замахнулась палицею, за допомогою якої ходила. Донька вирвала палицю з рук матері і почала бити...

Невдовзі разом з донькою пішла до сусідки, яка допомагала малій готувати уроки. Коли збирались додому, дівчинка побігла вперед. За кілька хвилин повернулась з криком, що бабусі погано. Всі побігли до помешкання Галини. На обличчі і тілі Ірини Михайлівни не було живого місця, а сама старенька ледь дихала. Перелякані люди викликали швидку. Але ще до приїзду медиків бабуся померла.

У суді жінка каялась і просила пробачення. Та запевняла: через алкоголь вона не пригадує, скільки саме ударів завдала матері. Очевидців конфлікту немає, тому що в момент нанесення ударів мамі її співжитель перебував на кухні, а донька в іншій кімнаті.

Співмешканець казав, що кляла і була в маразмі

Співмешканця теж допитали у суді. Чоловік розповів, що Галина добре доглядала за матір’ю. А та, мовляв, віддячувала нецензурними словами та проклинала її. Також, на його думку, бабуся хворіла на старечий маразм, могла кудись піти в село, а донька її потім шукала. Того вечора він не чув, щоб обвинувачена та потерпіла сварились, можливо через те, що перебував в стані алкогольного сп`яніння.

Спеціальна медична комісія КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» виявив у Галини розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи, в період інкримінованого їй кримінального правопорушення тимчасовими розладами психічної діяльності не страждала, тому вона могла усвідомлювати свої дії та керувати ними.

— Визнати винуватою в пред`явленому їй обвинуваченні за ч.2 ст.121 Кримінального кодексу України і призначити їй покарання у виді 5 років позбавлення волі, — таким був вирок Гусятинського райсуду. — Запобіжний захід — домашній арешт, до набрання вироком законної сили залишити без змін. Строк відбування покарання у виді позбавлення волі обвинуваченій рахувати з моменту її затримання та приведення вироку до виконання.

Тим же вироком суд зобов`язав службу у справах дітей Васильковецької громади вирішити питання щодо влаштування малолітньої доньки Олени у будинок дитини, або встановлення над нею опіки чи піклування.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду через Гусятинський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а обвинуваченою з часу отримання нею його копії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Марія Бойко

    ДОВІЧНЕ ТАКІ СВОЛОТІ
  • Світлана Топольницька

    Жах що робиться😭
  • Виктория Тамонова

    Піздец ,без коментарів
  • Татьяна Продан

    Тварь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up