Убивцям Віталія Ващенка разом дали 45 років тюрми та 2 мільйони моральної шкоди

Убивцям Віталія Ващенка разом дали 45 років тюрми та 2 мільйони моральної шкоди
  • Вирок чотирьом обвинуваченим у вбивстві кременецького активіста Віталія Ващенка оголосили у Зборівському райсуді 2 квітня.
  • У залі засідання обвинувачених не було – вирок вони слухали за допомогою відеоконференції. Причому… сидячи.
  • Вдова активіста назвала вирок адекватним і апеляції не подаватиме. Але шкодує, що в Україні немає смертної кари.

 

Організатора убивства Олександра Закутнього засудили до 14 років позбавлення волі. Одному з виконавців злочину, Максимові Кондратенку, теж дали 14 років. На рік менше отримав другий виконавець – Олексій Цимбалюк. А спільнику Станіславову Бабенку, відбувати покарання доведеться 4 роки. Адже він безпосередньої участі у вбивстві не брав. Не був навіть у Кременці в той момент, коли кийками на смерть забили активіста.

Нагадаємо, 26 травня 2016 р. близько 23 години двоє невідомих осіб нанесли тілесні ушкодження депутату Кременецької міської ради, керівнику фракції громадського руху “Народний контрольВіталію Ващенку. Чоловік за три години помер в реанімаційному відділенні лікарні. Активіста побили на території нежилого обійстя, де він займався підприємницькою діяльністю.

Відео дня

Усі засуджені, згідно з рішенням суду, мають сплатити ще 2 млн грн. моральної шкоди. У всіх чотирьох конфіскують належне їм майно.

Замовника досі не знайшли

Це покарання значно легше, аніж просив прокурор. І тим паче менше за вимогу вдови активіста для всіх: щонайменше довічного ув’язнення. Проте у суді обгрунтували – це не була організована злочинна група, яка діяла протягом кількох років. Згрупувались четверо тільки для конкретної справи. Пом’якшили вирок ще й через те, що вбивство… не було вчинене з особливою жорстокістю. Хоча, коли на одному із засідань під час розгляду справи зачитували травми, які отримав Віталій, написане зайняло кілька листків.

- Вбивці Віталія Ващенка отримали терміни... Але замовника не знайдено, - йдеться на сторінці "Правий Сектор Тернопільщина". - Найімовірніше, що попереду ще апеляція, тому сподіваємося на появу всіх, котрі на початку розгляду обіцяли контролювати справу. Але так і не з'явилися на жодному засіданні. "Правий Сектор" залишає за собою моральний обов'язок і як справу честі слідкувати за подальшим переглядом справи. Замовники мають бути покарані. "Пімстиш смерть великих лицарів".

Вдова Віталія Наталія Ващенко називає вирок адекватним. І стверджує – апеляцій не подаватиме. Хоча переконана – її подаватимуть обвинувачені у вбивстві чоловіка. І не виключає, що ті дійдуть до Європейського суду з прав людини.

  • Звісно, я не буду задоволеною тепер, доки житиму, - каже пані Наталія. – Проте вирок відносно адекватний. В мене немає претензій до суду. Але суто як людина, як потерпіла у справі, я, звичайно, шкодую, що немає розстрілу.

Нашій країні діти з прізвищем Ващенко не потрібні

Сиротами залишились двоє синів, молодшому з яких на момент вбивства батька було 12 років. Яким був вирок – діти не знають. Пані Наталя стверджує, що взагалі вдома цю тему не обговорювали. Ніколи під час слухань не ділилась з синами інформацією. Бо ті досі дуже боляче все сприймають.

- Я з дітьми на цю тему не говорю. Взагалі. Ні про суди, ні про вирок, - каже пані Наталя. – Стараюсь їх від цього відгородити. В мене дуже хороші діти. Але в такій державі чомусь для них немає місця. Хотіла б, щоб вони жили тут і приносили користь державі. Але…

Старший син Ващенків – програміст. Зараз у Польщі. Мати каже, що чужа держава прийняла його як рідного. А нашій діти, тим паче з прізвищем Ващенко, – не потрібні.

- Я дякую усім, хто був в цей час зі мною і хто весь час підтримував, - звертається пані Наталя. - Передусім, журналістам, які завжди підтримували і в ці важкі часи нам замінили родину. Бо родина мого чоловіка не підтримала ані на грам. Активістам та патріотам, які теж були поруч. Адвокатові, який не пропустив жодного засідання і працював безоплатно. Всім щиро дякую. Проте, переконана, цей вирок – це ще не кінець…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up