«У голові не вкладається…»: подробиці моторошної історії зі смертю немовляти на Кременеччині

«У голові не вкладається…»: подробиці моторошної історії зі смертю немовляти на Кременеччині
  • Тільце малюка було у туалеті, голову згодом правоохоронці знайшли на городі. Причину смерті новонародженого хлопчика поки не встановили.
  • Мама, мертвого малюка якої знайшли у вбиральні, зараз в лікарні – у жінки була кровотеча. Невдовзі їй оберуть міру запобіжного заходу.
  • Як врятуватись від суду Лінча родині та оговтатись від пережитого, а також як варто поводитись односельцям та знайомим сім’ї Л, пояснила психотерапевт.
  • Ми знайшли вироки минулих років, коли мами вбивали своїх новонароджених діток. Усі жінки, за вироками судів, відбулись «умовним» терміном.
  • Це в голові не вкладається – ні чоловікові, ні батькам, ні нам усім, люди в шоці – односельчанка Ольги Л. не може навіть висловитись через надмірні емоції. – Тут культурних слів немає. Виправдати Ольгу? А як і чим можна виправдати жінку, маму двох дітей, яка викинула тіло свого синочка в туалет, а його голову – на город? Як???

У селі Розтоки, що на Кременеччині, останні дні тільки й мови про жахливий інцидент, який сколихнув всіх і все. Нагадаємо, правоохоронці в дворовому туалеті найшли мертву новонароджену дитину. До лікарні жінку, 1986 року народження, якій на роботі стало погано, привіз чоловік. Лікарі діагностували післяродові травми та сильну кровотечу. Потерпілу прооперували. Зі слів, медиків жінка днями народжувала.

  • Остання у пологах не зізнавалася і про відсутність дитини медики повідомили на лінію "102", - розповів заступник начальника відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Андрій Василик. - Родичі стверджують, що про вагітність не здогадувалися, бо жінка повної тілобудови і вона до останнього працювала в полі.

У ході проведення слідчо-оперативних заходів стало відомо, що жителька Кременеччини народила, ймовірно, в ніч з 18 на 19 серпня. Чоловікові нічого не розповіла, викинула дитину в дворовий туалет і лягла далі спати. 21 серпня вона вийшла на роботу, де їй стало погано. Про свій вчинок вона не розповідає.

Чи був хлопчик живим, коли народився? І де була голова?

  • Даний факт внесено в ЄРДР, згідно зі статтею 117 Кримінального кодексу України, - повідомив Андрій Василик. –

Чи народився хлопчик живим, експерти досі не встановили – через чималу кількість вихідних. Результати судово-медичної експертизи обіцяють повідомити найближчим часом. А от факт, про який розповіли місцеві мешканці, що тіло немовлятка було у вбиральні, а голову поліцейські нібито знайшли аж наступного дня на городі – категорично не коментують. Проте, як запевнило нас власне джерело в правоохоронних органах, це – правда.

Відео дня

Після результатів експертизи щодо смерті немовлятка, жінці мають обрати міру запобіжного заходу. Проте наразі, як вдалось нам дізнатись, вона перебуває у лікарняному закладі (нам відомо, в якому саме. Однак, з етичних міркувань ми його не називатимемо, як і особистих даних породіллі – прим. авт.) І, як нам стало відомо, жінка поки не під охороною.

Що відомо про Ольгу та її родину?

- Ользі 34 роки, вона місцева, проживає в нашому селі з чоловіком і двома дітьми, 13-річним сином і 15-річною донькою (ми не називатимемо імен дітей з етичних міркувань – прим. авт.). Оля працює на заправці у Почаєві оператором. Її чоловік – на фірмі механізатором. Є батьки, вони по черзі їздять до Польщі на заробітки. Сім’я благополучна, люди працьовиті…  Мають велику господарку. Ще й з того живуть. Словом, родина хороша, живуть в достатку. Що сталось – не можу досі зрозуміти, - розповів сільський голова с. Розтоки Володимир Собчук.

Місцеві мешканці не можуть усвідомити, що ця жахлива історія трапилась саме з Ольгою.

Шкодують чоловіка, дітей і батьків. Кажуть, не могли навіть в страшному сні припустити, що подібне могло трапитись у них.

  • Знаєте, як все сталось і тільце дитинки знайшли – так, жах, шкода, шок, може, передчасно народила, впало в туалет – тут можна було різне припускати, - розповіла місцева мешканка, яка просила не називати її даних. – Уявляєте наш стан, коли ми дізнались, що дитя було без голови? Поліцейські потім наступного дня голову на городі знайшли. Це що з нею (Ольгою – прим. авт.) статись? Що їй мало перемкнути? Що має бути, щоб відрізати голову власній дитині???

«На це неможливо було дивитись, тому я стояв метрів за 10, як витягли тіло хлопчика», - тільки й міг додати сільський голова…

Місцеві в шоці досі. Пояснень чи виправдань для Ольги не знаходять. Жінки шкодують її родичів. Кажуть, чоловік зараз біля неї в лікарні, діти з бабцею і дідом. І чоловік, і батьки стверджують, що навіть не здогадувались про Ольгину вагітність. А чи правда це – невідомо.

Тиснути на цю родину – станете співучасниками злочину

Якщо односельці втручатимуться на цьому етапі чи цькуватимуть родину – стануть співучасниками злочину під назвою «моральне мучення». Це як є велика відкрита рана у нозі чи на руці, а кожен, тикаючи туди пальцем, поглиблюватиме як фізичне, так і моральне страждання цієї родини. Якщо ми правильні, нормальні люди - ми маємо поберегти ту рану, бо нею мають займатись лише спеціалісти, переконана лікар-психотерапевт, психоаналітик Наталя Турецька.  

  • Тут ми маємо реальність і факти, які хтось зібрав, хтось побачив. Реальність, яку ми можемо спостерігати, - пояснила Наталя Турецька. - Є інша реальність – психічна, у кожної людини вона своя, в якій вона проживає. І в даний момент в психічній реальності кожного відбулись свої зміни.

Батьки Ольги мають своє переживання, діти своє, чоловік – своє, односельці, та й сама породілля – у всіх переживання різні. Більше того, вона є захованою і невідомою для нас. Частково оці переживання можуть зняти духівники, частково - психолог і психотерапевт. Єдине, що точно можна сказати - консультація потрібна всім членам родини.

  • Що стосується односельчан, середовища - складно приймати чиюсь «інакшість» і кожна людина має свою реакцію на певні події – нам тяжко приймати, що в когось в голові робиться «своє», - каже психотерапевт. - Я би радила стороннім займатись своїми справами, і приймати, що в інших людей є свої переживання і свій спосіб опрацьовувати ті переживання.

Тут є два шляхи: можна включитись в подію і розуміти, що ми можемо на щось повпливати чи вирішити проблему. Інше – коли я просто переживаю і не можу вплинути.

В сім’ї складна криза і триває не один рік

- Для односельців тут однозначно другий варіант: вони мають займатись своїми справами і своєю душею – прийняти, що не можуть вплинути на ситуацію, аби не нашкодити, - пояснила Наталія Турецька. – Чи це йдеться про суд Лінча, чи осуд, чи інший тиск - люди мають змиритись. Бо вони безсилі тут втрутитись, аби допомогти. Тому вони мають чітко усвідомити це і займатись своїми справами. А родині повинні допомагати спеціалісти. Духівник, психотерапевт, шкільний педагог, якщо йдеться про дітей.  

Те, що таке сталось у благополучній, на перший погляд і про людське око родині, - факт, що сім’я перебуває в кризі та в складних обставинах. Це як багатошаровий пиріг, і сам інцидент – вишенька на ньому. Всі ці «шари» потрібно опрацьовувати і розбирати. В тому заховано багато нерозуміння, страждання, правильних чи неправильних реакцій.

- Засудити дуже просто, але це не вирішення проблеми родини, - переконана Наталія Турецька. - Вона багатовекторна і, скоріш за все, тривала в часі. Такі ситуації потребують комплексного підходу кількох спеціалістів. Але точно скажу: допомога потрібна всім членам цієї родини.  

За останні років 10 це не перший випадок в області, коли жінки вбивають своїх новонароджених дітей. Але жодна з них (!) не отримала реального терміну покарання.

Ми знайшли два вироки в Реєстрі судових рішень, де покарали матерів, які вбили своїх новонароджених дітей. Обидва випадки були резонансними і наробили чимало галасу на Тернопільщині.

Задушила доньку шаликом. Інша – вкинула в туалет

  • Обвинувачена, не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, в грудні 2016 року завагітніла небажаною для неї дитиною, а тому з метою уникнення осуду знайомих та рідних вирішила приховувати вагітність та її ознаки, - йдеться у матеріалах першої справи. - З цією метою на медичний облік через вагітність у жіночу консультацію не стала, від проходження медичного огляду відмовилася та категорично заперечувала свою вагітність перед родичами, знайомими, всілякими способами приховуючи даний факт.

29 серпня 2017 року близько 21 години жінка, перебуваючи вдома, відчула сильний біль в ділянці живота й у неї почалась кровотеча, а тому вона пішла до вбиральні. Там відчула, що народжує.Народила живу і здорову донечку вагою майже 3 кг. Далі накрила її обличчя шаликом, чим перекрила їй доступ повітря до дихальних шляхів. Внаслідок таких дій новонароджена дитина померла від механічної асфіксії.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненні злочину визнала повністю. У вчиненому вона щиро розкаялась, просила суд суворо її не карати. Вирок: визнати винуватою у вчиненні злочину і призначити їй покарання за цією статтею у виді 3 років позбавлення волі. Відповідно до ст. 75 КК України, звільнити обвинувачену від відбування покарання з випробуванням, встановивши їй 3 роки іспитового строку. Тобто, умовно.

Умовний термін отримала інша мама, яка убила свою дитину. До речі, в цієї жінки вже були четверо дітей. Багатодітній матері призначили покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 2 роки.

Жива дитина захлинулась фекаліями

Жінка дізналась про свою вагітність на 21 тижні. На облік не стала, а коли приходили до неї з сільської амбулаторії, стверджувала, що не вагітна. Тим часом намагалась спровокувати викидень за допомогою відвару з рослини «Пижма».

  • 10 червня 2017 року зранку в обвинуваченої почались болі в животі, - йдеться у матеріалах справи. - Близько 15.30 породілля, щоб приховати пологи, відправила своїх чотирьох дітей до свекрухи. А сама прилягла. О 16-тій відійшли води. Вона пішла в туалет, який знаходиться на дворі, і народила там доношену дівчинку, яка одразу впала в середину наповненого фекаліями туалету. 

Потім «мама» умисне почекала деякий час, згодом витягла тільце, замотала у шмаття і понесла до підсобного приміщення, переконавшись, що донька не дихає.  Поклала тіло до пральної машинки, згодом приєднавши до нього плаценту.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, смерть новонародженої настала внаслідок механічної асфіксії від закриття просвіту дихальних шляхів стороннім тілом, в даному випадку – фекаліями. Наступного дня разом із своїм чоловіком поїхала у ліс неподалік Гусятина, де закопали тіло немовляти. 

Ця «матір» також в суді визнала свою вину. Пояснювала, що про вагітність нікому не повідомила, бо боялась пересудів - перед тим деякий час з чоловіком не проживали разом, з свекрухою в неї були неприязні відносини. Просила її суворо не карати і відпустити до чотирьох дітей.

Позбавити життя чи є альтернатива?

Коли жінка позбавляє дитину життя

Наслідки  

  • Кримінальна відповідальність за ст. 117 ККУ, за якою загрожує до 5 років ув’язнення
  • Клеймо «вбивці» на все життя
  • Фізичне страждання дитини
  • Осуд знайомих, сусідів, колег
  • Пологи поза лікарнею можуть коштувати вам життя
  • Ускладнення після пологів можуть позбавити вас материнства в подальшому
  • Докори сумління, моральні страждання
  • Церква пробачає при каятті, але священики вважають, що покарання має бути
  • Гріх дітовбивства спокутують кілька поколінь

Коли жінка відмовляється від немовляти у пологовому

Наслідки

  • Кримінального переслідування не буде
  • Не збережете анонімність, але це не матиме широкого розголосу
  • Моральна травма в мами і дитини
  • Якщо не повернетесь за дитиною протягом 3-х місяців, втратите її назавжди
  • Осуд знайомих, сусідів, колег
  • Прирікаєте дитину на те, що не знатиме біологічних батьків,

Коли жінка залишає немовля у «Вікні життя» (2 міськлікарня)

Наслідки

  • Збережете життя своїй дитині
  • Не буде кримінального переслідування
  • Анонімність матері: за 4 хв., доки спрацює сигнал, ви можете відійти на безпечну відстань
  • Персонал пологового після сигналу надасть дитині допомогу
  • Як залишите з дитиною якусь особисту річ, є шанс довести згодом своє материнство
  • Моральний аспект: «ВЖ» краще, ніж смерть на смітнику
  • Прирікаєте дитину на те, що не знатиме біологічних батьків.

За інф. медиків, психологів, БФ «Вікно життя» та власною інф.
 

Коментар

О. Олег КАРАТНЮК, священослужитель Церкви Святого Духа:

 - Виправдань жінкам, які вбивають своїх дітей, немає, бо вони це роблять свідомо. І не важливо, чи це вбивство дитини, яка ще є в лоні, чи вже народженої. Бо дитя від самого зачаття вже має душу. Але є певне покаяння, яке церква приймає. Бог пробачає всім, хто щиро кається. Але відповідальність на законодавчому рівні такі жінки мають нести. Стан афекту лише пом’якшує вирок. Але людина свідомо робить зло, і це розуміє. Не можна сказати, що вона не чує плач дитини і не бачить її. Гріх вимірюється наміром. Матір задумала позбутись свого дитя і 9 місяців роздумує над цим вчинком. Вона носить в собі цей намір. І свідомо обдумує рішення. Немає такого гріха, який Бог не простив би при щирому каятті, але відповідальність людина мусить таки  нести. 


 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України.

Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів - карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • VITALYA F

    Малюк - в укр.мові виключно(!) чол.роду,не залежно від статі.
  • Anastasiia Shakhmatova

    Хвора людина і все, крапка. Проблема в тому, що рідні не розпізнали, а якщо і розпізнали, то не прийняли рішення віддати жінку на лікування. Чоловік спокійно вів статеве життя з нею. Закривав очі, от тепер і має трагедію.
  • Катерина Паянок

    Быдло семейка. И муж соучасник
  • Лида Сосновська

    Курви,та піди зроби аборт, як не хочеш цю дитину. Я не розумію і виправдань  для таких немає. Носити під серцем  а потім по звірячому вбити. Коли носила 9 місяців то з головою все добре було, а як родити то вже психіка нарушилась. Не вірю ні одній  такій  сучці.

    Олена Дерлиця reply Лида Сосновська

    Затаке потрібно смертну кару   теж саме що зробила з меленьким ангелятком   ,динці вішна память🙏👼

    Лида Сосновська reply Лида Сосновська

    Немає безгрішних, і повністю святих людей ,кожен припускається помилок, аборти роблять лікарі, а отже це медицинське втручання, і існували вони з давніх пір, в житті всяке трапляється,тому я ще раз кажу краще аборт на маленькому сроці, ніж вбити повністю  сформовану  дитину.

    Veronika Vozniuk reply Лида Сосновська

    Лида Сосновська для Бог це одинакова!! А ми, люди, знаходимо як у своїх очах виправдатись!
    І те, і те ОДИНАКОВЕ вбивство, і те і те ОДИНАКОВИЙ гріх! І поки ми не усвідомимо цього, то будуть і аборти і отакі утоплення

    Лида Сосновська reply Лида Сосновська

    Veronika Vozniuk Я теж проти всякого вбивства, але якщо вибирати між абортом і вбивством ,то краще зробити аборт зразу, коли ще плод не розвинувся, чим народити і втопити в туалеті  ,задушити чи викинути  в смітник.

    Королюк Ірина reply Лида Сосновська

    Veronika Vozniuk є ще засоби контрацепції.

    Veronika Vozniuk reply Лида Сосновська

    Лида Сосновська а аборт це не вбивство??!!
    Аборт - те ж саме вбивство, але поки що не карається в Україні!!!
    Чому у нас є альтернатива вбивству дітей?
    Ми ж християни! Християнська країна!
    Паску святимо, на Різдво ходимо до церкви, а поміж тим вбиваємо. Що за лицемірство?

    Натомість потрібно звернутися до Бога, розкаятись і просити милості! Просити сили виховати дітей і підняти їх! Діти - подарунок від Бога, на народження дитини є Божа воля, і Він має свою волю на життя цієї дитини! Замість того, аби вбивати абортами чи вже народженими, потрібно стати на коліна і молитися!!!

    Надя Ксенич reply Лида Сосновська

    Лида Сосновська як не хотіла дитину є вікна життя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up