Вбивство Іринки Мукоїди: хто затягує справу і чому адвокати Василя Гнатюка збираються в Європейський суд

Вбивство Іринки Мукоїди: хто затягує справу і чому адвокати Василя Гнатюка збираються в Європейський суд
  • Три роки справа резонансного вбивства у суді. Чому досі немає вироку, на якому етапі судове слідство та хто затягує розгляди?
  • Захисники підозрюваного щоразу подають апеляційні скарги, вимагаючи для свого підзахисного домашнього арешту. Яке рішення ухвалює суд і чи чекатиме вироку Василь вдома - читайте.

Адвокати Василя Гнатюка, якого обвинуватили у вбивстві та зґвалтуванні в неприродний спосіб випускниці з Вишнівця Іринки Мукоїди, збираються до Європейського суду з прав людини.

- Ми будемо звертатись згодом в Європейський суд з прав людини з приводу тривалого тримання під вартою понад нормою нашого підзахисного, - повідомив один з адвокатів хлопця Андрій Русин.  

Тим часом справа вже три роки в суді. Причетні припускали, що на початку вересня 2020 р. мав би бути вирок. Однак вже грудень, а до завершення слухань, як нам вдалось дізнатись, мине ще чимало часу.  

Відео дня

Через пів року справу передали до суду

Нагадаємо, тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного Василя Гнатюка затримали через тиждень після убивства. Тоді ж йому обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою, без права внесення застави. Йому інкримінують, окрім убивства, згвалтування в неприродний спосіб. Приблизно пів року тривало слідство, і справу передали до суду. Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова - так вирішила колегія апеляційного суду. 
Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане зі зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки).

Від вбивства минуло майже три з половиною роки, а вироку у цій резонансній справі ще немає. Адвокати Василя кажуть, яким би не був вирок першої інстанції, готові пройти всі щабелі та шукати правди у Верховному суді. Принаймні, кажуть, бачать з практики, що до цього все йде.

Справу слухають, нагадаємо, у закритому режимі, відповідно до ст. 27 КПК України. Тобто, в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинувачений був неповнолітнім і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Адвокати подавали апеляційні заяви, і Верховний суд розподілив слухання справи до Хмельницького суду. Адже в Тернопільській апеляції не мають права її розглядати, бо нікому – вже всі судді брали участь в слуханнях на етапі досудового розслідування.

Чому досі немає вироку і хто затягує розгляд справи, ми попросили прокоментувати керівника Тернопільської обласної прокуратури Андрія Миколайчука.

- Нещодавно, а саме 19-20 листопада, відбулось останнє судове засідання, на якому стороною обвинувачення надано всі наявні письмові докази, - повідомив обласний прокурор. - Тепер сторона захисту має право надати письмово свої докази для дослідження в суді. Що стосується прокуратури - свою функцію щодо доказів, які ми зібрали і вважали за необхідне дослідити в судовому засіданні у цій справі, ми виконали. Питання, наскільки це швидко зробить сторона захисту, – я прогнозувати не можу.

Щодо довготривалості розгляду у суді цієї резонансної справи, прокурор області переконує: з боку прокуратури затягувань немає. Коли докази нададуть і від сторони захисту та не буде жодних доповнень, суд перейде до дебатів. Тоді виступить сторона обвинувачення, захисту, потерпілі – і за цим в нарадчій кімнаті ухвалюватимуть рішення колегія суддів та присяжних.

Тривалість судів понад норму

Сторона захисту, тобто троє адвокатів Василя Гнатюка, запевняють: зацікавлені чимшвидше розглянути справу, адже переконані, що Гнатюк невинуватий.

- Ми якраз на етапі дослідження доказів з боку прокуратури, - повідомив один з адвокатів Андрій Русин. - Суд встановив порядок розгляду справи і спочатку йде подання доказів органів прокуратури. Далі наші. Але, окрім того, цікавлять  матеріали службової перевірки, які будуть трактувати кримінально-процесуальний кодекс. Йдеться про викривлення доказової бази з боку органів прокуратури.

Василь тим часом дорослішає та проходить всі етапи життя у СІЗО, каже адвокат.

- Йому важко, звичайно, ми його підтримуємо, - каже Андрій Русин. - Щоразу оскаржуємо міру запобіжного заходу через апеляційний суд. Але той приймає рішення про тримання під вартою. Є рішення Європейського суду, яке трактує «тривалість судового засідання понад норму», а це понад три роки, що шкодить самому обвинуваченому. Ми будемо звертатись згодом в Європейський суд з прав людини з приводу тривалого тримання під вартою понад нормою.

Адвокати у Хмельницькій апеляційній інстанції оскаржують рішення тримання під вартою Василя Гнатюка. Але суд, на думку захисника, чинить формально, бо не їхня область.  

- Два роки прокуратура подає ідентичне клопотання щодо міри запобіжного заходу – тримання під вартою, - каже Андрій Русин. - Але на цю мить всі свідки допитані, експертизи досліджені, ризик впливу на свідків, експертів, потерпілих відсутній. Ризик що він (Василь Гнатюк – прим. авт.) переховуватиметься від суду та слідства не доведений і не підтверджений ніякими доказами прокуратури. Пошкоджувати речі чи документи, як мають істотне значення у справі, обвинувачений не має наміру. Уже все досліджено. Мало того, одна з ключових експертиз доводить те, що Гнатюк не причетний до злочину. Але суд на це не звертає уваги.

Адвокат також не може передбачити строки проголошення вироку. Запевняє, що сторона захисту зацікавлення у швидшому розгляді. Проте корективи вносить COVID – не так давно хворів сам Русин, тепер його колеги. Тому чи проголосять вирок ще цього року – питання відкрите.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Pietrov Vlad

    Під фізичним пресом, під тортурами будь-яка людина зізнається у вбивстві Мартіна Лютера Кінга в минулому житті....
  • Ростислав Палій

    Як хто??? Ті, що хабарів набрали...!!!
  • Олег Гулик

    Поліція=бандити.
  • Гіль Василь

    Просто грошей насипали.. Наші можновладці люблять таке.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up