Поліцейського із Тернополя підозрюють у тому, що збирав дані про тероборону. Їх публікували росіяни

Поліцейського із Тернополя підозрюють у тому, що збирав дані про тероборону. Їх публікували росіяни
  • Наразі слідство встановлює, навіщо він збирав дані у такому об’ємі та яким чином персональні дані тероборонівців потрапили до російських пропагандистів.
  • Там були імена, дати народження, місце реєстрації та проживання, наявність у власності рухомого та нерухомого майна, вогнепальної зброї та спецзасобів, контактні номери телефонів родичів.
  • Як з’ясували «20 хвилин», поліцейському оголосили підозру, але від роботи не відсторонили. 

ДБР викрило правоохоронця на незаконному збирані персональних даних тернопільських тероборонівців, які потім з'явились на російських ресурсах, повідомила речниця теруправління  ДБР у Львові Тетяна Муравель.

База — приблизно сотня тероборонівців

— Під час розслідування витоку інформації з’ясувалося, що один із місцевих правоохоронців незаконно збирав з доступних йому баз даних інформацію про учасників територіальної оборони Збройних Сил України в Тернопільській області, — повідомила Тетяна Муравель. — Фігурант систематизував та зберігав імена тероборонівців, дати їх народження, місце реєстрації та проживання, наявність у власності рухомого та нерухомого майна, вогнепальної зброї та спецзасобів, контактні номери телефонів родичів.

Нерідко він пересилав ці дані іншому працівнику правоохоронного органу незахищеними каналами зв’язку. Таким чином конфіденційна інформація могла опинитися у ворога, пояснила Тетяна Муравель.

Відео дня

Як з’ясували «20 хвилин», це виявили ще кілька місяців тому. Правоохоронець — з Тернополя, його посада — не керівна. І йому інкримінують недбалість. Тобто не доведено, що він продавав дані чи працював на ворога. Він збирав конфіденційні дані, хоч ніхто його на це не уповноважував, запевняє ДБР.  База — приблизно сотня осіб. Наразі силовики з’ясовують, як саме це відбувалось.

Все опублікували на роспабліку

Згодом на одному з російських пропагандистських ресурсів були оприлюднені ці особисті дані членів тернопільської тероборони.

— ДБР повідомили про підозру працівнику правоохоронного органу, — повідомила Тетяна Муравель. — Наразі слідство встановлює, навіщо він збирав дані у такому об’ємі та яким чином персональні дані тероборонівців потрапили до російських пропагандистів.

Правоохоронцю повідомили про підозру в незаконному збиранні, зберіганні, використанні та поширенні конфіденційної інформації (ч. 1, 2 ст. 182 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська обласна прокуратура.

Як з’ясували «20 хвилин», правоохоронця поки що не відсторонювали від посади. Суд обрав йому запобіжний захід — особисте зобов’язання.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, - караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, — караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Halyna Kizlyk

    Що там розбиратися з тим стерво- поліцейським! На фронт і хай доказує свою невинність!
  • Марія Музичка

    Як
  • Маша Онуфреїв

    Їх є багато таких продажних шкур ,продають Україну за гроші ,так як юда продав Ісуса
  • Маша Овсяна

    Козел...

    Oleh Dziubanovskiyi reply Маша Овсяна

    Маша Овсяна вони зроблять один одному мінуєт та й все в них буде добре!

keyboard_arrow_up