Вилучили наркотиків на 3 мільйони: як до цього причетна тернопільська охоронна фірма

Вилучили наркотиків на 3 мільйони: як до цього причетна тернопільська охоронна фірма
  • У поліції повідомили, постійними «клієнтами» продавців наркотиків були працівники тернопільської охоронної фірми, директор якої облаштував у своєму гаражі наркопритон.
  • «20 хвилин» поспілкувались із керівництвом і охоронної фірми, і громадської організації, яких пов’язували з гучними наркозлочинами і незаконною зброєю. Що дізнались? 

Велику партію наркотиків і зброю вилучили поліцейські. У рамках справи поліція провела майже 20 обшуків, і кільком фігурантам вже оголосили підозри, а двом обрали міри запобіжного заходу. Справа набула неабиякого резонансу, адже повідомляли, що причетними до цього є ветеранська громадська організація та одна з найбільших та найвідоміших охоронних фірм Тернополя.   

 

Знайшли понад 10 кг наркотиків

Нагадаємо, на початку березня «20 хвилин» повідомляли, що у ветеранській громадській організації та відомій охоронній фірмі знайшли понад 10 кг наркотиків і зброю.

Відео дня

21 березня у поліції повідомили деталі та поширили відео, на якому є кілька працівників вище згаданих організацій, які за допомогою спеціального пристрою вживають, ймовірно, канабіс. А також як один із керівників фірми в авто перевозить велику партію «трави». 

Поліція повідомила, що слідчі спільно з оперативниками управління карного розшуку затримали двох жителів Тернопільщини, які займалися збутом наркотиків. У них вилучили понад 10 кілограмів канабісу, вартість якого за цінами «чорного ринку» орієнтовно становить майже три мільйони гривень.

Фігуранти – жителі Кременецького та Тернопільського районів. Їм оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 307 (незаконне придбання, зберігання з метою збуту та збут особливо небезпечних наркотичних засобів) Кримінального кодексу України. За такі дії підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Наразі один із затриманих перебуває в слідчому ізоляторі, інший фігурант вийшов під заставу.

 

Наркотиків — на майже 3 мільйони гривень

У ході досудового розслідування встановлено, що підозрювані збували наркотики на території Тернопільщини. 

— Їхніми постійними «клієнтами» були працівники однієї тернопільської охоронної фірми, які надавали послуги приватним, комунальним навчальним та медичним закладам краю, — повідомили в поліції Тернопільської області. — Директор даного товариства облаштував у своєму гаражі наркопритон, де співробітники фірми систематично вживали наркотики та інші заборонені речовини.

Під час санкціонованих обшуків, проведених під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури за місцям проживання фігурантів, у приміщеннях охоронної фірми та у гаражі, облаштованому під наркопритон, поліцейські вилучили понад 10 кілограмів канабісу, пристрої для вживання наркотичних засобів, гроші, банківські картки, мобільні телефони. Речові докази слідчі направили на експертизу, повідомили у поліції.

— Для безпечного перевезення наркотиків працівники використовували службовий транспорт фірми. За попередньою інформацією, охоронці вживали заборонені речовини навіть під час чергування, — повідомили у поліції.

Директору охоронної фірми слідчі оголосили підозру згідно з ч. 1 ст. 317 (організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

— Під час санкціонованих обшуків у заступника директора та ще одного співробітника охоронної фірми виявили та вилучили незаконну вогнепальну зброю, комплектуючі запчастини до неї та набої різного калібру, — повідомили у поліції. — Їм оголосили підозру відповідно до ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Поліцейські встановлюють роль кожного фігуранта у цих кримінальних провадженнях.

То не мають стосунку, чи знайшли наркотики?

«20 хвилин» поспілкувались із Тарасом Пастухом, головою ГО «Тернопільська обласна організація ветеранів війни» й водночас заступником директора ТОВ «Роял Контракт». А також із Володимиром Камінським — співвласником вищезгаданої громадської організації та власником охоронної фірми. Обидва запевняють: ні вони, ні організація, ні фірма не мають стосунку до великої партії наркотиків. Але все ж погодились, що й шафці одного із працівників знайшли «речовину коричневого кольору рослинного походження». А Тарас Пастух підтвердив, що саме йому оголосили підозру щодо зброї. 

— Інформація, поширена поліцією, обурила, — каже Тарас Пастух. — Хочу повідомити вас, що так, дійсно, 7 березня, в офісі, а також у моїй квартирі і помешканнях працівників «Роял Контракт» та членів ГО «Тернопільська обласна організація ветеранів війни» проводили обшуки. Після цього у ЗМІ починають розповсюджувати інформацію про нібито вилучені 10 кг наркотичних речовин у засновників ГО Пастуха і Камінського. Дана інформація не відповідає дійсності. І ці всі фото, які гуляли в Інтернеті, з кілограмами наркотиків і боєприпасами, не мають до нас ніякого відношення. 

Під час зустрічі журналістам показали протоколи обшуків офісу і квартири пана Пастуха.  

— В роздягальні, в одній із шафок, було знайдено речовину коричневого кольору рослинного походження, — підтвердив пан Пастух. — Після обшуків один з працівників зізнався, що це була його речовина. Після цього він написав заяву на звільнення. Невдовзі звільнили керівника «Роял Контракт» — за халатне відношення до виконання своїх повноважень. 

Щодо зброї, знайденої вдома у Тараса Пастуха, той запевняє: вона його. Але на неї є всі відповідні до дозволи. 

— Чому щодо неї виникли якісь питання — уявлення не маю. На мою думку, це все було для резонансу у ЗМІ, — припустив Тарас Пастух. — Я є колишнім добровольцем і, як і велика кількість моїх побратимів, маємо дозволи на зброю. Ми часто їздимо на полігон, навчаємось, продовжуємо нею користуватись – ми не знаємо, що буде далі. Для чого мені стільки патронів для мого автомату? Коли почалась війна, згадайте, як не було можливості де купити жодного патрона – все було розкуплене. 

Керівники кажуть, з власних джерел їм відомо, що дійсно були затримані та взяті під варту двоє осіб з великою кількістю наркотичних речовин. 

— Але вони жодного відношення ні до мене, ні до громадської організації, ні до інших членів нашої ГО не мають, — в категоричній формі відповів Тарас Пастух на запитання журналістки, чому саме їхню організацію та охоронну фірму пов’язують з наркопритоном. — Ми не маємо відношення до цих наркотрафіків, які нам пришивають. Поліція зробила свою роботу, але яким чином і навіщо вони передали оті фото і яке це має відношення до нас — не розумію. 

 

Згорток був у шафці працівника

Володимир Камінський заявив, що вже готуються звертатись та подавати заяви до ДБР, МВС, уповноваженого з прав людини та, ймовірно, до Генпрокуратури. І допоможе їм у цьому столична адвокатська компанія, яка готова надати ці послуги безкоштовно. Вони, мовляв, вже вивчають всю інформацію, яка з’явилась у ЗМІ та, зокрема поширену поліцією та її керівництвом. 

— Ніяких 10 кг наркотиків у нашому офісі не знайдено, нам не вручали підозр про розповсюдження наркотиків, і про те, що в мене там була зброя, окрім зареєстрованої, — запевнив Тарас Пастух.  

Щодо речовини, яку знайшли у шафці одного із працівників, Володимир Камінський пояснив: в особисте життя працівників не втручаються. І що вони роблять в неробочий час — їм невідомо. 

— Я, як власник, не несу відповідальності за діяльність приватних осіб, — зазначив пан Камінський. — З анонімних джерел нам стало відомо, що справді двом людям вручили підозри за 307 статтею (наркотики — прим. авт.), але ці люди ні до Роял,  ні до ГО жодного відношення не мають. 

— Тобто, ви запевняєте, що на відео, поширеному поліцією, де певні особи вживають канабіс, а також привозять велику ємність із наркотиками та передають її присутнім, — немає ваших працівників? — уточнила журналістка. — І до зброї ніхто відношення не має? 

— Мені вчора (21 березня — прим. авт.) було вручено підозру за ч. 1 ст. 263 ККУ, — за гумові набої і запчастини до автомату, — відповів Тарас Пастух. — Це не є цілісна одиниця зброї. І це буде вирішувати суд, винен я, чи не винен. Щодо відео, яке поширила поліція, нібито наші працівники щось там вживають. Звідки вони (поліція – прим. авт.) взяли, що ці люди вживають канабіс? Вони провели хоч одну експертизу, де було доведено, що в крові цього працівника було знайдено канабіс? Ні. То як вони пишуть, що це був саме канабіс? На якій підставі? 

Також були обшуки в колишнього директора, який був звільнений, підтвердив Тарас Пастух. 

— Вони (поліція – прим. авт.) запевняють, що він в службовій машині перевозив наркотики. Які також не були вилучені, не було жодної експертизи і не було доведено, що це були саме наркотики, — продовжив пан Пастух. — Ніяких ящиків у нас не вилучали. 

А от про речовину рослинного походження, яку знайшли у роздягальні в одній із шафок, якою користувався працівник «Роял Контракт», щоправда, тепер вже колишній, пан Камінський нагадав, що в нашій країні діє презумпція невинуватості. 

— Працівники мають роздягальню, поділену на секції, де вони залишають свій особистий одяг, ці шафки закриваються, — детально пояснив Володимир Камінський. — В кабінці №8 поліція знайшла згорток коричневого кольору рослинного походження. Це в протоколі обшуку написано. Ця людина, в якої знайшли згорток, — наступного дня написала заяву про звільнення. Я не знаю, хто і що зберігає. Ми не лазимо по тумбочках, не знаємо, що вони там тримають. Після цього був звільнений і керівник. 

 

Чи тестують перед видачею зброї? 

Журналістка «20 хвилин» також поцікавилися, в чиєму саме гаражі знайшли 10 кг наркотиків? Чи, бува, не у колишнього керівника «Роял Контракт»?  

— Наскільки я володію інформацією, це було в Кременці і Березовиці, але, наскільки я знаю, проводили обшуки і в колишнього працівника, — каже пан Камінський. — Ви, як журналісти, подайте запити, чи саме у цього працівника в гаражі знайшли 10 кг наркотиків…  

Керівники і ГО, і охоронної фірми заявляють про дискредитацію, але з якою метою це відбувається, — їм, запевняють, невідомо. Чи то позбавити ліцензії, чи є інша причина.  Як каже Тарас Пастух, «зараз не на часі гратись в політику»…  

Журналістка «20 хвилин» також поцікавилась, чи тестують працівників перед тим, як видають їм зброю, з якою вони заступають на охорону, зокрема, лікарень та інших комунальних чи приватних структур. Керівники повідомили, що працівники перед початком зміни проходять алкотестер. На наркотики їх не перевіряють. 

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї справи та повідомлятиме про все читачів. 

 

Читайте також: 

Майже 20 обшуків — у ГО та охоронній фірмі знайшли понад 10 кг наркотиків і зброю?

Затримали двох жителів Тернопільщини, які займалися збутом наркотиків

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Fantom As

    Самі у себе віджали. Клоуни...
  • Biohezer

    Володя Камінський, знатний порошковий і не тільки нарік в Тернополі, який займається грошовими махінаціями і був СБУ затриманий на хабарі  і це не всі заслуги цього опущеного. Охоронна фірма Роял - Контракт, яка на франка 8а - це підерКантора, яка там не законно, оскільки верховний суд зобов’язав, цю підерКантору покинути приміщення, але як ми бачимо - задньопривідні хлопчики організували розповсюдження наркотиків під прикриттям охоронної фірми. Директор цьої фірми Бистрицький Олежик Андрійович, який в скорості світла пересів з Пасата на Лексус, відавав накази, що кому і куда возити, але нічого його татко бізнесмен замне справу. Їхня підерКантора винна багатьом людям зарплату яку не відає і продовжує найобувати людей, як і державу несплатою податків і фальшивими звітами. Також Тарас Пастух - наркоман, тітушка, опущений бидлан, який за 1000 грн готовий до любої жінки чи то бабусі застосувати фізичну силу. Народ повинен знати правду !
  • Galina Klimchuk

    Є одне слово, на букву п,,   !
  • Arsen Vo

    Тим часов на Чикагщині

keyboard_arrow_up