У жінки вимагають закриття неіснуючого кредиту, інакше розсилатимуть друзям нібито її інтимні фото (18+)

У жінки вимагають закриття неіснуючого кредиту, інакше розсилатимуть друзям нібито її інтимні фото (18+)
  • Тернополянка Христина звернулась у редакцію "20 хвилин" з тремтячим голосом та просто шокуючою історією.
  • Жінка каже, що хоче попередити своїх знайомих та чужих людей про шахраїв, що розгулюють тенетами мережі. Один із них вимагав у неї чималу суму грошей. А якщо не збере - розішле друзям змонтовані фото на яких нібито Христина у порно-сценах, розповідає співрозмовниця.

- Я не спала всю ніч. Просто не знаю, що робити, - каже Христина  (ім'я змінено з етичних міркувань - прим. ред). - Невідомий номер, який підписаний у месенджері Viber як Едгарт написав мені, щоб я повернула якийсь кредит. Я  не зрозуміла, про що йдеться і не відповідала.

Згодом жінка згадала, що кілька років тому оформляла кілька "Швидких займів" онлайн. Бо у неї була складна ситуація з грошима. Та цей кредит вона віддала через кілька днів, отримала повідомлення про успішне закриття  і просто забула про нього. 

- Мені написали, щоб я віддала гроші. Інакше якісь "пошлі" фото розішлють усім моїм друзям в соцмережах, - продовжує дівчина в сльозах. - Я не повірила. Не відповідала знову. У той же день отримала якісь змонтовані знімки зі сценами з порнофільму, і наче на них я. Я була шокована.  

Відео дня

Дівчина написала, що уявлення не має, про який борг йдеться. А їй навіть не вказали компанію. Просто кинули реквізити та дали кілька годин для того, щоб зібрала кошти. 

"Добре, що в мене є тату"

Незважаючи на те,  що Христина пригрозила піти в поліцію, уже через кілька годин фото справді отримали її друзі. Поки що у соцмережі "Вконтакте". 

- Мені просто написала знайома, що її чоловік зайшов у ВК, а там - це.., - говорить Христина. - Я просто уявлення не мала, що робити. І... вирішила піти на випередження. Адже люди, які мене добре знають, розуміють, що це все жалюгідна афера.

Христина опублікувала в своїй соцмережі скріни переписок із шахраєм. У дописах попередила друзів, що стала жертвою. Адже фото (18+) зроблені із незрозумілих ракурсів. Обличчя дівчини просто доставили поряд. Та й фігура значно відрізняється, запевняє вона. Окрім того, Христина має тату, про яке знають друзі, але якого немає в моделей на фото сексуального характеру.

- Я просто подумала про те, що фото можуть потрапити до мого дідуся, який залишився один із моїх близьких родичів, - у розпачі каже жінка. - Подумала, що їх можуть побачити батьки друзів мого сина. 

"Подзвонили до колишнього чоловіка"

- Коли ти береш кредит в онлайн-банку, то треба залишати номери друзів та родичів, - продовжує жінка. - Там був номер мого колишнього чоловіка. Я б не хотіла, щоб він таке побачив. Та й аферист вирішив на цьому зіграти. Написав: "Твой муженек обрадуется". 

Жінка каже, що одразу після публікацій отримала дуже багато повідомлень підтримки та розради від друзів та знайомих. Вона просто розчулена таким розумінням та повагою. 

Одразу з допомогою онлайн-програми, друзі жінки перевірили, як цей контакт підписано в інших телефонах, які є поблизу. У варіантах: "кидок на гроші", "не піднімати", "розводняк", "шахраї" та інше.

"Випадок непоодинокий"

Христина зателефонувала на гарячу лінію "102". 

- Я не збираюсь терпіти, - каже вона.- Якщо я не побоялась це опублікувати, щоб виправдати себе, то хочу, щоб це вберегло інших людей. Можливо те, що я не боюсь говорити про це, комусь допоможе. 

Наразі заяву жінка не змогла оформити, бо має проблеми зі здоров'ям. Проте у поліції їй сказали, що знають цю схему та порадили підійти завтра (21 липня) у відділок. 

Як розповідають у відділі зв'язків з громадськістю ГУНП в Тернопільській області, ця схема шахраїв стала поширеною останніх пів року. 

- Неодноразово ми отримували такі звернення від людей, - коментує начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. - Це звичайне шахрайство. Найперший і єдиний спосіб вберегтись - просто блокувати такі повідомлення і звертатись в поліцію. Адже в більшості випадків люди добровільно пересилають гроші шахраям. 

Чи можна відповісти за образу честі й гідності?

Олександр Пелешко, адвокат

- Це адміністративне порушення, а стаття за наклеп скасована. Можете звернутися до суду проти людини, яка поширила інформацію з позовом про відновлення честі та гідності та ділової репутацію. Як варіант - можете зафіксувати поганий стан здоров'я та звернутися до медустанови. Далі додати до позову рахунки та чеки на медпрепарати і витребувати відшкодування моральної шкоди, бо вона тоді прирівнюється до матеріальної. Але послуги адвоката та позовна заява з забезпечення судового процесу переб’ють весь ваш лікарняний бюджет. Хіба, якщо це справа принципу. Тому залишається тільки скаржитися на порушника, сподіваючись на блокування акаунта.

"Як не потрапити в "пащі" аферистів"

Михайло Козюк, поліцейський психолог

- Аферисти – це неабиякі психологи, часом вони просто «гуру» комунікації та різних психологічних технік впливу. Часто шахраї маніпулюють безвихіддю. Маючи елементарні дані, вони з легкістю зможуть скомбінувати їх так, щоб ви відчували небезпеку.

Швидше за все, ці шахраї маніпулюють вашою самооцінкою, будь-якими емоціями, намагаючись принизити вас, як особистість, вдаються до різного шантажу та маніпуляцій і погроз. Вони можуть використовувати і дуже особисті, інтимні речі. 

Що робити? Перш за все, якщо це не ви - не реагуйте на це. Найймовіршніше, вони не будуть використовувати це, якщо не побачать вашу реакцію. Також важливо стежити за своїми даними в соцмережах, щоб шахраї не могли стежити за ними. Важливо не виставляти надто спокусливих фото, адже вони можуть бути використані як шантаж. 

Також ви повинні звертатись до правоохоронців. Ви маєте користуватись усіма засобами в правовому полі. 


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Дарья Бондарь

    Также о безопасных кредитах можно ознакомиться здесь https://teletype.in/@andrewtish Именно на этом сайте доступен удобный каталог проверенных микрофинансовых организаций, предлагающих оформить кредиты онлайн на карту без отказов.

  • Nevzgoda Yura

    Таких уеб..ов которые матерям звонят на деньги разводят, женьщинам интимами всякими угрожают опубливованными, нужно вычислять и ломать!!!
  • Сергей Воробей

    Сергей Воробей
    Сергей Воробей
    Если всякую дрянь читать (кроме судовых),то зачем других тревожить.Чужой номер (не давая) не бери! 066110**** , 050353**** , 050456**** , 050459**** , 050830**** , 0567335040 , 093170**** , 095140**** ,  в основном (последние цифры меняются-автомат) и есть мелочевка,станции прикидываются дурниками.
  • Сергей Воробей

    Если всякую дрянь читать (кроме судовых),то зачем других тревожить.Чужой номер (не давая) не бери! 066110**** , 050353**** , 050456**** , 050459**** , 050830**** , 0567335040 , 093170**** , 095140**** ,  в основном (последние цифры меняются-автомат) и есть мелочевка,станции прикидываются дурниками.

keyboard_arrow_up