«Він каже, що колись вб’є мене»: священник порізав свою дружину ножем для хліба, але потім вибачився (18+)

«Він каже, що колись вб’є мене»: священник порізав свою дружину ножем для хліба, але потім вибачився (18+)
  • Порізи на руках, ногах та тілі, обличчя - у гематомах. Так конфлікт у сім’ї вирішував священник родом з Тернопільщини, який служить в парафії у сусідній області. Побита жінка втекла з дітьми до родичів, звернулась в поліцію, але погрози не припинялись. Вона каже, що боїться за своє життя і захистити її нікому.
  • Що каже про ситуацію сам священник та як захиститися від домашнього насилля, читайте у матеріалі.

- Він мене вб’є. Я боюсь, що він колись мене вб’є. Я живу в  страху за своє життя і за своїх дітей, - звернулась у редакцію пані М. (прізвище та ім’я не вказуємо з етичних міркувань). – У сім’ї всяке буває. Бувають суперечки, бувають і сварки. Але щоб до такого? Діти просто бояться його. Вони казали: «Мамо, ми не хочем, щоб тато йшов додому». Все через ці сварки, через ці побої. Зараз такий тиждень Христових мук (розмова відбулась 16 квітня - прим.ред), і я сама теж терплю. Я знаю, що він священник. І це біда людям, бо як ті люди мають йти в церкву потім і молитись? Але так само не знаю, як мені бути. Бо він приходить додому з церкви і вдома така біда. 

Жінка розповідає, що під час останньої сварки чоловік різав її ножем для хліба, бив по голові та тілі. І це не єдиний випадок, запевняє вона. Побої чоловік наносить їй раз у кілька місяців. Із синців жінка не виходить.

Живе сім’я у сусідній області. Там і служить священник у одній з церков. Після останніх побоїв жінка разом з дітьми, яким 6 та 9 років, втекла на Тернопільщину до своєї сестри. Вже тут вона звернулась у поліцію та зняла побої. 

Відео дня

"Боюсь, що його не покарають через те, що священник"

- Я звернулась в поліцію. Написала заяву, - продовжує жінка. – Але знаєте, він ... священник. У нього бездоганна репутація в місті, де він служить, він дбає за людей. Люди його люблять. Я боюсь, що через те він не понесе покарання і далі буде знущатись з мене. Це не перший раз, щоб можна було закрити очі і сказати: «Так, буває, зірвався». Я просто боюсь, що навіть поліція нічого не зробить через те, що він священник. Він каже мені завжди, що вб’є мене. Каже: «Я тебе вб’ю, відсиджу, і мені буде легше».

Після останнього конфлікту в сім’ї, жінка каже, що стала себе погано почувати. Її нудило та боліла голова. Під час розмови вона кілька разів плакала. Поряд була сестра, яка заспокоювала. Вона теж спілкувалась із журналісткою. Каже, що не може спокійно дивитись на сестру, яку так побили. 

- Я не маю нічого проти нього, як священника, він їздить на Схід, має шану серед духівництва міста, де живе, - каже пані М. - Я не хочу позбавити його хліба, бо він парафією живе, але як він стає за Престіл, а вдома знущається так з жінки. То як йому люди мають цілувати руки в церкві?

"Порізи на кілька сантиметрів"

Жінка каже, що у сестри зможе пробути недовго, адже працює держслужбовцем у місті, де їх дім. Тому повернутись таки доведеться. Хоча б для того, щоб взяти лікарняний. Бо в такому вигляді на роботу іти вона не зможе. 

На фото і справді побої жахливі: усе тіло в синцях: є старіші, які майже сходять, є темно-сині, на руках - порізи на кілька сантиметрів. Сестра пані М. розповідала, що одразу після приїзду сестри сама обробляла рани, але потім рука стала бути гарячою, тому довелось звертатись до лікаря. Також в жінки дуже боліла голова. Підозрювали, що може бути струс мозку, але на свята в лікарні жінка залишатись не хотіла, бо ж діти. 

- Він побив мене і сказав: «Добре я тобі цей раз дав?». А потім каже, що паску святити в його храм я не піду, щоб не «світити» синяками. Тай раніше він забороняв мені в церкву ходити, бо нібито там я заглядаю за тією іншою жінкою, яка в нього є. Я ледве вирвала ту руку, щоб він не порізав мені вени, - продовжує М.

Повідомили у Єпархію 

У редакцію пані М. звернулась ще 16 квітня, але оскільки це був Передвеликодній тиждень, матеріал попросила не публікувати. У християнстві час перед Воскресінням - це час затишшя. Жінка на той час була в безпеці. Вона розповідала, що чоловік вже кілька днів не телефонував їй. Проте вже 18 квітня чоловік знову телефонував з погрозами. Пані М. кілька разів дзвонила в сльозах та скаржилась журналістці на погрози.

Про події в сім’ї священника журналістка повідомила Єпархію, до якої входить церква отця.

- Я вперше від вас чую про такі події, - сказав священник із духовенства, що керує церквою. – Єпархія про це нічого не знає. Може, це просто побутовий конфлікт. Вам, як журналістці, хочу зробити заувагу: це не та тема, яку потрібно роздувати. Я не знаю ситуацію цієї сім’ї, але хочу вам сказати, що ми живемо в такий складний час, де лине дуже багато негативної інформації в сторону священників. Я розумію, що конфлікт є в сім’ї, але такий самий конфлікт може бути в сім’ї лікаря, поліцейського…  

У день публікації матеріалу священник сказав, що передав звернення до Владики. 

"То сімейні справи": священник

За коментарем про ситуацію ми звернулись і до самого священника. Він здивувався, що жінка розповіла про ситуацію журналістам. Та наполегливо просив не публікувати матеріал. Священник Н. підтвердив, що у Єпархії дізнались про ситуацію після дзвінка журналістки. 

- Кажуть в народі "Чужа сім`я - то темний ліс", - каже священник. - Хтось зрозуміє мою правду, хтось зрозуміє її правду. Там немає, що висвітлювати. Ми порадимось ще з жінкою. Я хочу спочатку поговорити з нею. А потім ви вже вирішите, чи варто публікувати статтю. Не висвітлюйте те, що не треба. Жінка поїхала в безпечне місце. В мене немає контакту з ними. Я спілкувався з дітьми, з нею. Не треба мені "малювати роги". Все владнається. Якщо хтось має в сім`ї клопоти, то це внутрішнє. А хтось прочитає статтю і скаже, якщо йому можна, то і мені теж. Священнослужителів зараз багато в чому звинувачують. Для чого це? Якщо я зробив такі дії - я буду за них відповідати. Знаю, які наслідки будуть. У жінки зараз стан стресу, стан настрою. 

Священник каже, що в жінки таке тіло, що від будь-якого дотику в неї залишаються сліди. 

- Я дав їй роботу, одежу їй купую, діти мають, що їсти, - каже священник. - Коли я брав її за руку не один раз, у неї завжди залишались синяки. В неї такий організм. Тому сказати, що таке щось було, це неправда. 

Вже за кілька хвилин після дзвінка, чоловік перетелефонував до пані М. та попросив не розголошувати інформацію в пресі.

- Не позбавляй мене священства. Я не буду більше так чинити. Я поклянусь на Біблії, що дам тобі спокій, - сказав він. - Хай це закінчиться. Я піду на всі умови. Лиши мене священником. 

"Хай жінки не ревнують священників до парафії"

-Людину інколи треба настановити на щось краще, продовжує отець

- Сімейне життя є нелегке. Навіть в економічному плані. Прошу людей, щоб вони не повторювали такого шляху, а краще спробуйте поговорити. Скажіть чоловікам, щоб вони краще себе контролювали. А з іншого боку, жінки священників хай не ревнують своїх чоловіків до парафії. Бо священник живе з людьми, за людей молиться, людьми йде по житті. І якщо жінка мала чоловіка всього, і була маленька парафія, а потім парафія стала велика і потреб стало більше, то священник додому тільки приходить ночувати і служить церкві. І якщо це є часто, то створюється ця молекула негативу, яка тріскає і вдаряє. Потім виходить, що він як чоловік грубо себе поводить, простягує руки, а вона, як жінка, починає його морально вчити, виховувати, - каже він.

Священник каже, що із жінкою він дійшов згоди та пообіцяв, що їй нічого не загрожує. Вона ж сказала, що вона не буде шкодити йому в священництві. Він каже, що йому прикро за такі вчинки. Тому, що в стані злості ми інколи перестаємо контролювати свої вчинки.

Заяву розглянуть за місцем вчинення правопорушення

Як повідомили у прес-службі ГУНП в Тернопільській області, заяву жінки внесли у ЄРДР.

- Жінка звернулась в один із райвіділків поліції, -  кажуть в прес-службі ГУНП. – Оскільки ці події стались на території сусідньої області, у жінки прийняли заяву. Її внесли у єдиний реєстр досудових розслідувань за частиною 1 статті  125. Після цього матеріали переслали  у місце, де це сталось. Оскільки справи розглядають за територіальним принципом.

У головному управлінні Національної поліції в Тернопільській області повідомляють, що з початку року поліцейські області задокументували майже тисячу фактів домашнього насилля, до Єдиного реєстру внесено 16 кримінальних проваджень, правоохоронці винесли понад п’ятсот тимчасових заборонних приписів для кривдників.

Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насилля

- Найперше, що хочеться порадити жінкам в такій ситуації – не бійтесь звертатись за допомогою. Не терпіть, якщо страждаєте від домашнього насилля, - коментує юрист Тернопільського місцевого центру «Безоплатна правова допомога» Оксана Тимчишин. – Обов’язково реагуйте на перші ознаки домашнього насильства. Не чекайте, що це пройде. Тому, що дуже часто, якщо наприклад чоловік б’є один раз – це може повторитись.

При вчиненні над вами насилля – викликайте поліцію та вимайте складення адміністративного протоколу. Також поліцейські можуть виносити заборонні приписи. За якими насильнику забороняється знаходитись з жертвою та потерпілими в одному приміщенні. Таким припис може видаватись на термін до 10 днів. Також через суд ви можете вимагати обмежувальних приписів. Це заборона наближатись до місць, де перебуває жертва та заборона спілкування.

- Для того, щоб суд міг винести такий припис, у вас має бути достатньо доказів, що ви справді потерпіли, - продовжує юрист. – Тому максимально фіксуйте усю завдану вам шкоду. Якщо це фізичне насилля – зверніться до лікаря та задокументуйте ці всі тілесні пошкодження. Якщо насильство психічне  - запишіть свій стан на відео або диктофон. Це саме стосується погроз. Якщо буде запис такої розмови, це може допомогти вам.  Також важливо розуміти, що у випадку примирення варто таки залишити вашу заяву в правоохоронців. Тому, що якщо насилля вчиняється постійно – міра покарання теж зростає.

Також для боротьби з домашнім насильством в управлінні соціальної політики створили спеціальний підрозділ під назвою «Поліна».  Вони тримають на обліку усі сім’ї, у яких вже вчинялось домашнє насильство. Психологи цього підрозділу працюють і з жертвами насилля та з кривдниками.

Контакти

Якщо ви стали жертвою домашнього насилля, можете звернутись за такими контактами:

Центр безоплатної правової допомоги  - гаряча лінія 0 800 213 103.

Гаряча лінія із боротьби з домашнім насильством ГО «Ла Страда» - 0 800 500 335 або 116 123.

Гаряча лінія з попередження домашнього насильства  1547.

Довідка

Стаття 125. Умисне легке тілесне ушкодження

1. Умисне легке тілесне ушкодження -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

2. Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності, -

карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

{Стаття 125 із змінами, внесеними згідно із Законом № 270-VI від 15.04.2008}

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (92)
  • Нонніта

    Чому не покине??? Що може тримати???

    Богдан Богданович reply Нонніта

    Бэ - значить любить. Вбэ - значить любов до смерті.
  • Vasil Plavutskii

    Sho nema komu vidpyzdyty togo Ksionza...
  • Соня Доцишин

    Який він священик він психічно хворий як можна при розумі різати жінку ножом від хліба  який свідомий при розумі це зробить не місце йому у церкві такого треба лікувати а не допускати до церкви місце йому у психушці
  • Iryna Saprun

    Не одинокий випадок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up