Батько майже 10 років добивається розслідування вбивства сина

Батько майже 10 років добивається розслідування вбивства сина
Володимир Богута не покладає рук у пошуках справедливості в розслідуванні обстави смерті сина. Останні 10 років він оббиває пороги правоохоронних установ, та розслідування наразі результатів не дало
21-річний Роман Богута загинув за незрозумілих обставин у Трускавці. Експертизи вказують на сліди насильницької смерті. Та вбивці не знайшли і досі.

Об’єктивного розслідування вбивства свого сина вже майже 10 років добивається житель Каменя-Каширського Волинської області Володимир Богута. Постійні зміни слідчих та судові тяганини привели чоловіка аж до Тернополя. Тут власне і займаються досудовим розслідуванням справи про вбивство його сина Романа. 
Справу передали у слідче управління Головного управління поліції в Тернопільській області начебто за місцем злочину. Хоча яка в цьому логіка – невідомо. Адже злочин стався у Трускавці на Львівщині. Таким чином, як вважає потерпілий Володимир Богута, справу просто викинули і хочуть по швидше її «зам’яти». 

31 березня Володимир Богута приїхав на слухання до тернопільського міськрайонного суду, де він оскаржив дії слідчого. Зокрема, потерпілий подав клопотання до суду скасувати покази свідків, адже вони містять протиріччя. Пан Богута просив суд дати дозвіл на проведення повторного одночасного допиту свідків для з’ясування причин розбіжностей  у їхніх показаннях.
- Коли протиріччя будуть вилучені, це може відкрити нове світло на розслідування справи, - вважає чоловік. – Чомусь же ці свідки плутаються у показах. 

Готовий боротися до кінця
Володимир Богута  розповідає трагічну історію, яка сталася з його сином у січні 2007 року.  Тоді 21-річний Роман Богута разом із дружиною поїхали відпочивати у Трускавець. Там подружжя друзями сиділи у місцевому кафе, а згодом тіло Романа знайшли у котловані 18-ти поверхової новобудови, яка знаходиться поруч з баром. 
Правоохоронці заявили, що хлопець вчинив самогубство. Щоправда, батько не вірить у цю версію, бо докази говорять про інше, і ось уже протягом десятиліття домагається від системи справедливого розслідування. 

- За ці роки, що зі мною тільки не робили, - били, затримували, викидали на вулицю, запроторювали у психлікарню, звинувачували в тероризмі. За що? За те, що я просто хочу добитися правди? - каже чоловік. - Мій син закінчив воєнну кафедру з відзнакою, вчився в в Києві в університеті на юридичному факультеті на відмінно, займався паралельно оцінками нерухомості, брав участь у самодіяльності університету, закінчив церковно-приходську школу. І його хотіли зробити наркоманом і алкоголіком, що він вчинив самогубство, ігноруючи при цьому результати судмедекспертизи про те, що мого сина вбили.
Довести справу до кінця – це його обов’язок,  каже батько. Він каже, що в нього на сина були великі надії. Він мав доглянути батьків і сестру з вадами зору. Романові нині було б 30 років. 
До слова, у Володимира Богути середня технічна освіта, але обставини змусили вивчати юриспруденцію. Чоловік каже, що йому дуже важко, але він готовий боротися до кінця. 

Прикував себе у знак протесту
Володимир Богута розповідає хронологію розслідування провадження щодо вбивства його сина. До слова, цілий рік після смерті Романа слідчі прокуратури Трускавця  відмовляли батькові у порушенні кримінальної справи. 
- Були винесені три постанови про відмову у порушенні справи, при цьому ігноруючи висновки судово-токcикологічного дослідження про те , що алкоголю, наркотичних речовин, нікотину у крові нема. А також були виявлені сліди пальців рук третьої особи, також побиття, - каже Володимир Богута. -  Ці дослідження підтвердило і головне бюро судово-медичної експертизи. І під час допиту експертів у Києві вони засвідчили, що мого сина вбито. Але що цікаво – слідчий цього не записав і в справі цього немає. 

Матеріали справи спершу знаходилися у львівській прокуратурі, потім у Івано-Франківську. Після зустрічі Володимира Богути з генпрокурором Яремою та службової перевірки у 2014 році справу направили у Головне слідче управління Києва. 

- У 2015 році слідчі дії почали проводити київські слідчі, але мене не допускали до слідчих дій як потерпілого. Мене ізолювали, клопотання мої не виконувались, - каже пан Богута. -  Я оскаржив дії слідчого у київський печерський суд, який зобов’язав слідчого проводити слідчі дії за участю потерпілого, але слідчий цього не виконав. Тому я подав клопотання ознайомитися з матеріалами справи. Слідчий мене не впускав, на дзвінки не відповідав. Я пішов вимагати своїх прав у генпрокуратуру до Шокіна, мене викинула і побила охорона.  Потім я дізнався, що моя справа вже знаходиться у Тернополі – « за місцем злочину». 

Чоловік додає, що у  2009 році організував акцію протесту у Львові,  вимагаючи об’єктивного розслідування справи львівською прокуратурою. Тоді він прикував себе до лавки біля пам’ятника Шевченка. 
- Протестував три дні, про мене написала місцева преса, а потім на мене зв’язала міліція забрала до відділку за порушення громадського порядку, - каже батько. 

Буде повторний допит свідків
Чоловік каже, що у справі його сина дуже багато заплутаних і незрозумілих моментів. Приміром, свідки дають нечіткі покази, а дружина особливо не горювала за чоловіком і навіть не приїхала на похорон, а вже через рік вийшла знову заміж. 
На судовому засідання у Тернополі був присутній слідчий Юрій Козак, якому доручено проведення досудового слідства у кримінальному провадженні. Він повідомив, що метою перевірки 24 лютого провели слідчий експеримент у Трускавці за участь потерпілого у справі. А також був проведений допит свідків у Трускавці за участю потерпілого. І  свідчень, які б суперечили одні одним, немає. 

Причому, коли проводили одночасний допит свідки клялися на Біблії, зауважив слідчий. Він звернувся до суду відмовити Володимирові Богуті у задоволенні його скарги. 
- Ті розбіжності, що є в показаннях свідків, не впливають  на слідство, - каже пан Козак. 

Суддя Любомир Базан ухвалив задовільнити скаргу Володимира Богути та зобов’язати слідчого провести повторне одночасне допит свідків для з’ясування причин розбіжностей. 

Володимир Богута задоволений таким результатом, адже для нього це дуже важливо. Він каже, що вірив, що в Тернополі суд його почує.
- Багато батьків вбитих дітей, в тому числі героїв Небесної сотні, теж боряться з системою, добиваючись розслідувань та пошуків вбивць , - каже пан Богута. - А чому? Бо нічого не робиться. Бо всюди кругові поруки, хтось когось покриває, відмиваючи таким чином гроші. Де ті реформи? Ми так і будемо битися головою об стіну далі? 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Респект батькові,може щось з того і вийде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up