Затовк до смерті і викинув тіло на смітник, а кохана знала і мовчала. Що сказав суд?

Затовк до смерті і викинув тіло на смітник, а кохана знала і мовчала. Що сказав суд?
  • У загиблого було зламане все, що можна в тілі людини поламати, казали правоохоронці одразу після того, як виявили тіло чоловіка на смітнику та затримали ймовірного вбивцю. Ушкодження були такими, що вибиті ревнивцем зуби застрягли в трахеї. Били металевою трубою – довго і жорстоко. Фактично, людину закатували...
  • А от 25-річна кохана обох чоловіків, яка знала, що цивільний чоловік зник після бійки, причому його вбив колишній чоловік, — довго мовчала. І співучасницею злочину не стала.

У Бережанах на смітнику восени минулого року знайшли тіло молодого чоловіка зі слідами насильницької смерті. Днями суд відправив за ґрати чоловіка, якого звинуватили у цьому моторошному вбивстві.

У цій історії замішане кохання, мова йде про любовний трикутник. Більше того, у вбивстві тоді  запідозрили колишнього чоловіка цивільної дружини загиблого. Справа набула неабиякого резонансу, і допоки не затримали ймовірного убивцю, силовики Тернопільщини майже тиждень мовчали. Згодом прокурор Тернопільської області Андрій Миколайчук та начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол розповіли деталі вбивства.

Відео дня

Нагадаємо, повідомлення про знайдене тіло на несанкціонованому сміттєзвалищі у с. Шибалин надійшло правоохоронцям, коли вони 8 листопада 2021 р. оформляли смертельну ДТП у цьому ж селищі. Місцевий мешканець навіть одразу не міг розпізнати — людина це чи тварина. Тіло, як згодом повідомив експерт, пролежало там не менше 3-4 тижнів. Воно було загорнуто у простирадла і ковдру. Загиблому на вигляд було років 30.

Вбивство дуже жорстоке — прокурор

— Ми свідомо не надавали інформацію, аби допомогти у роботі оперативних підрозділів у розкритті даного злочину, — наголосив тоді обласний прокурор. — Мова йде про вбивство. На перший погляд, воно побутове. Але водночас є дуже жорстоким.

На тілі загиблого не було живого місця. Ушкодження були такими, що вибиті ревнивцем зуби застрягли в трахеї. Били металевою трубою – довго і жорстоко. Як кажуть силовики, «удари завдавали металевим предметом».

— У нього було зламане все, що можна в тілі людини поламати, — розповів Олександр Богомол. — Фактично, людину закатували. Зламані ребра, вибиті зуби, перелом нижньої щелепи у двох місцях, перелом під’язикової кістки, переламана грудна клітка, велика крововтрата…

Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне вбивство. Протягом доби не могли встановити особу загиблого. Згодом правоохоронці вийшли таки на слід ймовірного вбивці. Чоловік напередодні  повернувся із заробітків з-за кордону, і, щоб не утік туди знову, ніхто не поширював інформацію, що тіло знайшли.

Прийшов і сказав: «Всьо... Саша жмур»

Причетним до вбивства виявився колишній чоловік  цивільної дружини загиблого. Жінці тоді було 25, і в неї є маленька дитина.

Під час слідчого експерименту жінка зізналась, що після з’ясування стосунків між двома конкурентами колишній чоловік повернувся і сказав до неї: «Всьо, жмур». Вона пробувала уточнити, хто «цей жмур?». Той відповів: «Саша жмур». Колишній чоловік підтвердив, що він вбив теперішнього коханого. Гепнув арматурою по голові. Жінка розповіла, що піднялась нагору у свою кімнату і побачила посередині підлоги кров. Тіла коханого вона не бачила. На її запитання, мовляв, як і де вона тепер має спати, той сказав, щоб вона не боялася, що він все прибере. Згодом і справді прибрав та запевнив, мовляв, можеш йти спокійно спати, там вже нічого немає.

— На її запитання: «Де тіло?», обвинувачений відповів, що немає різниці, де воно є, — йдеться у матеріалах справи. — Наступного дня вона знову питала, де тіло. Й той відповів, щоб вона не переживала, бо тіло він вивіз, але як саме і куди, не казав. На її запитання, що робити далі і чи звертатися в поліцію, колишній чоловік відповів: «Якщо відкриєш рота, то буде тоді гірше і поїдеш туди само, де і Саша. Про це ніхто не повинен знати».

Жінка запевняла, що не раз потрапляла під гарячу руку чоловіка, тому вона боялась за своє життя і здоров`я. Відповідно, мовчала.

Впізнала сина за тату

Про зникнення цивільного чоловіка вона до поліції не повідомляла, в розшук не подавала ні вона, ні мати загиблого, яка проживає на Зборівщині, адже ще раніше вона була позбавлена батьківських прав на сина. Проте жінка стала потерпілою у суді. Вона ж опізнавала тіло Сашка. Перед тим попередньо описала, що на тілі є татуювання на плечі ззаду, на лопатці, на лівій руці та спереду на грудях. За цими тату і впізнала сина. Причиною смерті Саші став перелом під’язикової кістки.

За попередньою версією слідства, бійка між чоловіками переросла фактично у катування. Аби приховати тіло, ревнивець вивіз забитого до смерті конкурента на сміттярку і покинув там, навіть не прикопавши. Коли до колишнього чоловіка прийшли з обшуком, він навіть не знав, що тіло суперника вже знайшли. Йому оголосили підозру, а невдовзі суд обрав для нього міру запобіжного заходу – перебування під вартою без права внесення застави.

Підозрюваний зізнався у скоєному, причому мав на ситуацію власне бачення. Він не заперечував, що бив, все розповів і показав під час слідчого експерименту.

Попереднім жертвам вдалось вижити

Як вдалось з’ясувати «20 хвилин», обоє чоловіків майже однолітки. У підозрюваного вже були раніше проблеми із законом. Ухвалами Бережанського районного суду Тернопільської області від 22 січня 2014 року та 7 грудня 2020 року кримінальні провадження за ч.1 ст. 126 та за ч.1 ст. 125 Кримінального кодексу України закриті за відмовою потерпілих від обвинувачення у формі приватного обвинувачення. А вироком Бережанського районного суду від 1 грудня 2015 року чоловік засуджений за ч.1 ст. 121,  ч.1 ст. 125 та ст. 395 Кримінального кодексу України до остаточного покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років 2 місяців. Йдеться знову таки про побиття. Щоправда, попереднім його жертвам вдалось вижити…

Родом підозрюваний з Бережан, убитий – з колишнього Зборівського району. Причина конфлікту і бійки – колишня дружина одного, і цивільна убитого.

24 червня Бережанський райсуд проголосив вирок у справі резонансного вбивства. Ім’я обвинуваченого чоловіка ми не називаємо, адже вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений в апеляційній інстанції.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні вбивства визнав повністю, запевнив суд про своє щире каяття, що жалкує про вчинене і запевнив суд, що таке більше не повториться. Нагадав що він активно сприяв розкриттю злочину й допомагав слідству. Просив суд врахувати такі обставини й суворо його не карати.

Потерпіла, мати закатованого чоловіка, у судове засідання не з`явилася, подала суду письмову заяву про розгляд справи без її участі та без участі її представника.

Убив і пішов на заправку… по горілку

У будинку в Бережанах, де відбулось вбивство, все було в крові. Обвинувачений чоловік детально розповідав під час слідчого експерименту, як товк Сашу. Як той впав після кількох ударів обличчям догори, а він продовжував бити металевою палицею по голові та по тулубу. Саша намагався прикрити обличчя руками, а також ногами відштовхував підозрюваного. Це все тривало близько 10 хв, доки Сашко не перестав пручатись й подавати ознаки життя. Побачивши це, підозрюваний накрив його простирадлом, за ноги витягнув надвір та залишив тіло ліворуч від входу в будинок. Сходив на АЗС, придбав пляшку горілки й, повернувшись до будинку, сів біля входу й випив її. Після цього відшукав простирадло, загорнув у них тіло, завантажив його у багажник свого автомобіля і вивіз труп до сміттєзвалища, що біля с.Шибалин Тернопільського району. Там кинув його у яму. Потім повернувся в будинок, прибрав у кімнаті й поїхав до себе на роботу.

— Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України, за яким призначити йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі, — таким був вирок Бережанського райсуду. — Строк відбуття покарання обвинуваченому рахувати з 7 грудня 2021 року.

Вирок суду може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду області через Бережанський районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Юридична довідка

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, - карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Стаття 126. Побої і мордування

1. Умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Стаття 125. Умисне легке тілесне ушкодження

1. Умисне легке тілесне ушкодження - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Стаття 395. Порушення правил адміністративного нагляду

Самовільне залишення особою місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду, а також неприбуття без поважних причин у визначений строк до обраного місця проживання особи, щодо якої встановлено адміністративний нагляд у разі звільнення з місць позбавлення волі, - караються арештом на строк до шести місяців.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Athletic Man8

    Той ,що жертва невчасно зайшов

keyboard_arrow_up