Встромив 43-річному синові ножа в шию. У суді запевняв, що захищався

Встромив 43-річному синові ножа в шию. У суді запевняв, що захищався
  • Трагедія сталась на вул. Галицькій у Тернополі. Сусіди кажуть, що скандалили у тій квартирі часто. Сварки припинились лишень на період, коли молодший з чоловіків одружився і проживав окремо. Коли розлучився, знову повернувся до батьків.
  • Старшому чоловікові спочатку інкримінували вбивство, потім перекваліфікували на заподіяння тілесних ушкоджень. Проте суд відправив літнього чоловіка за ґрати.  

Конфлікт між найріднішими людьми на кухні багатоповерхівки, що на вул. Галицькій у Тернополі, закінчився реанімацією для сина і тюрмою для батька.

Днями суд проголосив вирок 65-річному уродженцеві с. Конюхи Козівського району. Пана Миколу звинуватили у тому, що мало не вбив свого власного сина Івана (імена героїв публікації змінені, адже вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений в апеляції – прим. авт.).

Нагадаємо, поранення ножем в шию завдав тернополянин своєму 43-річному синові. Про інцидент поліцію 31 березня близько 20:30 поінформував лікар екстреної медичної допомоги.

Відео дня
  • Між чоловіками виник конфлікт і батько, схопивши ніж, вдарив ним сина. Сварка відбувалася на очах мами потерпілого. Вона й викликала швидку. Чоловіка з проникаючим пораненням госпіталізували в реанімаційне відділення, повідомляли тоді у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Стверджував, що захищався

65-річного підозрюваного затримали. Йому інкримінували статтю 15 — Замах на злочин та статтю 115 ККУ — умисне вбивство, відповідальність за якою — позбавлення волі на строк від семи до п'ятнадцяти років. Син вижив і справу перекваліфікували на заподіяння тяжких тілесних ушкоджень — ч.1 ст.121 КК України.

За версією слідства, чоловіки перебували на кухні. Слово за слово і, як часто бувало у цій сім’ї, почалась сварка. Син замахнувся на п’яного батька і вдарив його кулаком в обличчя. Той вхопився за ніж. У суді стверджував, що захищав себе і намагався відбитись від нащадка. Але поцілив йому в шию. З рани бризнула кров.   

На місце приїхали поліцейські, а швидка терміново госпіталізувала молодого чоловіка, що стікав кров’ю, до реанімації.

За висновками експертів, в Івана було поранення м`яких тканин підщелепної ділянки з ушкодженням фасції шиї, щелепно-під`язикового м`яза та гілок підщелепної артерії, що супроводжувалося масивною крововтратою з розвитком гіповолемічного шоку, яке за ступенем тяжкості належить до тяжкого тілесного ушкодження за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння.

Дорікав, що син менше за нього заробляє

У суді Микола свою провину визнав частково. Розповів, як син прийшов з роботи і сів вечеряти. Микола вкотре дорікав йому, що приносить мало грошей. Той вдарив його в ніс. Коли заніс кулак вдруге, той вхопив ножа. Стверджував, що мав намір відмахнутися ножем від сина, проте випадково ніж опинився в горлі сина. Робив все тому, що відчував небезпеку для себе. Пояснив, що конфлікти, сварки та бійки були із сином постійними і тривали чимало років. Та зізнався, що й два роки тому устромив ножа синові в ногу. Хоча тоді про це поліції не повідомляли.

Іван в суді розповів, як 31 березня отримав зарплату. Напередодні в нього був день народження, тому зі знайомими завітав до найближчого кафе, де випили по 50 г горілки і розійшлись. Близько 6 вечора прийшов додому. Всі продукти додому купляє мама, то віддав їй гроші і пішов на кухню, зігрів собі їсти, і сів за стіл. В цей час зайшов його тато і почав дорікати, що Іван заробляє менше, ніж він. Далі сварка і бійка.

Коли батько вдарив ножем, пригадував, як ніби на автоматі дістав з тумбочки миску, поклав під шию, щоб кров не капала на підлогу і покликав маму. Та забігла на кухню, але так розхвилювалась, що й швидку викликати не могла — у літньої жінки тиск рвонув догори. Тоді син сам набрав 103. Пригадував, як додому прийшли лікарі. Що було далі — не пригадує.

Два дні лікарі боролись за його життя в реанімації. Потім, коли перевели до звичайної палати, юде ще пролежав два дні. Після чого написав заяву, що залишає мед заклад, бо в нього немає грошей на лікування. Син запевняв, що претензій до тата не має. Та наголошував, що Микола завдав удару ножем з метою самозахисту.

Сусіди кажуть, сварились мало не щодня

Сусідка, яка проживає поверхом нижче, розповіла, що конфлікти в цій родині траплялись часто. А Микола з Іваном часто ходили із синцями. Батьки взяли на себе виховання Іванових дітей, і батько часто дорікав синові, що мало заробляє. Через це сварились мало не щодня. Проте, зустрівшись з Іваном вже після лікарні, той запевняв, що на батька не ображається.

Ще одна сусідка розповіла, що знає родину давно, а стосунки між чоловіками погіршились після того, як Іван повернувся з армії. Сам Микола не раз ділився із сусідкою, що коли сина не бачить, то скучає, а коли бачить то ненавидить.

Коли Іван одружився, привів у дім невістку. Сусідка не раз бігала розбороняти чоловіків. Потім син з невісткою переїхали – і все втихомирилось. Сварки, бійки та скандали відновились, коли Іван розлучився і переїхав до батьків.

Чому суд не повірив у версію самозахисту?

  • Суд критично відноситься до показань обвинуваченого, згідно з якими він частково визнав свою вину в пред`явленому обвинувачені, зокрема що стосуються первинних нанесень ударів йому потерпілим та його нібито відмахування ножем в цілях самооборони, — йдеться в матеріалах справи. — Вказані показання обвинуваченого не узгоджуються з висновками судово-медичних експертиз та протоколу проведення слідчого експерименту. І не відповідають встановленим обставинам кримінального провадження.

Суд оцінив показання обвинуваченого як спробу ухилитися від відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення.

  • Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України, та призначити йому покарання у виді шести років позбавлення волі, — таким був вирок Тернопільського міськрайсуду. — Строк відбуття покарання засудженому рахувати з моменту затримання, а саме з 1 квітня 2021 року.

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

    

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up