«Я думав, що жити вже не буду» - у Шумську сильно побили підприємця

«Я думав, що жити вже не буду» - у Шумську сильно побили підприємця
  • Від Сергія не один раз чули, мовляв, жалійтесь, кому хочете. Ви нічого не доведете, бо в мене все «схвачено».
  • Всі його бояться і єдиний Руденький посмів проти нього повстати. От, - маємо результат. 

Місцевого «авторитета» звинувачують у побитті підприємця з Шумська Михайла Руденького та спробі рейдерського захоплення його приватного підприємства.

Напад – не перший, стверджують родичі та нарікають на поліцейських, боячись, що справу знову «замнуть». Тому родичі потерпілого звернулись до тернопільських активістів, аби справу не спустили на гальмах.

Бояться, що справу знову «замнуть»

Відео дня
  • Люди звернулись до нас, бо бояться, цю справу замнуть, - розповів голова тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів. - Бо, як пояснив родич  потерпілого, - це не перше побиття і залякування. Вони давно воюють за цех, але як тільки підприємець отримує замовлення, так званий «авторитет» приходить і починає качати права. Люди бояться.

Активісти переконують: беруть справу на контроль, аби нападника не покривали. І вимагають від керівництва головного управління нацполіції в області об’єктивного розслідування. Якщо експертиза покаже тяжчі наслідки побиття – добиватимуться суворішого покарання для нападника.

На обличчі потовченого чоловіка, судячи з фото, поширеного родичами, - живого місця нема. Деякий час після побиття він перебував без свідомості. Як все відбувалось – нам розповіли активісти ВО «Автомайдан» зі слів родичів.

  • 20 жовтня в м. Шумськ Тернопільської області Сергій Л. (точні дані чоловіка є в редакції. Однак ми не називаємо їх, доки триває розслідування – прим. авт.)  проник на приватну територію і завдав значних ушкоджень Михайлові Руденькому, - розповів Ігор Василів.

Зі своїм кривдником чоловік добре знайомий. Родичі кажуть – він теж підприємець, займається СТО, місцевий «авторитет»  і рекетир. Має тісні зв’язки з місцевою поліцією, процитував родичів Ігор Василів.
Постраждалий – Михайло Руденький. Власник невеликого деревообробного цеху в м. Шумськ - це дрібний сімейний бізнес. Три місяці тому родина пана Михайла усиновила дівчинку зі сходу. Старші дві доньки беруть участь у волонтерські програмі з допомоги людям на лінії розмежування  - у Світлодарську та Авдіївці.
Хронологія подій (зі слів родичів)

12:00 Сергій Л. потрапив на територію приватного деревообробного цеху. Жодної репліки, жодного слова – удар коліном в обличчя. Пан Михайло втратив свідомість. Каже, що крізь туман пам’ятає удари ногами по голові і в груди. Після цього Сергій Л. їде у відділок поліції і пише  заяву на пана Михайла, що той нібито зірвав замки. Весь цей час пан Руденький лежить в  напівпритомному стані на холодній підлозі в цеху.

13:00 (приблизно) -  у відповідь на заяву Л. приїжджає поліція. Бачить непритомного побитого чоловіка на холодній підлозі і… повертається назад до відділку. Дорогою просить сусідів викликати швидку.

13:30  - сусід привозить пана Руденького до лікарні. Лікарі повідомляють його дружину і телефонують до поліції. Поліція відмовляється приїжджати. Дружина дзвонить очільнику Шумської поліції, той їй відповідає, що «то не наша справа, «швидка» надішле нам документи, і ми їх подивимось». Родичі роблять ще кілька дзвінків, залишають скаргу в кол-центрі нацполіції.

15:00 (приблизно) - приїхала поліція, почала опитувати дружину потерпілого.
Історія відбиранням бізнесу, залякуваннями і погрозами тягнеться ще з 2001 року, розповіла дружина побитого підприємця пані Оксана.

  • Сергій Л. протягом кількох років намагався відібрати в Михайла його власність – розповіла дружина побитого чоловіка Оксана Руденька. – Але і Господарський суд у Тернополі, і Львівський апеляційний поставили крапку та визнали право власності за моїм чоловіком. Ці погрози, побиття тривають роками. Ми писали заяви до міліції, але завжди справи закривали за відсутністю складу злочину.  

Усиновленій зі сходу доньці поки не говорили

Медики виявили у побитого підприємця забій м’яких тканин обличчя, забій голови, закриту черепно-мозкову травму. Чоловік у важкому стані, не може толком дихати і говорити. Чи є у нього якісь серйозніші пошкодження поки не знають, адже у районній лікарні немає апарату Магнітно-резонансної діагностики. А транспортувати чоловіка поки не дозволяють.

  • Михайло у важкому стані - не може говорити і навіть толком дихати, - каже пані Оксана. – Підозрюють, що є переломи ребер. Днів три його не можна перевозити. Можливо, у Тернополі потім буде більш точна діагностика.

Дві старші доньки родини Руденьких зараз волонтерами на сході. Є ще й молодша – усиновлена 10-річна дівчинка зі Світлодарську. Дитина досі здригається від найменшого шуму чи удару, і родина всіляко оберігала малечу. Дівчинці досі не сказали, що трапилось з батьком.

  • Ми хочемо нормально жити, нам треба працювати, аби годувати дітей, - каже пані Оксана. – А Сергій Л. хоче бізнес забрати. Поліція все знає, але робить вигляд, що нічого не сталось. А від Сергія не один раз чули, мовляв, жалійтесь, кому хочете. Ви нічого не доведете, бо в мене все «схвачено». Всі його бояться і єдиний Руденький посмів проти нього повстати. От, - маємо результат.

Що говорив поліції після побиття, пан Михайло не пам’ятає. Єдине, що повторює щораз, пригадуючи останні події: «Все, я думав, що жити вже не буду»…

Коментар

Сергій КРЕТА, начальник сектору комунікації головного управління нацполіції в області:

Зараз на місці працює комісія головного управління нацполіції. Фахівці  з’ясовують обставини, а також перевіряють стан розслідування кримінального провадження, яке було порушене за ст. 125 Кримінального кодексу України, а зараз перекваліфіковане на 122 – умисне нанесення ушкоджень середньої тяжкості. Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років. Все залежатиме від ступеню тяжкості ушкоджень потерпілого.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Класна поліція: то одна стаття то вже друга.
  • Діонісій

    а чого ви таке фото виставили ? хоч з етичногоі морального боку якось подумали, то трупаків виставляють то відбивні, а напишеш слово "курву його мать", то вже порушення моральних норм.

    тут діти дивляться ваші новини, а он лице без макіяжа.

    Oksana Traczyk reply Діонісій

    Нехай твої діти уроки роблять а не новини про "відбивні " на ФБ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up