«Я смертником прийду і підірву вашого Богомола». Хто п’ять разів погрожував головному поліцейському?

«Я смертником прийду і підірву вашого Богомола». Хто п’ять разів погрожував головному поліцейському?

Що відомо про чоловіка, який п’ять (!) разів дзвонив на лінію 102, погрожуючи підірвати начальника головного управління? І чому слідство вели працівники СБУ, хоча зазвичай подібне розслідує поліція?

П’ять дзвінків на лінію 102 — з реальними погрозами вбивством начальнику головного управління Нацполіції в області Олександру Богомолу. Телефонний терорист минулої осені примусив похвилюватись не лише очільника поліції Тернопільщини, а й підняв на ноги чимало силових структур області.

Погрожував підірвати Олександра Богомола

«Я вас нєнавіжу! Колись прийду от до вашого Богомола (частину розмови ми не можемо публікувати з етичних міркувань і через цензуру – прим. авт.). Я підірву! Я смертником прийду і підірву!». Так кричав у слухавку літній тернополянин, телефонувавши з чіткою періодичністю на лінію 102. Він погрожував підірвати Олександра Богомола.  

Дивно, але експертиза визнала чоловіка здоровим, хоча його дії не завжди видавались адекватними. Днями суд проголосив йому вирок. Чи задоволений ним Олександр Богомол і чи вимагав для чоловіка суворого покарання? Щ відомо про «телефонного терориста» і чому справу розслідувала СБУ? Який «кримінал» вже був в біографії чоловіка і чи пробачив йому Олександр Богомол погрозу вбивством?  

Відео дня

В інтерв’ю «20 хвилин» Олександр Богомол раніше вже говорив про цю справу. Поділився, що були погрози і у Фейсбуці, і телефоном, на лінію 102. Тоді він зазначив, що порушені три кримінальних провадження за фактом погрози начальнику ГУНП.

— Якби це були особисті погрози до мене, я розібрався би сам, — тоді поділився Олександр Богомол. — А так справи розслідували працівники СБУ. Є такі громадяни, які незадоволені, тому телефонують – «Я кину гранату». Хоч їх поведінка була неадекватною, визнані вони психічно здоровими та можуть нести відповідальність.

Що відомо про чоловіка

Як стало нам відомо, чоловіка звуть Євгеном С. Він народився у с. Козівка Тернопільського району. Має сім’ю і зараз проживає на бульварі, що на «Алясці».

У нього вже була судимість. І, як виявилось, за подібні подвиги 5 червня 2020 р. Тернопільський міськрайонний суд визнав його винуватим у вчиненні хуліганства. Той, за матеріалами справи, восени 2019 р. зателефонував на лінію «102» до оперативного чергового ГУНП в Тернопільській області, та, назвавши свої анкетні дані, матюкався і кричав: «Шевченка, 10, поліцію підірву всіх». На ноги підняли всі дотичні служби, проте вибухових матеріалів та пристроїв у будівлі міськвідділу поліції не знайшли. У січні 2020 р. ситуація повторилась, тільки чоловік погрожував підірвати не лише приміщення міськвідділу, а й автопарк поліції. Тоді ж суд призначив покарання у вигляді одного року обмеження волі, але тим же рішенням, застосувавши ст. 75 ККУ, звільнив з іспитовим строком на рік. Тобто, за те, що двічі буквально паралізував роботу поліції та інших служб, чоловік відбувся роком «умовно».  

«Я унічтожу, вб’ю!»  кричав чоловік, подзвонивши на 102

Довго не протримався і буквально через місяць-два після проголошення вироку зателефонував у поліцію з погрозами підірвати Олександра Богомола. Через деякий час дзвонив знову, причому часом двічі на день – загалом п’ять дзвінків. У висловах він не особливо стримувався. Звичайно, з етичних міркувань ми не можемо дослівно публікувати все. Але реальні погрози були щедро пересипані матюками. Серед того, що можемо опублікувати, — «я б вашому Богомолу гранату хотів поставити або переслати», «я йому в очі гранату кину, в руки», «я унічтожу, вб’ю!»…

Сам Олександр Богомол зізнався, що не має поняття, чому став об’єктом погроз чоловіка. Тим паче, що в очі його не бачив і зустрічатись не горить бажанням. Чому погрожував убити — не знає. Хоча зазначає, реальних спроб це зробити не було, хіба оці недолугі дзвінки з погрозами підірвати. Причини теж не знає, хоча припускає, що колись чоловік мав проблеми з поліцією, а та нібито не допомогла йому.

Стан психічного здоров’я «підривника» не коментує, хоча, як вдалось нам дізнатись з інших офіційних джерел, експерти визнали чоловіка психічно здоровим, а, відповідно, він мав відповісти за свої вчинки перед законом. І претензії у нього були до поліції загалом, а не суто до Богомола.

— Прокуратура запитала мою думку щодо угоди, я підписав, свою позицію висловив, що я не заперечую, щоб дали мінімальне покарання, бо реальних погроз не було, — каже Олександр Богомол. — Але, як начальник ГУНП, я мав відреагувати. Наразі він отримав таке покарання. Якщо ситуація повториться, звичайно, покарання буде більш суворим.

«Підривник» дзвонив напідпитку

Чоловік, каже Олександр Богомол, вибачився за свої дії перед поліцією. Але особисто з ним не зустрічався, а побачитись в майбутньому ні наміру, ні бажання не має. І зазначив: «підривник» дзвонив у стані алкогольного сп’яніння, а насправді реальної загрози для суспільства не несе.

Зазвичай розслідуванням справ «телефонних терористів» та погроз або насильством щодо працівників правоохоронних органів та їхніх рідних займається саме поліція. Окрім того, проводять й службове розслідування. Якщо йдеться про погрози чи насильство правоохоронцю, порушують кримінальне провадження за ст. 345 Кримінального кодексу. В даному випадку розслідування проводило СБУ, аби не було конфлікту інтересів.

— Я не цікавився, хто він і що. Живе, знаю, на «Алясці», де колись я проживав, і моя вже зараз покійна мама, — каже Олександр Богомол. — То як земляк земляку хочу побажати, аби більше подібних злочинів не вчиняв. І не відволікав СБУ і поліцію від більш нагальних справ.

Покарання – штраф 1700 грн

28 квітня 2021 року між потерпілим Олександром Богомолом та обвинуваченим укладено угоду про примирення, за умовами якої вони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч.1 ст. 345 ККУ. А пан Євген беззастережно визнав свою винуватість.

— Затвердити укладену 28 квітня 2021 року між потерпілим та обвинуваченим угоду про примирення. Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.345 КК України та призначити йому узгоджене покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1 700 грн. в дохід держави.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Ми хотіли почути думку обвинуваченого чоловіка, зокрема, чим йому так не вгодила поліція та її керівник зокрема. Намагались додзвонитись і до його адвокатки. Однак на тому кінці дроту весь час збивали дзвінок. Якщо п. Євген чи його захисниця хочуть висловитись, ми готові їх вислухати та опублікувати коментар.

 

Читайте також:

Хто і чому погрожував Олександру Богомолу. Ексклюзивне інтерв'ю про роботу та особисте

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Діма Андрущенко

    Не відповідає займаній
    посаді....друзі. куми знайомі і т. д.
  • Галина Тибінь

    Давно пора
  • Nazar Vladimirovich

    🤣
  • Юрій Гумен

    Тупий піар паркетного хенерала...

keyboard_arrow_up