«Я на колінах просила: розкажіть правду. Загинуло двоє дітей», - батьки вимагають справедливого розслідування

«Я на колінах просила: розкажіть правду. Загинуло двоє дітей», - батьки вимагають справедливого розслідування

Батьки загиблих на підприємстві хлопців і їхній адвокат нарікають, що слідство затягують, а розслідування проводять неналежним чином. Захисник просить втручання Генерального прокурора. Що кажуть у тернопільських поліції та прокуратурі – читайте у матеріалі.

- Ви уявляєте, до мене зверталися впливові люди, аби я взяла гроші, бо заглибоко почала «копати» цю справу, - мати загиблого в Теребовлі на виробництві Володі Любов Солтис ледь стримує емоції. - Пропонували від 60 тис. доларів і більше. Востаннє, 5 червня, пропонували 100 тис. євро. Моя відповідь: "Я своїх дітей не купувала і продавати не буду".

Дві смерті за 8 місяців на одному підприємстві

Жінці пропонували, мовляв, купите квартири іншим дітям, а в родині їх залишилось четверо. А вона твердить одне: "Я хочу чесного і справедливого розслідування".

Нагадаємо, 20-річний Володимир Солтис із Плебанівки загинув 8 червня 2018 року на підприємстві “Колос-2” у Теребовлі під час виконання будівельно-монтажних робіт. Хлопець працював різноробочим, проводив заміну даху на зерносушильній споруді у підприємства. Під час робіт на висоті він оступився з риштування і полетів донизу. А лист бляхи перерізав йому горло. Син помер на руках у батька Романа, який також працював там.

Відео дня

За 8 місяців до цього на цьому ж підприємстві загинув Андрій Михасик. Тоді Володя був свідком у справі, адже все сталось у нього на очах.

Батьки загиблих хлопців і їхній адвокат нарікають, що слідство затягують, а розслідування проводять неналежним чином. Захисник просить втручання Генерального прокурора.

Серед нарікань на роботу правоохоронців – вони досі не вилучили відео з камер спостереження, які працюють на підприємстві. За дивним збігом обставин, мовляв, вони в день смерті і Андрія, і Володі не працювали. Свідки, у яких на очах загинули з періодичністю майже за рік два молодих хлопців – досі не опитані. Справи, переконані родичі, намагаються спустити на гальмах.

- Коли загинув мій син, ми звернулись в управління праці, щоб дали висновки актів обстеження території, - пригадує Любов Солтис. - У той час актів обстеження території, де загинув Андрій, не було. 17 червня в Теребовлянській поліції з’являються висновки з управління праці. Кого і що приховували?

І родичі загиблих хлопців, і адвокат не раз ставили питання про доцільність об’єднання цих справ в одне провадження. Адже загинули хлопці на одному й тому ж виробництві – лише з різницею у 8 місяців. Натомість справи, ніби умисне, роз’єднують – Андрієву загибель розслідує Теребовля, Володину - забирають у Тернопіль

Чимало нарікань у батьків загиблого Володі і до слідчої у справі. Зокрема, що вона не надала експертам всі потрібні матеріали, через що експертизу, яку розпочали ще у вересні минулого року, провести як слід не вдалось.

- По Андрієвій загибелі справу хотіли закривати, - каже Любов Солтис. - Проте разом з адвокатом ми звернулись до адміністрації президента і генеральної прокуратури - розслідування продовжили.

Справу умисне затягують

Адвокат обох потерпілих Володимир Твердохліб заявив, що, на їхню думку, розслідування у цих двох кримінальних провадженнях проводять неналежним чином. Більше того, йде затягування справи.

  • Це і надумані експертизи, для яких не вистачає належних документів, це і не об’єднання цих кримінальних проваджень, що передбачено законом, коли є об’єднувальний фактор. А тут він є, - каже адвокат. - 3 серпня на підприємстві «Колос 2» загинув Андрій Михасик. 21-річний чоловік загинув, впавши до ями. Всюди в документах розслідування записано, що це є невиробнича травма. Як?

Чому тоді, якщо хлопець перебував на випробувальному терміні, його допустили до роботи на висоті? Родичам хлопця закидали, що він не мав підписаного договору. Але ж він брав участь у виробництві і є учасником цього нещасного випадку, наголошує адвокат.

Мати Андрія Михасика, каже адвокат, звернулась до нього майже через рік після трагедії. Коли юрист отримав доступ до матеріалів справи, виявилось, що акт про нещасний випадок оформлено майже через рік після трагедії. Вже після того, як на цьому ж підприємстві загинув Володимир Солтис. До речі, останній свідчив, коли загинув його колега. Невдовзі загинув сам – при схожих обставинах.

- Минуло більше двох років з дня загибелі Андрія Михасика – до сьогодні нікому підозра не оголошена, - каже пан Твердохліб. - Не вживши жодних заходів (задля безпеки людей – прим. авт.),  керівництво підприємства допустило до нової трагедії - майже через рік загинув Володимир Солтис.

Двоє загинули. Досі ніхто не покараний

Двоє товаришів загинули упродовж одного року і за це досі ніхто не покараний, каже Володимир Твердохліб.

– Захисник має підтримувати обвинувачення, а його немає, - каже адвокат. - Немає ні підозри, ніхто не знає, де і хто порушник. Якщо загинули двоє і більше людей, хтось має за це відповідати. Де гарантія, що на цьому підприємстві ще не загинуть люди?

Адвокат через ЗМІ звернувся до генерального прокурора України Рябошапки, щоб він витребував ці кримінальні провадження і дав належну оцінку діям тих людей, які розслідують ці злочини.

- Бо це злочини проти особи, - переконаний адвокат. - Я вважаю, що там, де люди гинуть на виробництві і в мирний час, тому має приділятись належна увага.  

Наголошує на неналежному рівні розслідування і мати загиблого Володимира Солтиса. Скажімо, всіх свідків, які в той день перебували на виробництві, і про це вказують документи,  досі не опитали. Батько загиблого хлопця, який також працював на даному виробництві, і фактично в якого на руках помирав його син, нарікає на роботу правоохоронців. Мовляв, надіслали запит, їм відповіли, що ніякого виробництва там не вели, і ті далі шлють цю відповідь – до дотичних структур. «А я тоді хто? Я що, там теж не працював? 40 м в висоту і 10 м в глибину – ці зерносховища самі виросли?», - емоції батька зашкалювали.

- Слідча навіть не може зайти в інтернет і подивитись відео: керівник «Колос-2» сам на себе дає там покази: у якому році вони почали будівництво зерносховища, і в якому закінчили – на тому відео вони саме святкували закінчення робіт, під час якого були присутніми перші особи області і району, - нарікає Роман Солтис. – Нас тоді вигнали, щоб не заважали їм святкувати. Наступного дня ми повернулись на роботу. І ще два місяці доробляли все. В останній день мій Володя загинув. Безпека норм – і все бігом. За 500 грн.

Володя помирав на руках у батька. Решта повтікали

Той день Роман Солтис воліє не згадувати, але до сьогодні пам’ятає все до дрібниць.

- Я не знав, що зі мною робиться, - батько ледь стримує сльози. – Я намагався його врятувати, але до мене не доходило, що то вже кінець. Я побіг до сторожа на прохідну і почав кричати: «Дзвони! Дзвони в швидку!».  Це десь тривало 15 хв. Поки я побіг, поки швидка приїхала через 30 хвилин… Може, якби я лишив його і побіг дзвонити. Може, якби хтось інший дзвонив одразу… Але вони побачили все і – нема нікого. Повтікали.  

«Я стояла на колінах і просила: розкажіть правду. Загинуло ж двоє дітей», - мама Володі Солтиса пригадує, як була на підприємстві. Керівник утік і жінка стверджує, що тоді взагалі його не бачила. Невдовзі проти жінки порушили кримінальне провадження за замах на вбивство. Бо у сумці був іграшковий пістолет. Експертиза невдовзі вказала, що це була іграшка. І справу закрили.

За коментарями ми звернулись до обласної прокуратури та головного управління нацполіції в області.

У прокуратурі кажуть, що в обох кримінальних провадженнях ще тривають експертизи. Слова адвоката у прокуратурі не коментують.

Причини смертей на підприємстві з'ясовують слідчі

- Дві смерті на одному з приватних товариств Теребовлянщини зареєстрували правоохоронці впродовж 2017-2018 років, - повідомили у відділі комунікації головного управління нацполіції в області. - Третього серпня 2017 року на території підприємства, де виконувалися будівельно-монтажні роботи, через необережність загинув чоловік, 1995 року народження. Він впав у яму глибиною в три метри. Тілесні ушкодження чоловіка виявилися несумісними з життям.

За даним фактом працівники поліції розпочали кримінальне провадження відповідно, до статті 271 частина 2 ККУ - Порушення вимог законодавства про охорону праці. Щодо провадження була проведена комплексна експертиза в Києві. Проте третього вересня 2019 матеріали даного кримінального провадження направлені на повторну експертизу в Харківський науково-дослідний інститут судових експертних. Лише після її результатів провадження слідчі зможуть скерувати до суду.

 8 червня на підприємстві у Теребовлі загинув 21-річний житель села Плебанівка. Хлопець працював різноробочим, проводив заміну даху на зерносушильній споруді приватного підприємства. Під час роботи впав з висоти на гостру частину металу, пошкодив шию та помер, коментують у поліції.

- Слідчі порушили кримінальне провадження за частиною 2 статті 272 ККУ - Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою та статті 172 ККУ - Грубе порушення законодавства про працю, - кажуть у відділі комунікації головного управління нацполіції. - У ході розслідування стало відомо, що загиблий працював на підприємстві, відповідно до цивільно-правового договору, а саме, за власним бажанням та в зручний для нього час, - коментують у поліції.

Дане кримінальне провадження скерували до Київського НДІСЕ на експертизу безпеки життєдіяльності з метою встановлення порушень вимог законодавства, повідомили у поліції.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up