Як коментують затримання Михайла Головка і заступників голови ОВА у Тернополі

Як коментують затримання Михайла Головка і заступників голови ОВА у Тернополі
Фото НАБУ
  • Під питанням тепер проведення сесії облради, запланованої на 28 червня. Там, зокрема, мали знову розглядати питання Почаївської лаври.
  • Головний свободівець Тернопільщини Олег Сиротюк каже, що не знає, де зараз Михайло Головко, але погодився прокоментувати ситуацію для «20 хвилин».
  • А що кажуть в ОВА про двох заступників голови і що про них вдалось дізнатись?
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Гучні затримання голови облради Михайла Головка та двох заступників голови обласної військової адміністрації — так розпочався робочий тиждень у Тернополі 26 червня.

І, якщо свободівці коментують ситуацію щодо затримання свого однопартійця, навіть на всеукраїнському рівні, то в ТОВА щодо заступників цілий день — ані пари з вуст. Проте, «20 хвилин» вдалось таки дізнатись важливу інформацію.

Затримали на передачі третього траншу у 600 тис грн

Голову Тернопільської обласної ради та двох заступників голови Тернопільської військово-цивільної адміністрації, нагадаємо, затримали зранку 26 червня НАБУ і САП на одержанні неправомірної вигоди, йдеться у повідомленні на офіційному сайті НАБУ.
— За даними слідства, затримані вимагали майже 1,8 млн грн у власника підприємства за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської обласної ради, — йдеться у повідомленні, датованому за 26 червня 11:20. — Також за ці кошти вони обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед цим ТОВ, за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році.

Відео дня

Зазначимо, що у повідомленні НАБУ, яке вони оприлюднили другим, ввечері 26 червня, йдеться про іншу суму — «вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця». 

Сума неправомірної вигоди становила 5-10% «відкату» за повернення заборгованості за виконані роботи. Не дивлячись на те, що підприємець займався волонтерською діяльністю та допомагав армії, можновладці все одно вимагали виплатити хабар, повідомили у НАБУ. Та зазначили, що після передачі третього траншу у розмірі понад 600 тис. грн усіх трьох затримали «на гарячому».

— Вирішується питання про повідомлення про підозру. Попередня кваліфікація – ч.4 ст.368 КК України, — йдеться у ранковому повідомленні НАБУ. — Розслідування цих фактів НАБУ і САП розпочали за заявою громадянина, у якого затримані вимагали кошти.
Детективи і прокурори тримають у фокусі і здійснюють контроль за коштами, виділеними на відновлення.

Чому мовчать в ОВА?

«20 хвилин» одразу звернулись за коментарями. Зокрема, намагались поспілкуватись з самим Михайлом Головком, однак його мобільний перебував «поза зоною досяжності». За інформацією власних джерел, голову облради одразу після затримання повезли до Києва. Ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію нам не вдалось.

Ми намагались почути думку заступників голови облради Володимира Болещука та Ігоря Сопеля — їхні телефони теж мовчали протягом цілого дня 26 червня. 

Разом з головою облради затримали і двох заступників голови ОВА. За нашою інформацією, йдеться про Ігоря Гайдука та Ігоря Дем’янчука. Згодом на власній сторінці у Фейсбук ці ж прізвища оприлюднив тернопільський нардеп Андрій Богданець. 

До речі, пізно ввечері 26 червня у НАБУ повідомили, що всім трьом фігурантам повідомили про підозру. А також оприлюднили розшифровку розмов у гучній справі із затриманням ТОП-чиновників. У записі один зі співрозмовників зазначений як «перший заступник голови Тернопільської ОВА». А, згідно з інформацією на офіційному сайті адміністрації, першим заступником голови ОВА є саме Ігор Дем'янчук. 

Одразу ж після оприлюднення інформації про затримання ми звернулись до ОВА за коментарем. Зокрема, просили підтвердити чи спростувати цю інформацію, а також цікавились, чи саме ці двоє заступників — журналісти називали прізвища речниці голови ОВА Ганні Василенко — перебувають зараз на робочому місці.
Протягом робочого дня нам ситуацію відмовлялись коментувати. Надвечір Ганна Василенко повідомила, що, цитуємо: «Вони були увільнені з 21 березня з ОВА».

Зазначимо, що з відкритих джерел нам стало відомо, що на нараді з головами ОТГ, яка відбулась  29 березня, голова Тернопільської ОВА Володимир Труш зазначив, що двоє його заступників «змушені були взяти до рук зброю». Йшлось саме про Ігоря Гайдука та Ігоря Дем’янчука. Хоча офіційно ні на сторінках у соцмережах, ні на сайті ОВА про це повідомлень не було.

Щодо затримання працівників ОВА, більше ані від речниці, ані від голови ОВА за цілий день — ані пари з вуст.  

Де Головко, — каже, не знає

Щодо затримання голови облради коментар оприлюднили від пресслужби ВО «Свободи», а також для «20 хвилин» погодився надати коментар голова обласного осередку політсили Олег Сиротюк. — Пресслужба ВО «Свобода» оприлюднила свою позицію, в даному питанні ми мислимо однаково, — зазначив для «20 хвилин» Олег Сиротюк. — 28 червня мала відбутись сесія облради. І там планувалось розглянути ряд важливих питань, в т.ч. щодо Почаївської лаври. Облрада вже 2 роки займається цим питанням, держава ефективних кроків не вживає, договір оренди не розриває – аби на місці здійснити кроки розірвання договорів оренди, і повернення святині українському народу, ми знайшли вихід — передача з державної в комунальну власність облради. Прокоментував Олег Сиротюк і причетність до грошей та обласної казни, які назвав припущеннями, домислами та чутками.

— Хочу наголосити на тому, що з початку воєнного стану ВР внесла зміни до законодавства, і облрада тепер не приймає бюджет та не вносить зміни до обласного бюджету, — зазначив Олег Сиротюк. — Законодавчо облрада усунута від даного питання. Зараз ми отримали запити від НАБУ на витребування документів. Яких саме і чого вони стосуються, поки що я не можу це коментувати. Я не хочу забігати в оцінках наперед, звичайно для нас це неприємна ситуація (затримання Головка — прим. авт.), і я думаю, що за кілька днів буде буде набагато більше відповідей. Але факти переслідування свободівців за їхню позицію є непоодинокими. І далеко не всі події, які були пов’язані з правоохоронними органами, закінчувались правотою цих органів. Справа буде розглядатись в судовому порядку, і тільки суд може назвати людину винною.  

Чи відбудеться 28 червня анонсоване раніше засідання сесії облради, поки невідомо. Саме 26 червня, за словами Олега Сиротюка, мала відбутись погоджувальна рада керівників фракцій. Там мали обговорити важливі питання та узгодити порядок денний зокрема. Засідання 26 червня не відбулось. Чи відбудеться сесія під головуванням заступників — такої інформації поки що немає. Чи спілкувався із Михайлом Головком після затримання і чи справді його в кайданках доправили до столиці — Олег Сиротюк на запитання журналістки повідомив: «В мене з ним зв’язку немає, його телефон не відповідає. Сказати, де він перебуває – не можу».

Пресслужба Всеукраїнського об’єднання «Свобода» на своїй сторінці у Фейсбук опублікувала заяву щодо затримання Михайла Головка.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Валентина Кательницька

    Пам'ятаємо, як фабрикувались кримінальні справи славних синів України, шістидесятників. І тоді багато плебсу плескали в долоні...
  • HUNTER ELITE

    "Але факти переслідування свободівців за їхню позицію є непоодинокими." - живіть чесно, не беріть хабарів і ніхто вас не буде переслідувати ....
  • Анна Кулиняк

    нічого не буде  скажуть  не було  достатньо  доказів
  • Ірина Швець

    Таких людей не повинно бути в нашому Тернополі !
    Ганьба !!!

keyboard_arrow_up