Як та за скільки обіцяють незаконно перевезти чоловіків за кордон під час війни? Ми перевірили

Як та за скільки обіцяють незаконно перевезти чоловіків за кордон під час війни? Ми перевірили
  • Від початку військового вторгнення росії в Україну уряд заборонив чоловікам, віком від 18 до 60 років, покидати країну, крім винятків.

  • В інтернеті все частіше можна знайти оголошення, де чоловікам пропонують схеми виїзду за кордон за певну суму і нерідко на цьому ж і «кидають» довірливих громадян.

  • Скільки ж коштує незаконно покинути державу, які схеми вигадують для чоловіків і чим це може обернутися, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Поки в зоні бойових дій наші захисники і захисниці мужньо боронять українські землі, а в мирних містах активно допомагають армії, деякі чоловіки створюють групи однодумців та активно обговорюють, як же можна покинути Україну.

Особливо багато подібних бесід та груп в мережі Telegram.

Відео дня

Тут же користувачі повідомляють, що знають, як можна виїхати за кордон. Звісно, жодних деталей та цін. Якщо вас зацікавила пропозиція, спритники просять писати у приватні повідомлення.

Ще одна цікава особливість таких користувачів, вони приховують свої персональні дані, а тому не вказують ані телефон, ані своє прізвище чи навіть ім’я. Звісно, адже за організацію таких схем їм загрожує реальний термін.

Ми написали за кількома оголошеннями, у яких чоловіків запевняють, що вони зможуть перетнути кордон. Які пропозиції отримали — читайте в матеріалі.

Запишемо на вас трьох дітей або зробимо інвалідність

За першим оголошенням журналісту відповіли, що він зможе перетнути кордон як людина з інвалідністю.

— Щоб Ви мали право безперешкодно перетнути кордон, пропонуємо Вам два варіанти вирішення Вашого питання. Перший — оформимо під Ваші дані заднім числом довідку щодо акту огляду МСЕК, що Ви є особою з ІІ групою інвалідності. Другий — оформимо три свідоцтва про народження, що Ви є батьком трьох неповнолітніх дітей, інших варіантів перетнути кордон поки немає, ціна за наші за послуги — 9000 гривень, доставка документів Новою поштою, накладний платіж, на підставі одного з цих документів перетнете кордон, документи отримаєте через три дні після відправки нам своїх анкетних даних, подумайте – напишіть відповідь, — відповіли журналісту.

До слова, працюють за цією схемою без попередньо плати та авансів. 

На запитання, чи були випадки, що людей повертали на кордоні, нам відповіли, що «поки всі проходили нормально». А ось на запитання, чому така висока ціна, нам так і не відповіли.

Вирішувати через посередника

Ще одна схема — перетин кордону через посередника. Тобто одна людина публікує повідомлення, що може допомогти чоловікам покинути країну, а коли ті пишуть їй у приватні повідомлення, вона дуже коротко пише про ціну та умови, а за деталями просить телефонувати за номером, який скине, при цьому телефонувати потрібно тоді, коли будеш уже у визначеному місті, де тебе заберуть. У нашому випадку — це Одеса.

Виходить, якщо людина з Тернополя, Львова чи Рівного готова приїхати в Одесу і вже тоді зателефонувати до людини, аби та розповіла, як діяти, то питання грошей для неї вже не таке суттєве. А сума, яку просять за перетин кордону чимала — 8 000 Євро.

Ну і куди Вас можуть повезти  — одному Богу відомо... 

Гроші наперед

Ще за одним оголошенням було найбільше схоже, що нас ошукають. Адже спочатку у журналіста попросили надіслати гроші, а вже потім повідомлять деталі переїзду. Ціна — 2 500 доларів. 

«Які гарантії?» — запитав журналіст. Відповідь була короткою:

— Це все робиться на довірі.

Мовляв, хочете виїхати закордон — їдьте, ми в цьому допоможемо. Але ніяких гарантій, та й схему виїзду не розповімо, поки ви не заплатите.

Оплачувати, до слова, потрібно не готівкою, не через картку, а на криптовалютний гаманець.

На кордоні «свої» люди

За четвертим оголошенням нас запевнили, що на митниці нам допоможуть перетнути кордон. Переконували також, що ніяких підводних каменів немає. Оплатити «послугу» потрібно вже після перетину.

— Починаємо з вами роботу тільки тоді, коли ви вже поруч із кордоном.

(За 2 години необхідно попередити про те, що ви в дорозі). Чоловікові необхідно мати при собі паспорт. Якщо ви на автомобілі, має бути техпаспорт.

— [На автомобілі доведеться відстояти чергу довгу та нудну, знаємо, але ми з цим нічого вдіяти не можемо.] При вас можуть бути діти, дружина. Весь процес відбувається на зв'язку з помічниками. Від початку до кінця. Все легально, проходимо через усіх прикордонників та КПП (НЕ ЛІСАМИ), — кажуть журналістові. Оплата знову ж таки на криптовалютний гаманець. Вартість — 5 000 доларів.

Звісно, за жодним з оголошень ми гроші не надсилали.

Також як пояснили нам в прокуратурі Тернопільської області, невідомо, чи були спроби серед тернополян та жителів області незаконно перетнути кордон, адже їх справами займаються в прокуратурах тих регіонів, котрі межують з іншими державами.

Порушникам «світить» дві статті ККУ

Як бачимо, за довідки шахраям доведеться заплатити іноді чотиризначні суми у валюті. Гарантій ніяких. Наші журналісти не платили гроші за жодним із оголошень. І до того ж, якщо хтось і ризикне заплатити, то запросто може позбутися грошей і залишитися на тому ж місці. Плюс ще й отримати кримінальну статтю, бо рано чи пізно всім шахраїв і тих, хто користується їхніми послугами спіймають. Назви усі каналів в соцмережах ми передали в поліцію.

Натомість Держприкордонслужба постійно повідомляє про нові і нові випадки виявлення підроблених довідок, зокрема з військкоматів. 

— Держприкордонслужба України гарантує 100-відсоткове виявлення підроблених документів, — про це йдеться на сайті установи.

Скажімо, усіх вісьмох порушників з підробленими довідками, яких виявили у минулі вихідні на одній з митниць країни, передали в Нацполіцію, де вирішується питання щодо початку досудових розслідувань за використання підроблених документів (ст. 358 ККУ) та ухиляння від призову під час мобілізації (ст. 336 ККУ - карається позбавленням волі терміном від трьох до п'яти років).

Як пояснив речник поліції Тернопільської області Сергій Крета, чоловіками, котрі ухиляються від призову займаються військкомати.

Кому з чоловіків дозволено виїхати за кордон

За інформацією Державної прикордонної служби деякі категорії чоловіків мають право виїхати за кордон, а саме:

- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

- які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

- на утриманні яких перебувають троє і більше дітей, віком до 18 років.

- які самостійно виховують дитину (дітей), віком до 18 років.

- на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, віком до 18 років, або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

- усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

- зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

- які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

- здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

Крім того, в Держприкордонслужбі нагадують, що перетнути кордон на виїзд з України можуть військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законодавством випадках, зокрема:

водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку.

люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

Окремо звертають увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами.

Коментар

Що загрожує за незаконний перетин кордону?

Ростислав Небельський, юрист:

— Дії організаторів схем можна трактувати по-різному. Адже не у всіх випадках після того, як людина передасть їм гроші, вона отримає те, що їй обіцяють.

Якщо організатори схем обманом заволоділи грошима людини, їх дії будуть інкримінуватися як шахрайство і каратися від штрафу до реального терміну.

Але про шахрайство в правоохоронні органи ніхто заявляти не буде, бо мета, з якою людина віддала гроші, була завідома незаконною.

Обов’язково притягнуть до відповідальності не тільки людину, яка в соцмережах домовляється та отримує гроші, але й чиновників та працівників, які видають фіктивні довідки про інвалідність у лікарнях та прикордонників, котрі попри наказ, пропускають без будь-яких на це передумов пропускають чоловіків та ще й отримують за це гроші.

Якщо людина сама спробує незаконно перетнути державний кордон, вона нестиме адміністративну відповідальність. Коли ж вона це зробить з чиєюсь допомогою, зокрема надавши незаконно надані документи про інвалідність, абощо, буде проводитися слідство і осіб, котрі надають такі документи, будуть судити за корупцію, адже ми розуміємо, що безкоштовно такі довідки ніхто би не надав.

У більшості кримінальних корупційних правопорушень санкцією статті передбачено додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, максимальний строк якого за окремі злочини встановлено до 10 років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Михайло Грушів

    Отих,що зловили і тих.що брали гроші - на передову  .
  • Світлана Лещишин

    Не випускати нікого!
  • Надія Ціш

    Бідні навіть на західну частину України не  мають чим приїхати, не те що за кордон..... Бідні воюють і гинуть за волю та правду.... А багаті (злодії нашої неньки)- відсиджуються, влаштовують пікніки в воєнний час, веселяться....
  • Олег Вигонський

    Хай зйобують до дідькової матері, я би не хотів стояти пліч опліч з такими. Але хай офіційно забашляють кругленьку суму і нахуй з країни.

keyboard_arrow_up