За час війни вивезли за кордон понад 300 чоловіків. Ціна питання – від 300 до 3 тисяч доларів

За час війни вивезли за кордон понад 300 чоловіків. Ціна питання – від 300 до 3 тисяч доларів
  • На території Тернопільщини злочинне угруповання почало зловживати своїми можливостями ще на початку травня. Вони, маючи доступ до електронної системи «Шлях», вносили в неї ухилянтів, які намагалися залишити Україну під час мобілізації.
  • У помешканнях «бізнесменів» оперативники провели понад 20 обшуків, вилучили понад 4 мільйони гривень, 9 бусів, легковий автомобіль, побутову техніку та записники.

Понад триста військовозобов'язаних чоловіків вивезли за кордон з території України приватні підприємці. Про це повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

Чоловіків вписували в документи другими водіями

— Організатори незаконних заробітків — жителі Тернопільської та Волинської областей, які мали ліцензії «Укртрансбезпеки» на здійснення вантажних та пасажирських перевезень у Польщу, Чехію та Німеччину, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — На території Тернопільщини злочинне угруповання почало зловживати своїми можливостями ще на початку травня. Вони, маючи доступ до електронної системи «Шлях», вносили в неї ухилянтів, які намагалися залишити Україну під час мобілізації. Чоловіків вписували в документи другими водіями. 

Відео дня

За словами Олександра Буняка, начальника міграційної поліції Тернопільщини, ціна даної послуги залежала від терміну перебування за кордоном: виїхати на місяць коштувало 300 доларів США, а за необмежений термін потрібно було заплатити від 2,5 до 3 тисяч доларів. 

За шість місяців «підприємці» внесли в електронну систему «Шлях» понад 300 чоловіків.

Впродовж кількох місяців оперативники міграційної поліції спільно зі слідчими, працівниками карного розшуку, управлінням  боротьби з наркозлочинністю, ротою поліції особливого призначення та прикордонними підрозділами під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури документували незаконну діяльність заробітчан. 

Впіймали, коли везли сімох

Спецоперацію з викриття групи провели правоохоронці 22 листопада на двох пунктах пропуску. В Угринові зупинили 5 мікроавтобусів, а у Раві-Руській 2. Даним транспортом  за кордон мали виїхати семеро чоловіків. 

— У помешканнях «бізнесменів» оперативники провели 21 обшук, вилучили понад 4 мільйони гривень, 9 бусів, легковий автомобіль, побутову техніку та записники — повідомив Сергій Крета. — Звернулися поліцейські до суду з клопотанням про накладення арешту на усе вилучене майно. 

 

Трьом організаторам уже оголосили підозру, відповідно до частини 3 статті 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинені організованою групою або з корисливих мотивів). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. 

Вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 332. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України

1. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод -

караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, -

караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач12

    Мені здається там більше чим 300 чоловік.
  • Читач75

    Коли вже наркомана будете арештовувати за незаконний воєнний стан і обмеження пересування.

keyboard_arrow_up