За схемою «ваш родич у поліції» видурили 12 тисяч доларів. Вирок суду шокує

За схемою «ваш родич у поліції» видурили 12 тисяч доларів. Вирок суду шокує
  • Мешканку Чорткова врятувала її обачність – жінка вимагала, аби зятеві дали слухавку. Коли під виглядом родича заговорив один зі злочинців, жінка викрила обман. Проте, того ж дня трійця повернулась до Тернополя і «розвела» ще одну літню жінку на 10 тисяч доларів.
  • 126 120 грн застави, які за нього вносили, повернули власнику. Автомобіль Skoda Superb, який належав обвинуваченому і був використаний як засіб вчинення злочину, конфіскували.

Уродженця м. Ходорів, що на Львівщині, засудили за шахрайство. Він разом зі спільниками, яких, до речі, потім здав поліції, розводив людей на гроші за схемою «ваш родич у поліції чи СІЗО, бо скоїв ДТП з потерпілими». Ділки примудрились «розвести» двох літніх мешканок Тернополя та одну – з Чорткова. Остання погодилась, проте попросила дати «синові» слухавку. Це її врятувало від втрати серйозної суми. Натомість дві тернополянки заплатили за «синів» від 2 ти 10 тисяч доларів.

Таку категорію злочинів важко розкривати, завжди наголошували у поліції. Адже зазвичай за подібними схемами людей дурили ділки з окупованої території чи з місць позбавлення волі. Тут «на справу» пішли місцеві. Їх впіймали, і довели справу до суду. Вирок, який оголосили обвинуваченому, щонайменше шокує. Проте, ми не коментуватимемо рішення суду.

Чоловік, якого днями засудили за шахрайство, одружений і на утриманні двоє неповнолітніх діток. До цього випадку проблем із законом не мав.

Відео дня

Історія розпочалась на початку 2020 року. Двоє колег вирішили підзаробити дармових грошенят – і залучили ще одного товариша, про якого і піде мова в матеріалі. 23 січня на автомобілі марки Skoda Superb, який заздалегідь, за вказівкою «боса» підготував обвинувачений, приїхали до Тернополя.

Близько 12.00 год. Набрали номер стаціонарного телефону. На тому кінці дроту відповіла жінка. Головний у банді їй представився працівником пенітенціарної служби і повідомив, що її племінник у СІЗО. Запропонував заплатити 5 000 доларів США за не притягнення родича до кримінальної відповідальності за нібито вчинену останнім дорожньо-транспортну пригоду, а також щоб її племінника випустили з СІЗО. Жінка залякалась і погодилась передати кошти, гадаючи, що врятує племінника. Тоді головний повідомив, що до жінки додому виїжджає кур’єр, при цьому наказав постійно знаходитись із ним на телефонному зв`язку, не даючи можливості зателефонувати до родичів і перевірити інформацію.

Тоді в роль кур’єра увійшов третій з товаришів. Він приїхав до жінки,  представився працівником пенітенціарної служби та з дозволу потерпілої зайшов у квартиру. Жінка передала йому 2 000 доларів США. З грошима він вирушив до колег, які чекали неподалік в автомобілі. Всі купюри передав головному в банді. А той вже порівну розподілив між всіма. Згідно з офіційним курсом НБУ, який був встановлений на момент вчинення злочину, вони розвели літню тернополянку на 48 662 гривні.

19 лютого 2020 року трійця приїхала до Чорткова. Близько 15.30 год. Телефонний номер потенційної жертви знову набрав «головний». Коли дінка взяла слухавку, розповів, що її зять скоїв ДТП, а потерпілий в тяжкому стані перебуває в лікарні. Аби зятя не покарали, потрібно викласти 4 тисячі доларів.

Жінка повірила, що з нею говорить поліцейський, погодилася передати половину суми. Але вимагала передати слухавку, бодай на хвилину, зятеві. Слухавку взяв один зі зловмисників, проте жінка викрила обман. Шахраї швидко кинули слухавку. Тоді трійця з Чорткова вирушила до Тернополя. Тут вже їм вдалось розжитись 10 тис. доларів, обдуривши тернополянку за історією про зятя і ДТП.  Щоправда, тут із потерпілою знову говорив один зі зловмисників, а в голосі старенька упізнала свого зятя.

Автомобіль Skoda Superb припаркували поруч з будинком жертви на вул. Деповській. До літньої жінки знову пішов «кур’єр», який представився товаришем зятя. Та забрав 10 тисяч доларів, які зловмисники знову поділили порівну.

10 серпня 2020 року між прокурором прокуратури Тернопільської області та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості.

-       Обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у зазначених діяннях, щиро розкаявся, відшкодував завдану шкоду та активно сприяв розкриттю злочинів, - йдеться у матеріалах справи. - За умовами угоди зобов`язався сприяти органу досудового розслідування у викритті кримінальних правопорушень проти власності та проти авторитету органів державної влади, вчинених іншими учасниками, шляхом надання на стадії судового розгляду правдивих показань за фактами заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому за попередньою змовою групою осіб, організованою групою, у великих розмірах та самовільного присвоєння владних повноважень службової особи.

Чоловіка суд визнав винуватим у шахрайстві. Та призначив остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі.

-       На підставі ст. 75 КК України, звільнити від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку на 1 рік 6 місяців, йдеться у вироку суду.

126 120 грн застави, які за нього вносили, повернули власнику. Автомобіль Skoda Superb, який належав обвинуваченому і був використаний як засіб вчинення злочину, конфіскували.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • СТУГНА-П

    Дурка сама натуральна. Скасуйте ту 75 статтю . Всі ці шахраї будуть користуватися 75 статею і таким чином уникати покарання . Таким шахраям треба давати 5-8 років з конфіскацією майна ,а не умовний термін .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up