У день народження донечки ховають маму. Історія медсестри з Теребовлі, яку вбив чоловік (ЕКСКЛЮЗИВ)

У день народження донечки ховають маму. Історія медсестри з Теребовлі, яку вбив чоловік (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Що може бути страшніше для маленької дитини, коли прокинувшись, вона більше ніколи не побачить маму? Ніколи не обійме її, не поцілує. В одну ніч Алла втратила і маму, і тата. Останнього, за інформацією поліції, і підозрюють у вбивстві 28-річної медсестри з Теребовлі. 
  • У неділю, 20 червня, Аллі виповнилося три рочки. Але замість веселощів, у родині величезна біда.  У цей день ховають вбиту Анну Яненко.
  • Редакції "20 хвилин" вдалося дізнатися ексклюзивну інформацію і деталі цієї трагедії. Важко прийняти, важко передати весь біль, важко писати про таке, та найважче зрозуміти – чи може бути щось вагоміше за людське життя і чи є будь-яке виправдання для тих, хто його відбирає...

Нагадаємо, 19 червня На Теребовлянщині чоловік, ймовірно, убив дружину, а потім підірвав себе, так йдеться на сайті поліції. У подружжя залишилася маленька донечка. Поліцейські з’ясовують обставини трагедії.

Як вдалося дізнатися журналістам «20 хвилин» з власних джерел, вбивство сталося у місті Теребовля.

Убиту звали Ганна Шманько-Яненко. У страшному злочині підозрюють її чоловіка — 1981 року народження — Романа. Вночі з 18 на 19 червня між подружжям виник конфлікт.

Відео дня

За інформацією власних джерел редакції, чоловік наніс жінці удар праскою, а пізніше задушив шнуром від цього побутового пристрою. Згодом на присадибній ділянці підірвав себе гранатою. Деталі інциденту встановлює слідство.

Залишилася трирічна донечка

3-річна донечка подружжя залишилася сиротою.

Перший секретар Теребовлянської ОТГ Володимир Довгань розповів, що з понеділка, 21 червня, для донечки Анни шукатимуть опікуна.

– Наша служба у справах дітей займеться цим питанням. У покійної є рідний брат. Чи зможе він стати опікуном? Можливо, але не завжди родичі підходять для того, щоб стати опікунами. Звісно, у першу чергу, розглянемо опікунів серед рідні, – пояснив секретар.

Аня росла сиротою

Вбита 28-річна Анна Шманько-Яненко, як вдалося дізнатися редакції "20 хвилин", — місцева жителька. Вона закінчила Чортківський державний медичний коледж, деякий час працювала медсестрою в німецькій клініці неподалік Ганновера. 

Також знайомі Анни розповіли, із якими поспілкувався журналіст редакції, розповіли, що вона росла разом із молодшим та старшим братами. Тато помер давно, маму вбили, коли точно, не знають.

Виховувала Анну бабуся, яка також померла кілька років тому. Після її смерті виховував покійну уже старший брат. А молодший, за інформацією знайомих родини, два роки тому помер через проблеми із серцем.

– Вона страшенно любила братиків, – каже подруга Ані (всі дані жінки є в редакції – прим. авт.). – І вони її обожнювали.  

Кажуть, що не раз ходила в синцях

Як розповіла близька подруга вбитої редакції "20 хвилин", медичний коледж Аня закінчила з червоним дипломом. Деякий час працювала в Теребовлянській лабораторії. Потім поїхала за кордон на заробітки.

– Не розповім точно історії їхнього знайомства, але вони з Німеччини вже повернулися парою. Ще до знайомства з Романом Аня подавала документи на офіційне проживання та роботу в Німеччині. Спочатку відповіді не було дуже довго. І саме в той час, коли вона завагітніла та вийшла заміж, з Німеччини прийшли документи, що може працювати за кордоном, – продовжує подруга Ані. – Наскільки я знаю, після розмови з чоловіком, він погодився на переїзд Ані за кордон.

Коли молода мама здала всі необхідні екзамени у Тернополі та Львові, то поїхала в Німеччину. Дитина лишилася з чоловіком в Теребовлі. Жили вони в будинку Ані, який дістався їй від бабусі.

– Допомагали Романові і родичі. Тричі на тиждень рідна тітка Ані привозила Роману та дитині їсти, – каже її подруга. – Чоловік Ані ніде не працював. Дружина кожного місяця відсилала йому 500-800 доларів.

За словами подруги, коли Аня приїжджала додому, аби побачитися з сім'єю, її друзі бачили дівчину з синцями. Але, кажуть, та усе терпіла.

– Кілька місяців тому Аня приїхала в Теребовлю, забрала чоловіка та дитину з собою. Вона робила документи для возз'єднання родини. У Німеччині офіційно працевлаштовані громадяни інших країн мають право забрати до себе сім'ю. Тому Аня часто поверталася в Теребовлю для оформлення документів, – продовжує розповідати подруга вбитої.

Чоловік казав: "Приїжджай, готую несподіванку..."

Загалом у Німеччині Анна працювала півтора роки. Чоловік до неї приїжджав два рази. Востаннє – два-три місяці тому, розповідають колеги, які працювали в одній компанії. 

– Після приїзду чоловіка Анна ходила на роботу з синцями та слідами від побоїв. Ми наполягли, щоб вона звернулася до поліції, через це її чоловіку довелося повернутися в Україну. Дитина залишилася з мамою, – розповідає колега вбитої (всі дані жінки є в редакції – прим. авт.).

Пізніше Анна подала на розлучення.

Зі сльозами на очах подруга Ані з Німеччини (всі дані жінки є в редакції – прим. авт.) розповіла "20 хвилин", що в Україну напередодні трагедії Анна приїхала, аби оформити документи на переїзд доньки за кордон. 

– Часто чула, як Аня благала чоловіка підписати всі документи, бо розуміла, що дитині буде ліпше в Німеччині. Чоловік погодився, – крізь сльози говорить подруга Ані. – Тільки тепер я пригадую її слова. У день, коли хоронять Аню, їхній донечці виповнюється три рочки. Мама замовила кафе для святкування. А ще чоловік по телефону казав Ані: "Приїжджай, готую тобі несподіванку". От і зробив несподіванку....(не може стримати сльози).

Додому разом з дитиною Анна поверталися літаком. У Львові їх забрав третій, зведений брат по татові. 

Брат завіз Аню додому та повернувся.

– У ту трагічну ніч в будинку весь час була їхня донечка. Чоловік мав свій будинок. Після вбивства повернувся туди, а на присадибній ділянці його і знайшли підірваним на гранаті, – каже подруга вбитої. 

"Не віримо, що Ані вже нема"

Колеги, друзі та знайомі не можуть оговтатися від шоку. Анну згадують лише добрими словами.

– Ми працювали разом в одному відділенні. Аня була дуже хорошою медсестрою, – каже пані Марія. – Спілкувалися з нею тільки на роботі. Про особисте життя Аня часто замовчувала.

Важко передати біль, який відчувають ті, хто був знайомий із покійною.

– Ми навчалися з нею в Чортківському державному медичному коледжі в одній групі, – розповідає знайома Анни Яненко Надія Максимишин. – Я пам’ятаю її завжди усміхненою, чуйною і доброю людиною. Вчилась на відмінно. Після навчання контакт не підтримували. Якось дороги розбіглися, але жалію, бо здавалось, що життя ще все попереду.

Про чоловіка відгукуються неоднозначно

Місцеві про Романа (якого підозрюють у вбивстві дружини) відгукуються неоднозначно. Кажуть, що він нібито добре піклувався про дитину. 

– Жили з Анею наче добре. Алкоголю не пив, – каже одна із сусідок.

А от інші наполягають – спокійним характером ніколи не вирізнявся і був задиркуватий ще зі школи.

– Аня була дуже добра та чуйна, ходила в православну церкву.  А він... вбивця. Забрав у неї життя..., – розповіла журналістам теребовлянка. 

Також ми дізналися, що після того, як чоловік у ніч трагедії подзвонив до рідної сестри та попросив забрати дитину, пішов на своє подвір'я. Там, ймовірно і скоїв самогубство, підірвавшись на гранаті. 

Тіло чоловіка наразі перебуває в тернопільському морзі. Похоронити його планують у вівторок. Але не поруч із дружиною! Аня спочиватиме неподалік мами та бабусі. 

 

Журналіст "20 хвилин" поїхав у Теребовлю на похорон Анни, який відбувається в неділю, 20 червня, якраз на третій День народження маленької донечки Алли. Чи потрібна допомога рідним потерпілої, яка доля дівчинки, про це розповімо у наступній публікації. 

 

 

Редакція "20 хвилин" висловлює співчуття рідним і близьким. Вічная пам'ять...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (58)
  • Леха Лобанов

    Просто нет слов...
  • Надія Відякіна

    Дуже шкода ............... !💖
  • Olya Morozovska

    Бідна дитинка, яка лишилася сиротою, матусі царство небесне.
  • Mariana Vintonyak

    Просто немає слів, серце крається за дівчинку, Царство Небесне мамі, яка більше непобачить своє янголятко!

keyboard_arrow_up