Загинув, обрізаючи дерева. Кого суд назвав винним у смерті 55-річного Володимира?

Загинув, обрізаючи дерева. Кого суд назвав винним у смерті 55-річного Володимира?
  • Чоловік працював різноробочим у місцевому комунальному підприємстві. Того дня він  зрізав та валив сухостій. Одне з дерев, падаючи, травмувало потерпілому голову.
  • За смерть 55-річного Володимира до в’язниці ніхто не піде. Чому — читайте.

 

Дванадцятеро людей загинули цьогоріч на виробництвах Тернопільщини в результаті нещасних випадків.

Серед них — 55-річний Володимир, життя якого обірвалось на роботі, на самий Старий новий рік, 13 січня 2021 р. Чоловік о 8 ранку прийшов на роботу, отримав «наряд» і поїхав разом з іншими обрізати дерева. Через кілька годин він загинув, залишивши напівсиротами двох дітей.

Днями Теребовлянський райсуд назвав винного у смерті чоловіка, проголосивши тому вирок. Проте за гратами ніхто не відбуватиме покарання. Чому, читайте.   

Відео дня

Впало гілля, травмувавши голову

Нагадаємо, 55-річний Володимир смертельно травмувався під час виконання робіт у КП "Теребовля" 13 січня. На чоловіка впало гілля дерева та травмувало голову. Медики, які приїхали на виклик, лише констатували смерть працівника. 

—  Тривожне повідомлення надійшло 13 січня до правоохоронців Теребовлянської поліції від медиків швидкої допомоги.  У райцентрі на набережній річки Гніздна смертельно травмувався чоловік, —  повідомляли тоді у відділі комунікації ГУ НП в Тернопільський області.

Працівники поліції, які виїжджали тоді на місце трагедії, з’ясували, що померлий – 55-річний житель села Боричівка. Чоловік працював різноробочим у місцевому комунальному підприємстві. Того дня він зрізав та валив сухостій. Одне з дерев, падаючи, травмувало потерпілому голову. Врятувати чоловіка не змогли.

Відомості про подію внесесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, згідно з ч. 2 статті 272 ККУ – порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей. Санкція статті передбачає обмеження воді на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльність. На строк до трьох років.
Чоловік жив у селі Боричівка, що неподалік Теребовлі, у КП працював кілька років. 

"Був добрий та працьовитий"

Як розповідала односельчанка загиблого пані Оксана, чоловіка у селі знали та поважали. Йому було 55 років. 

—  Він був добрий та працьовитий, не пив. Завжди відповідально ставився до роботи, —  каже жінка. — Володимир був розлучений. Мав двоє дітей. Для усіх, хто його знав, це велика втрата. Важко говорити.

За коментарем журналісти звернулись і до керівника підприємства Василя Гайдана. Але, як виявилось, той звільнився з посади за день до трагедії.

—  Для мене особисто це дуже велика трагедія. Я знав цього чоловіка особисто, приймав його на роботу. І він був дуже відповідальним та добрим, —  розповів Василь Гайдан. — Так склалось, що я вже не працюю керівником підприємства. Звільнився 12 січня, а 13 сталась ця трагедія, я саме перебував на обстеження у лікарні. Мені дуже сумно, що відійшов у вічність такий хороший чоловік. 

Справу розслідували і в Тернопільському обласному управлінні Держпраці. До комісії увійшли також представники підприємства міської ради, профспілки.

—  Якщо комісія визнала, що травмування чи смерть пов'язана із виробництвом, ми видаємо акт, керівник органу затверджує його, а далі фонд страхування від нещасних випадків виплачує компенсацію людині або сім'ї, —  пояснив завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Михайло Бойко. —  Усі матеріали за даними розслідувань, випадками ми відправляємо у правоохоронні органи. Далі вони приймають рішення про те, хто відповідатиме за нещасні випадки або смерті. 

Санітарна чистка призвела до смерті

У грудні Теребовлянський суд проголосив вирок майстрові з благоустрою КП «Теребовля», якого звинуватили у загибелі різноробочого.

Як нам стало відомо, чоловік — уродженець с. Нова Могильниця Тернопільського району. Має вищу освіту і на посаді майстра працює від липня 2010 року. Працівник, який загинув – від 2016-го.

Відповідно до посадової інструкції майстра, затвердженої начальником КП "Теребовля", саме в його посадові обов’язки входили організація прибирання вулиць, забезпечення працівників робочим інвентарем та спецодягом, контроль за утриманням в належному порядку території міста, цвинтарів та проведення робіт по благоустрою, захоронення на кладовищах. І, найголовніше, — слідкування за станом охорони праці і техніки безпеки.

13 січня приблизно о 8 ранку майстер прибув на територію КП "Теребовля", а за 20 хвилин розподілив завдання між працівниками КП на весь робочий день. Того дня працівники мали проводити санітарну чистку зелених насаджень  в Теребовлі, на основі рішення Теребовлянської міської ради № 58 від 21.03.2017 р. Ця діяльність відноситься до робіт з підвищеною небезпекою, і виконувати все відправили шістьох робітників.

Приблизно о 10:00 Володимир підійшов до старої верби, яка мала шість розгалужень. Два вже були зрізаними. Чоловік піднявся на другий зі зрізаних пеньків висотою 1,5 м від землі та бензопилою, яку тримав на витягнутих руках, почав спилювати третє розгалуження.

  • В цей час у місці пропилу дерево розкололося, а в місці розколу основна частина стовбура від`єдналася від основи стовбура так, що його верхівка впала попереду від дерева, — йдеться у матеріалах справи. — Після цього нижня частина стовбура відірвалася у місці розколу та впала ззаду на ліву частину тіла чоловіка, який на той момент перебував на другому пеньку. В результаті удару ОСОБА_3він впав на землю.

Один з робочих викликав швидку, медики прибули на місце дуже швидко, проте лише констатували смерть травмованого чоловіка.

Чому і за що судили майстра?

Майстра з благоустрою звинуватили у злочинній недбалості і в тому, що допустив до небезпечної роботи чоловіка без спеціального навчання, професійної підготовки та медичного огляду. Не було  також наряду-допуску і технологічної карти на видалення дерев. Звинуватили майстра й у тому, що не забезпечив працівників засобами індивідуального захисту - касками, внаслідок чого Володимиру заподіяно травми, несумісні із життям.

У суді майстер погодився зі всіма обвинуваченнями і щиро розкаявся. Суд врахував його позитивну характеристику, пенсійний вік та те, що відшкодував моральну та матеріальну шкоду потерпілому.

  • Визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України і призначити йому покарання у виді 3 років позбавлення волі, — таким був вирок Теребовлянського райсуду. — Згідно зі ст. 75 КК України, звільнити його від відбування покарання, з  випробуванням та встановити іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Засуджений на рік умовного терміну майстер дільниці, як і прокуратура, ще можуть подати протягом місяця апеляційну скаргу.

Довідка

На Тернопільщині у 2021 році загинули на виробництві 12 працівників. В сфері ЖКГ 1 людина, на будівництві — 3 смертельних нещасних випадки, на кар’єрах області загинули двоє людей, у харчовій галузі та соціально-культурній сфері по одному. Сільське господарство та транспортна сфера відібрала життя ще чотирьох людей.

У 2020-му році зафіксовано 15 смертельних випадків на виробництвах, у тому числі і смерті лікарів, які загинули під час виконання службових обов'язків у боротьбі з пандемією.

 

Читайте також: Врятувати не вдалося: на Тернопільщині під час обрізки дерев загинув 24-річний чоловік 

Хто відповідатиме за смерть чоловіка, що впав із 10-метрової висоти під час обрізання дерев 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olha Boichuk

    Техно-Буд_Центр, засипало людей, були жертви. Проте працівники дали завідомо фіктивні покази і нікого не покарали, а правоохороним органам начхати чи ті покази правдиві чи ні ... ось як це працює ... Працівникам, які підписали фіктивні покази Тесельський Петро розпорядився виплатити "премію" по 500 грн. Ось скільки вартує життя людини ...

keyboard_arrow_up