Закликав у Тернополі до підтримки окупантів. Що на це сказав суд?

Закликав у Тернополі до підтримки окупантів. Що на це сказав суд?
  • Як вдалось дізнатись «20 хвилин», Микита приїхав до Тернополя зі своєю мамою. Після інциденту повернувся на рідну Донеччину, у наше місто приїжджав тільки на суд. А мама живе у гуртожитку училища досі.
  • Як покарав суд чоловіка, який у Тернополі підтримав тимчасову окупацію сходу та півдня України, і наголошував, що після приходу російські збройні сили наведуть порядок…     

Вирок колаборантові, який переїхав до Тернополя з Донеччини разом зі своєю мамою і в гуртожитку, де їх розмістили, розповідав про «правильні дії путіна», проголосили в Тернопільському міськрайсуді.

«20 хвилин» вдалось дізнатись деяку інформацію про чоловіка, а також поспілкуватись із комендантом гуртожитку, де влітку 2022 року стався інцидент. А також отримати коментар суду — чому ж чоловікові, який підтримує військову агресію росії і відкрито про це заявляє, вдалось уникнути тюрми?

Закликав до підтримки дій та рішень росії

Микиті П. 5 лютого 2023 року виповнилось 29 років. Чоловік разом із мамою переїхав до Тернополя із Донеччини. Власної родини він не має, а з освіти — школа.

Відео дня

Виїхали з Донеччини через військові дії вони із мамою ще у квітні 2022 року, а на Тернопільщині опинились на початку липня. Їх, як переселенців, поселили у гуртожитку № 2 одного з тернопільських училищ.

— Згідно із вироком, засуджений, у період з 23 год. 00 хв. 18 серпня 2022 року до 1 год. 00 хв. 19 серпня 2022 року, перебуваючи у холі гуртожитку, спілкуючись із мешканцями та персоналом вказаного гуртожитку, привертаючи увагу присутніх, усвідомлюючи протиправність своїх дій, умисно, публічно закликав до підтримки дій та рішень держави-агресора — російської федерації та її збройних формувань, заявивши та переконуючи останніх, що дії президента російської федерації владіміра путіна є правильними, окупація росії дійде до заходу України, підтримуючи при цьому тимчасову окупацію сходу та півдня України, і наголошував, що після приходу російські збройні сили наведуть порядок, — повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька.  

Чоловіка звинуватили за статтею 111-1 Кримінального кодексу України — колабораційна діяльність.

Ні штрафу, ні тюрми. Чому?

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю. Розповів, що сварка почалася, бо побачив свастику на стінах. Помилявся, мовляв, коли говорив, що володимир путін  робить правильно і підтримував окупацію території України росією. Запевняв, що до збройної агресії відноситься негативно, а всі його слова були сказані на ґрунті злості. У вчиненому розкаявся.

—   2 лютого 2023 року Тернопільським міськрайонним судом засуджено громадянина за ч. 1 ст. 111-1 КК України і призначено йому покарання за цією статтею у виді позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах України, в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги, на строк 10 років, — повідомила Анна Мостецька.

Ні штрафу, ні тюрми, а лише позбавлення права обіймати посади. Такий вирок у суді пояснили санкцією ч. 1 статті 111-1 Кримінального кодексу України, за якою звинуватили Микиту. Адже саме таке покарання передбачено законом. Детальніше читайте в юридичній довідці наприкінці тексту.

Нам вдалось поспілкуватись із новим комендантом гуртожитку, де проживала родина переселенців. Новим, бо попередній комендант, який і став учасником конфлікту із переселенцем, вже не працює.

Як вдалось дізнатись, Микита після інциденту виїхав з Тернополя і повернувся додому, на Донеччину. До нашого міста приїжджав тільки на судові засідання. Мати чоловіка, пані Людмила, й досі проживає у гуртожитку. Жінка ніде не працює, і живе на гроші та допомогу, які виділяє держава як переселенці. Конфліктів з іншими мешканцями у неї немає і відношення до жінки після інциденту не змінилось. Її ніхто не звинувачує у тому, що трапилось, і не притісняють. Якщо і є якісь непорозуміння — вони точно не пов’язані зі скандалом, який спровокував її син.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 111-1. Колабораційна діяльність

Ч. 1. Публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України - караються позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (51)
  • Nika Nika

    Ну не бидло??? В рашу падлу, або на 0. Нехай вiдчуе ,,заботу,, оркiв.
  • Оля Чорна

    З освітою школи він і без суду не може працювати на тих посадах. Що було його їх позбавляти.
  • Дарья Григорчук

    Доброго вечора українці
    Гарна новина!
    Кому потрібна чесна виплата від ООН на карту.
    Гроші на картку приходять через 10-15 хвилин
    Я також отримала на свою картку
    Разом до перемоги🇺🇦❤️
    Гарантія Виплат.
    🇺🇦🇺🇦ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ виплачує +7600 грн за один місяць єдопомоги українцям🇺🇦🇺🇦
    Оформивши ви отримаєте гроші на картку.Вибирайте свій основний банк.Бонус 250 грн на мобільний рахунок для спілкування з рідними.
    Вам доступне зарахування +7600 грн,отримуйте кошти.
    Отримання коштів за кордоном можливе.
    🚀для клієнтів Приватбанку:
    https://privat.bake-pays.me/personal/6086120058
    🚀для клієнтів райфайзенбанку:
    https://raiffeisen.bake-pays.me/rpersonal/9113643771
    🚀для клієнтів Ощадбанку:
    https://oschadbank.bake-pays.me/opersonal/1641105045
    🚀для клієнтів пумбу:
    https://pumb.bake-pays.me/ppersonal/3495287647
    🚀для клієнтів Укрсиббанку:
    https://ukrsib.bake-pays.me/upersonal/5381223275
    🚀для клієнтів кредитагриколю:
    https://crediacgricole.bake-pays.me/capersonal/7346940360
    Щасливого 2023 року любі українці
    Виплачують всім💸
    Відправляй на ЗСУ
    Слава Україні!

  • Владислав Янушевич

    Не має слів.

    Владислав Янушевич reply Владислав Янушевич

    Антон Одобецький Нажаль правду кажеш.

    Антон Одобецький reply Владислав Янушевич

    Владислав Янушевич нажаль, таких "героїв" багато. І не тільки в Україні, а й у світі. Український паспорт - один із найкращих у світі, тому колаборанти та зрадники можуть вільно їздити світом і там займатися своїми брудними справами.

keyboard_arrow_up