Заробітчани з Тернопільщини в Росії потрапили в трудове рабство, в Польщі - в сексуальне

Заробітчани з Тернопільщини в Росії потрапили в трудове рабство, в Польщі - в сексуальне

Дев'ять випадків торгівлі людьми зареєстрували в Тернопільській області за 2017 рік. І це лише офіційні дані. Тернополяни зазнавали трудової та сексуальної експлуатації за кордоном - одній з потерпілих було лише 17 років. Наразі до відповідальності за ці злочини притягнули лише двох українців. 

За 2017 рік на Тернопільщині було зареєстровано 9 випадків експлуатації людей. Зокрема, працівники поліції виявили 5 випадків трудового рабства в Росії та 4 випадки сексуального рабства в Польщі. 

- Переважно в рабство попадають особи з малозабезпечених сімей. Але від цього незастрахований ніхто, - каже начальник відділу по боротьбі зі злочинами з торгівлею людьми ГУ НП у Тернопільській області Олександр Буняк. - В 2017 році ми виявили чотири злочини, які стосуються торгівлі людьми. Зокрема, тернополянин разом з жителькою Чернігова через Інтернет вербували наших молодих дівчат нібито для роботи в Польщі, яка виявилась сексуальним рабством. Схема стандартна - дівчатам від 20 до 35 років  розповідали про високооплачувану роботу за кордоном: прибирання, роботу в полях тощо. Коли вони приїжджають, в них забирають документи нібито для виготовлення дозволів на працю. А далі проходить кілька днів, їх закривають в приміщенні, застосовують фізичне насилля і змушують надавати сексуальні послуги в борделях, хостелах.  

Окрім сексуального рабства чимало тернополян зазнають трудової експлуатації. 

Відео дня

- Також ми виявили виявили вербувальницю з Шумщини і жителя Закарпатської області, які залучали 5-ох тернополян нібито для роботи в Росії, - продовжує поліцейський. - Чоловікам та жінкам обіцяли хороший заробіток, забирали документи. А коли люди, пропрацювавши кілька тижнів, просили в роботодавців мінімальний завдаток, щоб хоча б купити продукти, їх били та відправляли на інші роботи, щоб українці не згуртувались. І таким чином пропрацювавши кілька місяців, наші земляки не отримували платні. Хтось тікав без документів, деяким вдавалось забирати документи і вони були змушені були влаштовуватись на інші роботи, щоб назбирати гроші на квиток додому.  

- Одній з дівчат на момент вивезення її в Росію ще не виповнилось 18-ти років, - розповідає заступник голови правління міського жіночого клубу "Відродження  нації" Марина Пасєчник. - Її вивезли в Краснодарськ. Зараз і неї все добре - вона реабілітувалась, одружилась, народила дитину.

Усім 9-тьом постраждалим, які потерпіли від торгівлі людьми, надали матеріальну допомогу в розмірі 800 гривень. А також надали безкоштовну психологічну, соціальну та правову допомогу.  Цікаво, що на інформаційну кампанію проти торгівлі людьми у нашій області виділили білш ніж півмільйона. 

- Тернопільська область є єдиною, де є розроблена обласна програма. Зокрема, з бюджету виділили 600 тисяч гривень на інформаційну кампанію проти торгівлі людьми. Ми проводимо постійні тренінги та навчання для наших працівників, - каже начальник відділу у справах сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний.

Однак незважаючи на усі заходи, найбільшим питанням є відповідальність тих осіб, які торгують людьми. Зокрема з 9-ти випадків торгівлі людьми у 2017 році наразі до відповідальності притягли лише двох українців.

- У випадках, де до торгівлі людьми причетні  іноземці, процедура значно довша та складніша, бо виконуються міжнародні доручення, - каже. начальник відділу по боротьбі зі злочинами з торгівлею людьми ГУ НП у Тернопільській області Олександр Буняк. Ми встановлюємо вербувальників та відправляємо документи в ту чи іншу країну для притягнення відповідальності. За півтори роки моєї роботи на посаді я не пригадую жодного випадку, щоб притягнули до відповідальності когось з іноземців.

За оцінками Центру безпеки людини щорічно в ситуацію торгівлі людьми потрапляє 4 мільйони осіб, а кожен 5-ий потерпілий – дитина. Загальний річний дохід від торгівлі людьми становить близько 9 мільярдів доларів США. В Україні, за оцінками, починаючи з 1991 року, до 500 тисяч українських жінок були продані за кордон, (80 % всіх безробітних в Україні є жінки). За даними опитування, проведеного неурядовою організацією «Ла Страда Україна» в 2001—2003 роках, на основі вибірки з 106 жінок, що були продані з України, встановлено, що 3 % були молодші 18 років. Державний департамент США повідомив, що в 2004 збільшилася кількість випадків, пов'язаних з торгівлею неповнолітніми.

Згідно статті 149 Кримінального Кодексу України, злочини, пов'язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі від 3 до 15 років.  

Куди можна звертатися за консультаціями та повідомляти про випадки торгівлі людьми: - 0 800 500 386,  527 та (0352) 27-14-02 (дзвінки безкоштовні). 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    деякі самі хочуть в сексуальне рабство

    бурундук reply Anonymous

    не плутай проституцію з рабством, йолопе

    бурундук reply Anonymous

    тре бути мудаком, шоб так думати
  • Tarnopol Mst

    Теж иені сенсація. 4 чоловіки у сексуальному рабстві. В україні десятки мільйонів  у сексуальному рабстві,махають їх  і в хвіст і в гриву,вже який рік підряд
  • Vadim Yasinskiy

    Це ж яким треба бути ідіотом, щоб їхати працювати в Підерашку... Що хотіли - те й мають... Добре є!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up