Засудженого за зґвалтування у Настасові випустили з-під варти і він втік з країни?

Засудженого за зґвалтування у Настасові випустили з-під варти і він втік з країни?

Неабиякого резонансу на Тернопільщині набула справа у Настасові — на березі місцевого ставка зґвалтували місцеву 13-річну дівчинку. Слідство у справі завершили і передали її до суду. Допитаний під час судового розгляду свою винуватість не визнав. Але попри це суд відправив хлопця за грати на 8 років. Не погодившись із вироком, засуджений подав апеляцію

Справа розгляду в апеляційному суді щодо засудженого за зґвалтування 13-річної дівчинки у Настасові, яке сталось 27 липня 2021 року, може зупинитись?

«20 хвилин» отримали інформацію від власного джерела, що засуджений до 8 років тюрми за зґвалтування дитини вже не в Україні. Йому нібито змінили міру запобіжного заходу, випустили з-під варти — і Г. утік (у нас є повні дані хлопця, але ми не називатимемо їх до остаточного рішення судів усіх інстанцій — прим. авт.). Принаймні наприкінці жовтня 2023 року у Хмельницькому апеляційному суді мав відбутись черговий розгляд справи, однак юнака на засіданні не було.

Дали 8 років тюрми

Чи справді Г. утік з країни, чи подали його у розшук — як в Україні, так і за кордоном, через Інтерпол, що буде зі справою «20 хвилин» запитали в очільника Тернопільської обласної прокуратури Андрія Миколайчука.  

Відео дня

Неабиякого резонансу, нагадаємо, набула справа у Настасові – на березі місцевого ставка зґвалтували місцеву 13-річну дитину. Дівчинка з компанією подружок відпочивала на березі водойми. Там же була компанія підлітків із сусідніх сіл.

Про зґвалтування 13-річної Олі (ім’я дівчинки змінене з етичних міркувань – прим. авт.) повідомили 27 липня 2021 року. Учасників в цій історії чимало, всі вони неповнолітні і принаймні більшість з них була напідпитку.

Одразу після зґвалтування дівчинка потрапила до реанімації, тим часом Настасів буквально «гудів» – версії того, що сталось – у всіх були різними. Одні стверджували, що дівчинка сама підійшла познайомитись з хлопцями. Інші категорично заперечували, запевняючи, що дитина не могла цього зробити, бо була дуже скромною. Треті запевняли, що разом з потерпілою на березі ставка була її 15-річна подружка. І нібито вона все знімала на мобільний телефон. 

Хлопця, якому тоді було 17 років, а поки тривало слідство він став повнолітнім, звинуватили за ч. 4 ст. 152 Кримінального кодексу України. Йдеться про дії сексуального характеру, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди. Санкція інкримінованої статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Слідство у справі завершили і передали її до суду. Допитаний під час судового розгляду свою винуватість не визнав. Але попри це суд відправив хлопця за грати на 8 років. 

Детальніше про це читайте: Зґвалтування у Настасові 13-річної дівчинки: як суд покарав її кривдника?

Справа в Судовому реєстрі https://reyestr.court.gov.ua/Review/111730117

Як з’ясували «20 хвилин», справа зґвалтування тоді 13-річної дівчинки на березі ставу у Настасові — в апеляції. Проте у Тернополі не змогли створити колегію суддів, тому за рішенням Верховного суду її направили розгляд до Хмельницького апеляційного суду. Засідання мало відбутись наприкінці жовтня 2023 року, але в цей час редакція отримала інформацію, що засудженого відпустили з-під варти… і він втік.

Таки подали у розшук

— Ухвалою суду він (засуджений Г. – прим. авт.) 22 листопада 2023 року оголошений в розшук у зв’язку із тим, що він в судове засідання не з’явився, — повідомив «20 хвилин» очільник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. — і його місцезнаходження зараз невідоме.

За даними силових структур, держкордон засуджений не перетинав, а відомостей про те, що він виїхав за межі України немає, зазначив прокурор. І додав: в розшук він оголошений – «і нікуди не дінеться».

Ще під час розгляду справи у суді першої інстанції тоді підозрюваний у згвалтуванні, згідно з обраною мірою запобіжного заходу, перебував під вартою близько півтора року. за одним із чергових клопотань сторони захисту, цю міру змінили на альтернативну — перебування під вартою з можливістю внесення застави 300 тис. грн. Гроші внесли і юнак перебував далі на волі.

— Коли ухвалювався вирок у суді першої інстанції, міру запобіжного заходу суд автоматично продовжив ще на два місяці, — пояснив прокурор області. — і в момент подачі апеляційних скарг він також перебував під заставою.

Апеляцію подавали як засуджений, так і прокуратура. Силовики зокрема оскаржували перекваліфікацію обвинувачення, бо мотивували, що засуджений отримав занадто м’яке покарання.

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та про все повідомлятиме читачів.   

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач12

    Бардак, судів тоже садити, бо толку не буде.
  • Тернопіль Робота

    https://t.me/RobotaFaineMistoTernopil Новий канал підписуйтися

keyboard_arrow_up