Вітчима, який до пів смерті побив 4-річного пасинка, відпустили під домашній арешт. Хто захистить дитину?

Вітчима, який до пів смерті побив 4-річного пасинка, відпустили під домашній арешт. Хто захистить дитину?
  • Моторошне побиття 4-річної дитини з Кременця шокувало Тернопільщину. У соцмережах люди вимагають справедливого покарання для вітчима, який травмував хлопчика.
  • Як з'ясували журналісти "20 хвилин", минулого року чоловік вже піднімав руку на пасинка. А хлопчик босий та напівголий біг через усе село до рідної тітки. 
  • Ми шукаємо контакти родини, щоб поспілкуватись та допомогти.

Бив кулаками по голові, тілу і кинув на підлогу: на Тернопільщині 4-річного малюка так "виховував" вітчим. Про це у пресслужбі ГУНП повідомили 3 листопада. 

У повідомленні йдеться, що вітчим пояснив свої дії тим, що хлопчик вередував і не слухався. Заспокоїти дитину він вирішив силою, вдаривши малолітнього кілька разів руками по голові та тілу. Після цього взяв малечу на руки та кинув на підлогу. Врятувати дитину від побоїв намагалася мама. Проте чоловік її не підпускав до сина, відштовхував та продовжував виховання силою. В якийсь момент жінка вихопила малого та втекла з ним до сусідки. Вже звідти викликала швидку та поліцію.

У цій сім'ї це вже не перший прикрий випадок.  

Відео дня

Як почувається дитина

Як повідомили правоохоронці, цього разу дитину одразу забрали у Кременецьку лікарню.

Ми спробували дізнатись про те, як почувається малий. Відомо, що 5 листопада хлопчик знаходився у дитячому відділенні Кременецької центральної районної лікарні. Але старша медсестра відмовилась надавати коментарі. 

- Ми не надаємо телефоном жодних коментарів про стан здоров'я пацієнтів. Не маємо права, - сказала жінка. 

Журналісти "20 хвилин" звернулись за коментарем у службу в справах дітей Кременецької ОТГ, де на обліку перебуває сім'я, але там ситуацію коментувати відмовились.

- Ми не коментуємо цей випадок. Зараз розбираємось в ситуації, - сказав в.о. керівника служби Владислав Наумович. 

6 листопада з власних джерел журналісти дізнались, що дитину разом з мамою вже виписали додому. 

"Тікав в одній майці через все село"

Як з'ясувалось, це не перший випадок, коли вітчим піднімає руку на дитину. 

Рівно рік тому, а саме на початку листопада 2019-го року, у місцевих ЗМІ повідомляли, що на тілі 3-річної дитини у Кременці  синці помітила рідна тітка.

Заступниця начальника Кременецького слідчого відділу Романа Капранчук тоді  розповідала, що до медиків хлопчика привела  тітка. Напередодні вона зустріла племінника разом з вагітною мамою в магазині і запропонувала забрати хлопчика до себе. За її словами, коли дитину вкладала спати, то помітила на тілі синці. Звідки вони, хлопчик розповісти не міг, бо не розмовляє. За допомогою жінка звернулася до лікарні.

Мама та вітчим хлопчика розповіли поліцейським, що дитину не били, а він вдарився сам. Поліцейські з’ясовували, чи це так. Відомо, що в родині відбуваються сварки, вітчим зловживає алкоголем та наркотиками. Одного разу дитина тікала з дому. Хлопчика чотири години розшукували оперативники. Він вранці лише в трусиках і футболці пішов до тітки в інший кінець села.

Місцеві, з якими спілкувалась наша журналістка, підтвердили, що йдеться саме про цю родину. У поліції факти побиття у цій сім'ї в 2019-му році, підтверджувати відмовляються, мовляв, інформація конфіденційна. Та що вони робили рік часу? Адже побиття, як бачимо, продовжується і надалі. 

"Говорять, що чоловік зловживає наркотиками"

Як розповідає жителька Кременця пані Ірина, з вигляду чоловік на насильника не схожий. 

- Він кілька років живе з новою дружиною. В них є і спільна дитина, про те, щоб він їх бив, я не чула, - говорить жінка. - У місті говорили, що він став не дуже хороший. Здається, щось вживав, бо поліція приїжджала до нього з підозрою на продаж наркотичних речовин. Але чи правда це, я не знаю. 

Чоловікові - 30 років, і цей шлюб у нього другий. У нього є 8-річна донька, яка живе з колишньою дружиною. З новою ж він виховує спільну 10-місячну дитину та 4-річного хлопчика від її першого шлюбу. 

Спочатку штраф, а зараз - домашній арешт

За побиття хлопчика у 2019-му чоловікові міг загрожувати дали штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк до двохсот годин, або виправні роботи на строк до одного року. Чи притягнули його до відповідальності, у поліції так і не прокоментували. Чи, може, насильство над дитиною лишилося непокараним?

Як повідомили у ГУНП в Тернопільської області, цього разу вітчима таки затримали. Йому оголосили підозру згідно зі статтею 122 ККУ - Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу. 

5 листопада додали, що міру запобіжного заходу вітчиму досі не обрали. 

На сайті Тернопільської обласної прокуратури з'явилась інформація про те, що  прокурор у кримінальному провадженні звернувся до суду з клопотанням про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

А вже 6 листопада з'явилась інформація з офіційних джерел про те, що чоловіка суд відпустив під домашній арешт. 

- 5 листопада близько 16-ї години було судове засідання про обрання міри запобіжного заходу для чоловіка. Шумський суд відпустив під домашній арешт.  Чому вирішили винести таке рішення - невідомо. Також невідомо, чому справу розглядали не в Кременці, а в Шумську, - повідомляють власні джерела. - Дитину виписали з лікарні, чоловіка відпустили під домашній арешт. Відомо, що він має перебувати не у тому будинку, де живе жінка з дітьми, а в будинку, який розташований за іншою адресою .

Більше коментарів щодо цієї ситуації в пресслужбах наразі не надають. Тож чия провина у тому, що насильство в родині повторилось навіть після того, як про факт першого побиття було відомо правоохоронцям, питання досі відкрите.

Чому всі державні органи не можуть знайти важелі впливу, аби захистити дитяче життя? Невже хлопчик у 4-роки заслужив таке ставлення до себе та байдужість усіх тих, хто має повноваження реально вплинути на ситуацію? 

Редакція "20 хвилин" шукає, як зв'язатись із мамою дитини, щоб вона могла висловити свою позицію, адже у соцмережах чимало людей звинувачує у біді саме її.  Ми постійно на зв'язку із представниками соціальних служб, але офіційних коментарів наразі від них не отримали також.

Після публікації матеріалу про побиття знайшлось чимало охочих допомогти родині. Тож чому соціальні служби не надають інформації про те, як можна підтримати родину? Якщо насильство повториться, поки вітчим і дитина в одному домі, чи відповідатимуть правоохоронці, суд чи соціальні служби за те, що дозволили їм бути поряд? 

Ця історія викликає чимало питань. Ми продовжуємо стежити за розвитком подій та обов'язково розкажемо вам правду.  Ми шукаємо контакти родини, щоб прояснити ситуацію та допомогти.

Випадок непоодинокий

Такі факти, на жаль, непоодинокі. За десять місяців до правоохоронців надійшло 5129 повідомлень та заяв, пов’язаних з домашнім насильством. Найбільше зверталися за допомогою жінки – 3768. Потерпали від сімейних кривдників і діти. Від них надійшло 105 звернень.

Поліцейські склали 4080 адмінпротоколів на сімейних дебоширів та розпочали 75 кримінальних проваджень. На профілактичному обліку поліції області за вчинення домашнього насилля перебуває 3040 осіб, з них 338 – це жінки. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

 

Коментар

 "Насильство над слабшим виникає внаслідок нереалізованості людини"

Михайло Козюк, юридичний психолог

- Причин насильства в сім'ях може бути чимало: неблаполуччя сімейних стосунків у дорослих, може бути наслідування агресивної поведінки, яке людина сама скопіювала у когось з батьків, коли була дитиною.  Також така агресія може стати наслідком алкогольної, наркологічної залежності, залежності від азартних ігор та інше. Внаслідок нереалізації потреб батьків, внаслідок того, що люди не здатні налагоджувати соціальні зв'язки між собою, виникає насильство над слабшим. 

Важливим фактором насильства є нехтування дорослими дитячих проблем, навіть елементарних. Люди не реагують на проблеми, запити дітей. Особливо на первинні потреби: їжа, сон, можливість відпочинку, потреба в одязі, у навчанні. Якщо дорослі нехтують цими потребами - це вже насильство над дитиною. 

Насильство у сім'ях часто ігнорують. Мовляв, це справа сім'ї, але я, як психолог, з цим категорично не згоден. Реагування на будь-які прояви, які на вашу думку, є насильством, має відбуватись обов'язково різними способами. Як? Найперше - це звернення в поліцію. Друге - це привернення уваги до насильства інших осіб: сусідів, знайомих, людей, які поряд. Крім того, якщо вам відомо про такі сім'ї, де вчиняється насильство - ви маєте рекомендувати людям звертатись за допомогою. 

Важливим фактором є навчання дітей, як поводити себе в разі, якщо над нею вчиняють насильство. Діти мають знати, куди їм звертатись та як діяти, звісно, це стосується дітей шкільного віку, адже малюки зовсім беззахисні. 
Насильство може стати підставою для позбавлення батьківських прав.

Куди звертатись за допомогою? 

Куди можна звертатись людям, які потрапили в складні життєві обставини?

 

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молодіРозташування: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина"
    Розташування: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль Електронна адреса: [email protected]
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років)
    Розташування: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Розташування: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Розташування: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Нет Фірвана

    Пора запровадити закон. Хто б'є дітей довічне ув'язнення. Стільки тих виродків розвелося, що просто жах.
  • Виктор Сурмяк

    Це номер тьоті хлопчика-0969390573
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up