Зять побив тестя каструлею по голові, а той встромив йому ножа у груди. Вирок суду шокує

Зять побив тестя каструлею по голові, а той встромив йому ножа у груди. Вирок суду шокує
  • Коли Володимира повезли в лікарню, односельчанка пригадує, як підійшла до розгубленого Миколи. Той плакав і лишень повторював: «Що я наробив»…
  • Зять ще зумів вийти на вулицю і впав. На момент сварки в помешканні була й його дружина, але втрутитися у розбірки найдорожчих чоловіків не змогла через травму ноги.
  • Пораненого чоловіка, який стікав кров’ю, побачили сусіди, поклали у власне авто та поїхали назустріч швидкій, яку одразу викликали. Проте довезти пораненого до лікарні не встигли. Чоловік помер.

 

60-річному жителю Теребовлянщини, який вдарив зятя ножем у серце, оголосив вирок районний суд. Якщо чоловіка спочатку звинуватили в умисному вбивстві, за що передбачене покарання до 15 років ув’язнення або навіть довічний термін за ґратами, то за вбивство зятя він і близько такого терміну не відбуватиме. Що вирішив суд, читайте.

Нагадаємо, під процесуальним керівництвом прокуратури Тернопільської області оголошено підозру за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) жителю с. Бернадівка Теребовлянського району Тернопільської області.
За даними досудового розслідування, 27 серпня 2020 року 60-річний чоловік умисно вдарив у груди ножем свого родича під час побутового конфлікту. Потерпілий помер ще до приїзду медиків, яких викликали односельці. Особі оголошено підозру в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині та взято під варту.

Поліція часто приїжджала до родини

Алкоголь та сварка стала причиною вбивства на Теребовлянщині, повідомляли тоді в поліції.

Відео дня

У будинку, де трапилося нещастя, мешкали батько, його донька, зять та п’ятирічний онук. Пенсіонер впродовж останніх років сильно зловживав алкоголем, через це в родині виникали конфлікти. Поліція неодноразово приїжджала на виклики про сімейне насильство та сварки.

Остання суперечка завершилася летально для 33-річного зятя. На момент суперечки обоє чоловіків були напідпитку. Між ними виник конфлікт в результаті якого тесть схопив зі столу кухонний ніж і наніс ним удар в область серця.

Потерпілий ще зміг вийти на вулицю і впав. На момент сварки в помешканні була й донька дебошира, але втрутитися у розбірки не змогла через травму ноги.

Пораненого чоловіка, який стікав кров’ю побачили сусіди, поклали у власне авто та поїхали на зустріч швидкій, яку одразу викликали. Проте довезти пораненого до лікарні не встигли. Чоловік помер.

Помер в авто сусідів: до лікарні залишалось кілька км

Того вечора все почалось зі сварки, яка переросла в бійку. 33-річний Володимир вхопив металеву каструлю і вдарив тестя Миколу (ім’я обвинуваченого змінене з етичних міркувань – прим. авт.)по голові. Тесть від удару впав на підлогу, а Володимир продовжував товкти старого ногами, не даючи піднятися. Якоїсь миті Микола вхопив ножа і встромив у груди, в ділянку серця, зятеві. Як згодом підтвердили експерти, у Володимира було проникаюче ножове поранення лівої половини передньої поверхні грудей із ушкодженням серцевої сорочки та передньої стінки правого шлуночка серця, що призвело до настання смерті потерпілого.

Володя помер в автомобілі сусідів близько 20.30 у с. Кровінка. До лікарні його не довезли кілька кілометрів.

Дії обвинуваченого тестя досудове слідство кваліфікувало як умисне убивство. Микола з цим не погодився. Чоловік стверджував, що захищав себе, тому мова може йти лише за перевищення меж самооборони.  

Чоловік розповів у суді, що проживав разом з донькою, зятем і малим онуком. З Володимиром  в них і раніше було чимало конфліктів. Останні 4 роки зять не раз підіймав на нього руку. Останній рік бив тестя мало не щомісяця.

Вдарив ножем, яким чистив рибу

Того дня літній чоловік був вдома і, стверджував, що зять повернувся з роботи знервований та агресивний. Тесть каже, той був напідпитку. Сваритись почали ще перед входом до будинку. І тоді зять вдарив каструлею старого, від чого той втратив свідомість та впав. Коли опритомнів, зять продовжував товкти його ногами. Тесть, прикриваючись руками, просив зупинитись. І донька кричала з кухні, аби не бив батька. Від чергового удару тесть упав на стіл та, вхопивши ножа, яким до того чистив рибу, вдарив зятя.

Зять підвівся і побіг на дорогу, де упав. Тесть благав: «Не помирай», кричав сусідам, аби викликали швидку та приклав до рани зятя рушник. Але життя молодого чоловіка врятувати не вдалось.

  • Я дуже шкодую, що так сталось, не хотів вбивати зятя, а вдарив ножем, аби захистити себе, – стверджував Микола у суді. Та щораз просив пробачення у доньки…

Літній чоловік пригадував, як Володя не раз його бив. А за кілька днів до трагічних подій душив старенького під ясенем. Свідком цього була сусідка.

Мати убитого чоловіка розповіла у суді, що її син проживав у зятях у с. Бернадівка. Між чоловіками часто траплялись конфлікти, бо тесть зловживав алкоголем. За словами свахи, син кілька разів мав намір переїхати до іншого села, але невістка була проти. Саме за умисне вбивство потрібно судити її свата, надовго запроторивши за ґрати.

Прокурор в судовому засіданні обвинувачення за ч.1 ст.115 КК України підтримав. Та наголосив, що в даному кримінальному провадженні виключається стан необхідної оборони в момент заподіяння ножового поранення у грудну клітку зятеві. Адже визначальним у поведінці обвинуваченого було не відвернення нападу та захист, а бажання спричинити шкоду потерпілому та розправитись над ним. Прокурор просив для обвинуваченого 8 років тюрми, адже, вважав, що вина останнього повністю доведена.

Адвокат Миколи у суді наполягав, що йдеться саме про перевищення меж самооборони.

То вбивство чи самооборона?

Донька Миколи розповідала у суді, що чула, як чоловік з батьком сварились і бачила все через вікно. Причиною конфлікту було те, що батько хотів йти на вулицю за межі господарства, а чоловік був проти цього. Якоїсь миті чоловік почав бити батька, а собака кусала його за штани, захищаючи старшого господаря. Саме щоб відігнати пса, Володимир, мовляв, вхопив в руки каструлю, яка висіла на огорожі. Але потім вдарив нею батька по голові, від чого той впав і втратив свідомість. Як батько бив Володю у груди, каже, не бачила, бо той стояв до неї спиною. Потім лише помітила, як чоловік раптово побіг із подвір`я в сторону вулиці села, а в руках батька був кухонний ніж, який був в крові.

Жінка вказала, що її чоловік раніше безпричинно чіплявся до її батька та не раз бив його.

Сусід у суді пригадував, як побачив непритомного Володю. Поряд з ним перебував Микола, який говорив до зятя: «Не вмирай, я того не хотів». Сусіди поклали непритомного Володю до авто і повезли до лікарні. Дорогою молодий чоловік помер.

Ще один сусід пригадав, як Микола сидів біля непритомного зятя на вулиці і намагався врятувати йому життя та просив сусідів допомогти зупинити кров. Чимало сусідів у суді зазначили, що не раз бачили синці на тілі Миколи. І припускали, що то справа рук його зятя.

Коли Володимира повезли в лікарню, односельчанка пригадує, як підійшла до розгубленого Миколи. Той плакав і лишень повторював: «Що я наробив»…

Сусіди, які везли Володю до лікарні, пригадують, що зі швидкою перетнулись у Кровінці. Фельдшер, оглянувши пацієнта, прийняла рішення не переносити тіло пораненого до автомобіля швидкої. Медик пересіла до іномарки та надавала медичну допомогу, однак через критичний стан пораненого його врятувати не вдалося. Фельдшер лише констатувала його смерть.

Висновком судово-психіатричного експерта №424 встановлено, що за теперішнього часу Микола психічними захворюваннями не страждає, тому може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В момент скоєння ним злочину 27.08.2020 р. в тимчасовому хворобливому стані, в тому числі патологічного сп`яніння, не перебував, перебував в стані простого алкогольного сп`яніння. В стані фізіологічного афекту теж не перебував.

Два роки тюрми за смерть зятя

Суд, оцінивши докази всіх сторін, дійшов до висновку, що винуватість пенсіонера у вчиненні ним умисного вбивства при перевищенні меж необхідної оборони, доведена при встановлених судом фактичних обставинах поза розумним сумнівом, а його дії слід кваліфікувати за ст.118 КК України.

  • Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк два роки, – таким був вирок суду. – Строк відбуття покарання рахувати з моменту приведення вироку до виконання.

Майже два місяці, поки чоловік перебував під вартою, із серпня до жовтня 2020 року, йому зарахують до строку відбуття покарання.

На вирок може бути подано апеляцію до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення через Теребовлянський районний суд Тернопільської області.

Читайте також

Сварка до смерті: на Тернопільщині тесть зарізав зятя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up