Біблійні персонажі та зруйновані війною будинки. Як виглядає найбільша в Україні Різдвяна шопка?

Біблійні персонажі та зруйновані війною будинки. Як виглядає найбільша в Україні Різдвяна шопка?
  • Найбільшу в Україні Різдвяну шопку вже встановили у церкві святого Апостола Петра. Цьогоріч до композиції додали нові деталі, які символізують перемогу у російсько-українській війні та швидку відбудову нашої держави.
  • Як виглядає шопка та коли на неї можна подивитися – читайте у репортажі.

Різдво Христове має свій неповторний характер і настрій. А цьогоріч минає вже 800-та річниця, відколи засновник католицького чернечого релігійного ордену – Святий Франциск, вперше збудував святковий вертеп в італійському місті Греччо. Він складався лише з ясел, сіна, фігурки віслюка, а за основну мету мав прославити народження Ісуса Христа, який несе світові мир.

Відтоді до 7 січня упродовж восьми століть послідовники Франциска, тобто брати-францисканці, з нагоди народження Господа нашого монтують шопки у храмах. Тернопіль не став винятком. Величезний вертеп у церкві святого апостола Петра у нашому місті зводять вже понад двадцять років поспіль, розповідає нам брат Партеній.

Відео дня

– Вертеп – це видима Біблія, яку кожен може прочитати: як наймолодші, так і найстарші. Шопка наповнена різноманітними фігурками – тут бачимо ангелів, пастушків, королів, князя Володимира Великого, митрополита Андрея Шептицького, Йосифа Сліпого та інших визначних українців. Та ключовою фігуркою є Ісус Христос. Він символізує мир, радість та єдність, – каже чоловік.

Різдвяна шопка цьогоріч має 30 метрів у висоту та 40 метрів у ширину. У центрі вертепу розмістили селище Вифлеєм, де народився Ісус Христос. По обидва боки композиції – інші біблійні сюжети, які розповідають парафіянам і відвідувачам церкви про життя Господа.

Деякі фігурки підсвічуються, однак на момент відвідин храму ілюмінацію майже не вмикали, бо економлять електроенергію. Достатньо й свічок, які палахкотять перед шопкою. Завдяки ним вона виглядає таємничою і значно цікавіше розглядати усі її деталі.

У зведенні вертепу, який щорічно встановлюють у церкві святого Апостола Петра напередодні Різдвяних свят, взяли участь не лише брати-францисканці, але й парафіяни – жителі Тернополя. Процес розпочався ще на початку грудня, і тривав майже чотири тижні. За словами брата Партенія, дуже приємно, що шопка стала місцем, де люди об’єдналися.

«Ми у нашій церкві спонукаємо людей замислитися не лише над красою шопки, яка є найбільшою в Україні, але й подивитися на духовність Різдва. Свято полягає у тому, що Ісус Христос несе нам мир, радість, любов та надію у світле майбутнє! І це все невдовзі буде…» – пояснює він.

Шопка, зроблена у минулому 2022 році, справді згуртувала містян.

Цьогоріч до неї додали особливі деталі, які пророчать довгоочікувану Перемогу над ворогом. Це три ангелики, розміщені над центральною частиною вертепу, прямо над фігуркою Ісуса Христа, а також дві будівлі у кольорах національного стягу. Раніше не було такого, аби у композицію Віфлеємської шопки у храмі вмонтували синьо-жовтий хмарочос, посміхається Партеній.

– Ангели будуть сповіщати не лише славу новонародженому Ісусу Христу, а й про мир в Україні. А фігурки українських будівель є символом тих зруйнованих будинків, яких вже немає, але їх обов’язково відновлять. Ними ми хочемо показати, що війна, яка прийшла на нашу землю, скоро завершиться, – каже він.

Офіційно Різдвяну шопку відкриють опівночі, під час Різдвяного богослужіння, з 6 на 7 січня. Вона стоятиме у церкві до 15 лютого – тобто до свята Стрітення Господнього. Варто зауважити, що перед композицією встановили скляний ящик, куди відвідувачі шопки й храму загалом можуть пожертвувати кошти на потреби бійців Збройних Сил України. А ще тут можна помолитися, аби наші Воїни якомога швидше повернулися додому, до своїх рідних та близьких. 

Цієї зими, зауважує брат Партеній, відвідувачів церкви стало більше. Часто сюди приходять переселенці. А брати-францисканці у свою чергу запрошують і тернополян, і гостей міста на Різдвяну коляду, яка скоро розпочнеться. Приходьте колядувати та єднатися у світлій події – народженні Ісуса Христа…

– Бажаю кожному українцеві, тернополянину, всім, хто відвідуватиме цю шопку чи то у Файному місті Тернопіль, чи в інших церквах, аби пам’ятали, що попри труднощі, найважливішими для нас є Божественна літургія, святковий родинний стіл і різдвяна колядка, – завершує брат Партеній.

А як Вам цьогорічна Різдвяна шопка у Тернополі? Напишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up