«Букет, зроблений власноруч, тішить око довше!» Як створити красиву композицію з квітів: радять флористи

«Букет, зроблений власноруч, тішить око довше!» Як створити красиву композицію з квітів: радять флористи
  • Квіти завжди вважалися найкращим й найдоречнішим подарунком на будь-яке свято. Їх приємно купувати й отримувати на зустріч з друзями, весілля, ювілей, день народження, побачення, інші важливі події.
  • Однак, у спеціалізованих крамницях букети коштують немало. Вихід є! Можна скомпонувати красиві композиції з домашніх, сезонних квітів.
  • Як зробити це вдало – нам розповіли тернопільські експерти.  

Квіти – чудове привітання як для жінок, так і чоловіків. Вони піднімають настрій, відображають почуття адресанта, показують рівень культури.

Як створити неперевершену композицію в домашніх умовах з квітів, що цвітуть у дворі й саду? Яке упакування обрати? Чи досі в моді бантики, прозорий целофан та аксесуари для декорування? Порадами діляться флористи з Тернополя – Василь Владковський та Олеся Липчак.

Розмову-полілог із ними подаємо у форматі «запитання-відповідь».

Відео дня

Люди обирають сезонні квіти, бо це дешево

Які букети на даний момент є популярними? Замовляють щось звичайне чи композиції з рослин, яких не зустрінеш у квітниках?

Василь: – Найпоширеніші квіти – це сезонні, завжди так було. Я пояснюю це тим, що ті, які завжди є у магазинах – троянди, хризантеми, гвоздики, швидко набридають. Тепер часто питають про конвалію, яку в крамницях продавати заборонено, бо вона занесена до Червоної книги України. Та замінити цю рослину є чим і це виглядатиме не менш гарно.

Олеся: – В загальному, навесні та влітку більшість клієнтів обирають щось сезонне, те, чого у квіткових крамницях є багато й воно дешевше. Зараз букети замовляють переважно з півоній, бузку, тюльпанів, тобто саме тих квітів, які є вдома у кожного. На них якраз найбільший попит. Звісно, є й ті, хто надає перевагу стандартним трояндам, гортензіям, еустомам, альстремерії тощо. Дехто поєднує сезонні і несезонні квіти.

Чи можна скомпонувати естетичний букет з домашніх квітів?

Василь: – Звичайно, в будь-яку пору року можна знайти рослини, які будуть актуальними й гармоніюватимуть в спільній композиції. Все залежить від особистості! Є творчі люди, які можуть створити з нічого щось, а є й ті, які маючи все під руками, не можуть зв’язати докупи дві палички…

Олеся: – Так, але конкретних прикладів я навести не можу, бо у всіх різні квітники і висаджені види рослин. Завжди вдалими є монобукети – ті, які складаються лише з одного виду квітів. Можна перев’язати атласною стрічкою п’ятнадцять бутонів півоній, і все! Букет вийде гарним і стильним!

Фото Олесі Липчак

«Маючи бажання, навчитись може кожен!»

Що має бути у правильному букеті? Як скласти композицію, аби вона виглядала не гіршою за магазинну?

Василь: – Я можу скомпонувати всі сезонні квіти на власний смак, головне – аби вони підходили по відтінку й розміру. Знайти кольори, які добре поєднуються між собою, можна в Інтернеті. Наприклад, прекрасно виглядає блакитний з рожевим, фіолетовий з рожевим, популярні нині жовто-блакитні композиції, патріотичні. Ще пам’ятайте – у професійному букеті обов’язково мають бути і великі, і дрібні квіти, і зелень. Також одне з ключових правил флористики: відтінок упакування повинен співпадати хоча б з однією рослиною, яка є в композиції, або з зеленню.

Букет, створений Василем Владковським

Олеся: – В першу чергу, слід наперед продумати результат, який хочете отримати: чи це щось велике і пишне, чи щось мінімалістичне. Далі треба обрати квіти, які компонуватимете, аби вони гарно виглядали. Враховуйте колористику, адже часто різні види квітів можуть поєднуватись між собою, але їхні відтінки псують букет. Треба дивитися ще до розміру квітів і рослинок та їхньої форми. Наприклад, кругленька півонія і високий ірис одне одному не підходять. В творенні квіткових композицій користуйтесь Інтернетом!

Спочатку знайдіть десь взірці букетів і опісля, взявши їх за основу, робіть свої. Не забувайте про зелень у букеті! Це обов’язково, бо за рахунок листочків й інших елементів цього кольору збоку, серед квітів чи навколо букета він візуально виглядатиме більшим. В мережі є безліч відео, як складати букет – по спіралі чи іншим способом. Маючи бажання, навчитись цій справі може кожен!

Щодо оформлення квітів. Як їх стильно задекорувати?

Василь: – Можна взагалі не купувати спеціальний обгортковий папір чи плівку. Маючи вдома аркуш А4 або газету, складіть їх в красиве упакування, розмалюйте його, напишіть «Я люблю тебе» чи інші мотивуючі фрази. Якщо ви створюєте букет з польових квітів, можна назбирати папороті, яка замінить упакування. Зараз у моді натуральність й простота. Якщо ж немає бажання використовувати підручні засоби, то бантики, стрічки, целофан досі популярні, але дизайни й способи їх використання змінились.

Олеся: – У кожного покупця є своє бачення оформлення букета. Скільки людей – стільки й думок. Хтось любить загортати кілька квіток у велику кількість паперу, аби це виглядало пишніше, хтось навпаки – бере багато квітів і запаковує їх мінімально. Зараз більшість тернополян свідомо відмовляються від стандартних упакувань через екологічні проблеми.

Олеся Липчак

Тому тим, хто робитиме букет в домашніх умовах, пораджу дійсно прикрасити його атласною стрічкою або використати крафтовий папір, який треба розрізати внизу на 10-15 сантиметрів, аби він добре обгорнув стебло рослини.

Зробити букет самому обійдеться в рази дешевше!

Як думаєш, ліпше власноруч створити квіткову композицію чи придбати?

Василь: – Можна зробити букет і своїми руками, якщо маєте змогу й фантазію. Та якщо хочете зекономити час і витратити гроші – купуйте дорогі квіти у крамницях! Усе на ваш смак і розсуд!

Василь Владковський

Олеся: – Це залежить від ситуації і мети, з якою ви даруєте букет. Приміром, якщо це комплімент для дівчини чи подруги, або знак уваги, то можна сміливо робити композицію самому. Та якщо плануєте дарувати букет на урочистість – день народження чи весілля, замовте його у спеціалістів.

Дешевше обійдеться зробити букет вдома, ніж купувати його в крамниці?

Василь: – Я переконаний на 100%, що так. На дорогу у пошуках польових квітів ви можете витратити тільки час. І ось погляньте на приклади магазинних робіт, де зазначено ціни букетів.

Олеся: – Через війну ціни на квіти значно зросли. Зрозуміло, що зробити букет самому обійдеться в рази дешевше. Ви не переплачуєте за квіти, які крамниця купує на гуртівнях, та упакування, що пропонує продавець. А ще – зроблені власноруч букети дарувати й отримувати приємніше, ніж магазинні! Вони і стоять набагато довше, бо створювались з теплом й любов’ю!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up