Бульвари Тернополя: як виглядали десятки років тому та які назви носили (ФОТО)

Бульвари Тернополя: як виглядали десятки років тому та які назви носили (ФОТО)
  • Бульвари Тернополя є окрасою нашого міста. Вони розташовані в різних районах Файного, і кожен особливий по-своєму.
  • Зокрема, історією. Деяким понад вже понад 100 років, іншим немає і 50-ти.
  • А в цьому матеріалі ми розповімо про них більше та розкажемо історію кожного з бульварів.

Всі дані ми віднайшли у відкритих джерелах.

Бульвар Дмитра Вишневецького

Один з найновіших бульварів, адже розташований він в мікрорайоні "Аляска". Будували його в 1980-1990-их роках. Збудували орієнтовно в 1980-их роках, але особливими принадами він не відрізнявся аж до 2015 року.

Відео дня

До слова, в радянські часи його назва була бульвар Дружби народів. Це була асфальтована пішохідна ділянка.

В 2015 році його реконструювали. Протягом п’яти місяців тривало оновлення. А 25 серпня 2015 року бульвар офіційно відкрили. 

Тут облаштували пішохідні доріжки, двохсекційний дитячий майданчик, вуличне освітлення, а головною родзинкою став фонтан.

Бульвар Данила Галицького

Розташований на Східному масиві бульвар розпочинається від вулиці Лесі Українки і закінчується на проспекті Степана Бандери. Його довжина – 600 метрів.

Як пригадують тернополяни, до 1972 року він не був бульваром, його назва була – вулиця Київська. У 1972 році його перейменували на честь 50-річчя СРСР. З такою назвою він існував аж до початку 1990-их років. Він був вимощений битою цеглою та, як згадують тернополяни, будівельним «сміттям».

На початку 1990-их його перейменували, і він отримав сучасну назву. А в 2013 році провели повну реконструкцію бульвару. 

Оновлювали парк протягом двох місяців, а відкрили 25 серпня 2013 року. Кошторис витрат склав шість мільйонів гривень. Його вимостили бруківкою, встановили фонтан та новий дитячий майданчик.

Бульвар Пантелеймона Куліша

Як і попередні бульвари, мав дві назви, за часів СРСР та сучасну. Розташований в мікрорайоні Аляска і розпочинається від перетину вулиць Володимира Великого і Василя Симоненка. На початку бульвару є ринок.

Його заклали в часи забудови мікрорайону «Аляска», в 1980-их роках. Перша назва – Молодіжний бульвар. На початку 1990-их його перейменували та присвоїли сучасну назву.

Як видно на фото початку 90-их років та сучаснішого 2015 року, за цей період на бульварі зросли дерева, а також збудували дві церкви. 

До слова, у 2015 році на бульварі провели капітальний ремонт та вимостили тротуарну доріжку бруківкою. У 2019 році там відкрили бювет.

А тепер його сучасний вигляд такий.

Бульвар Симона Петлюри

У радянські часи його називали бульваром Возз’єднання України та Росії, або коротша назва – бульвар Возз’єднання. Заклали його всередині 1980-их років.

Вже за Незалежності перейменували на честь Симона Петлюри – українського державного, військового та політичного діяча.

Хоча окрім перейменування вигляду бульвар не змінював впродовж орієнтовно 30-ти років. У 2016 році його  оновили. Тротуар виклали бруківкою, встановили два дитячих і один спортивний майданчики.

А в 2018 році там відкрили пам’ятник Симону Петлюрі.

Бульвар Просвіти

Невеликий бульвар на масиві «Дружба». Фактично, у радянські часи він був частиною вулиці Надзбручанська. Як бульвар його заклали за Незалежності. 

 Назвали бульвар на честь українського товариства «Просвіта».

А в 2016 році тут провели капітальний ремонт, на який витратили орієнтовно три мільйони гривень. На бульварі відремонтували пішохідні ділянки, облаштували спортивний та дитячий майданчики, тощо.

Бульвар Тараса Шевченка

Найстаріший бульвар міста, що є принадою для туристів, адже там знаходяться головна площа міста – Театральний майдан. Розташований у середмісті Тернополя.

За часів Королівства Польського та Речі Посполитої тут були оборонні вали та укріплення. 

З 1890 року бульвар назвали на честь Адама Міцкевича – польського поета.

Короткий час в період ЗУНР бульвар отримав назву, яку носить зараз – Тараса Шевченка. А з 1925 року територію від універмагу до вулиці Острозького місцева влада назвала на честь польського короля Болєслава Хороброго.

Вже за радянських часів у 1948 році його назву  змінили, на честь радянського вождя Йосифа Сталіна, а в 1961 році назву знову змінили на честь німецького філософа Карла Маркса.

Тільки за Незалежності вдалося відновити стару назву бульвару періоду ЗУНР, яку він носить і досі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up