Чи пускають невакцинованих у тернопільські кафе та ресторани? Ми перевірили (ВІДЕО)

Чи пускають невакцинованих у тернопільські кафе та ресторани? Ми перевірили (ВІДЕО)

Тернопільщина продовжує перебувати у «помаранчевій» карантинній зоні. Влада вводить нові обмеження. Чи перевіряють зараз сертифікати про вакцинацію у відвідувачів в тернопільських кафе та ресторанах? За що вас можуть оштрафувати на солідну суму? Розповідаємо.

Рішення про заборону функціонування місцевих закладів харчування, якщо відвідувачі та працівники не будуть на 100% вакциновані, прийняли на позачерговому засіданні  ТЕБ та НС при Тернопільській облдержадміністрації 20 жовтня. Однак протоколу із засідання так і не оприлюднили, а повідомлення на сайті згодом редагували.

Рішення зникло

Пункт про вакцинацію відвідувачів замінили. Так, заклади можуть працювати за умови одночасного перебування відвідувачів у кількості, що не перевищує одну особу на десять квадратних метрів.

Чому раптом міняють правила? 

Відео дня

Віктор Буковський, головний спеціаліст патронатної служби ОДА сказав, що змін до протоколу вносити не могли, але чи був там пункт про вакцинацію відвідувачів, він не пригадує. 

Згідно із роз'ясненнями МОЗ, у «жовтій зоні» обмежень для відвідування закладів нема. «Помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки  не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до «червоної» зони. А от уже в «червоній зоні» для повноцінної роботи громадських закладів та проведення масових заходів вимагається обов’язкова наявність у всіх співробітників (організаторів) та відвідувачів (користувачів) документа про завершення повного курсу вакцинації. Це може бути «зелений» внутрішній чи міжнародний COVID-сертифікат, чи міжнародне свідоцтво про вакцинацію, або ж негативний ПЛР-тест. 

Рішенням Тернопільського міського штабу для боротьби з ковідом  12 жовтня заборонили невакцинованим, або без негативного ПЛР-тесту відвідувати структурні підрозділи міської ради. А на останньому засіданні штабу 28 жовтня ввели ряд змін, за якими Тернопіль буде жити уже в листопаді. Згідно із ним, заклади громадського харчування можуть працювати лише за наступних умов: не більше 50% заповненості закладу громадського харчування з розрахунком не більше 4 особи за столиком на відстані 1,5 метри між столами; лише при наявності сертифікатів про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години для 100% працівників закладів громадського харчування. Ресторани та кафе можуть працювати з 6:00 год. до 23:00 год. в межах отриманих дозволів. І ніякої згадки про вакцинованих відвідувачів! 

Що зараз у закладах

Журналісти «20 хвилин» побували у кількох закладах харчування і подивилися, як же там обслуговують. 

МакДональдз

Понеділок, 1 листопада, 12.41. Пробуємо пройти в заклад без сертифікату про вакцинацію. Біля входу бачимо в масці з телефоном в руці. Вона одразу запитує, чи є сертифікат про вакцинацію.

– Є хіба роздрукований, але з собою не взяв, – відповідає журналіст.

– Вибачте, будь ласка, я не можу вас впустити, – каже працівниця.

Також вона запитала, чи приїхали ми до закладу автівкою, адже без сертифікату можна придбати їжу на МакДрайві. Пояснюємо, що ні.

– Вибачте, не можу впустити. Що я зроблю, такий брєд робиться… – повторює працівниця.

ПАБ «Файне місто»

1 листопада о 13.14 заходимо в заклад. Біля входу нікого немає. Сідаємо за вільний столик. Офіціанти та бармен працюють в масках, щоправда, вони закривають тільки рот. Відвідувачів у цю пору було небагато.

Через кілька хвилин очікувань до нас підійшла офіціантка та прийняла замовлення. Журналіст замовляє каву та запитує, чи перевіряють в них сертифікати про вакцинацію у відвідувачів.

– Перевіряють, – відповідає офіціантка та посміхається до журналіста.

Більше ніяких питань не було.

Ми запитали у власника Петра Заставного, чи перевіряють зараз ковід-сертифікати у відвідувачів його працівники.

– Так, перевіряють, – відповів власник. – Наші працівники також вакциновані.

Ну, як бачимо...

Friday

13.48 того ж дня, у закладі чимало вільних столиків. Відвідувача зустрічає офіціантка, у масці, що не закриває носа. Привітно просить присісти за вільний столик. Через кілька хвилин приймає замовлення, а журналіст ставить все те ж питання.

– Ще ні, поки не перевіряємо, – відповідає офіціантка і йде.

«Старий млин»

Заходимо о 14.26. У закладі офіціантка запитує тільки, чи журналіст один, аби підібрати йому столик. 

– А у вас оці сертифікати про вакцинацію не перевіряють? – питає журналіст.

– Ще ні, поки не перевіряють, – відповідає офіціантка.

Піцерія «Добра піца»

У закладі за стійкою лише одна працівниця. Сюди ми зайшли о 14.54.

– Ще не перевіряємо сертифікати. Аж після восьмого листопада будемо, – каже працівниця.

Ми запитали у власника мережі «Добра піца» Дмитра Синюти, як обслуговують відвідувачів. Розмова була короткою. 

– Починаємо вже перевіряти, – каже він.

– Починаєте від сьогоднішнього дня? – запитав журналіст.

На жаль, до керівників інших закладів ми додзвонитися не змогли, але готові опублікувати їхню позицію.

Влада заплутала людей

Що ми побачили? Через неузгодженість дій міської ради та Тернопільської ОДА, у деяких закладах вже перевіряють сертифікати про вакцинацію у відвідувачів, а в деяких –  ні. Є ще третя категорія – де говорять, що перевіряють.

То як бути відвідувачам? Ми також поцікавилися, чи здійснюють перевірки саме відвідувачів працівники Держпродспоживслужби та поліції, яким документом при цьому керуються. 

Коментарі читайте нижче.

Пильнують дистанцію і санітарію

Наталія Гресько, речниця Держпродспоживслужби області:

– Наші працівники проводять перевірку на дотримання наступних карантинних вимог: дистанція між столами, кількість людей за столом, наповнення закладу відвідувачами, наявність дозаторів, масок у працівників тощо.

Перевірку сертифікатів про вакцинацію здійснюють правоохоронці. Чи тільки у працівників закладів, раджу запитати у них.

 

Поліція має рішення ТЕБ?

Сергій Крета, речник нацполіції Тернопільської області:

– Крім перевірки персоналу закладів харчування на наявність сертифікату про вакцинацію від COVID-19, довідки від лікаря з наявністю протипоказів до вакцини чи довідки про негативне тестування на наявність COVID-19, працівники поліції здійснюють перевірку відвідувачів на наявність тих же документів щодо вакцинації. Також правоохоронці проводять перевірку дистанції між сусідніми столиками, кількості відвідувачів за одним столиком тощо.

У разі виявлення порушень, реєструють їх та складають протокол «Про адміністративне правопорушення за порушення карантинних норм». 

Відповідно до постанови Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» такі дії працівників поліції є законними, коли територія, яку вони обслуговують, вступила в «помаранчеву» карантинну зону та є відповідне рішення комісії ТЕБ та НС про посилені заходи боротьби з коронавірусом. У нас це все є.

За минулий тиждень поліцейські області виявили 621 порушення карантинних правил. Відтак, складено 139 адмінпротоколів за недотримання протиепідемічних заходів.

Опитування

Чи підтримуєте ви рішення, що в заклади мають пускати лише вакцинованих

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up