Чим здивують тернополян на фестивалі «Ї»

Чим здивують тернополян на фестивалі «Ї»

36 годин музики, літератури та спілкування чекає тернополян в межах арт-простору мистецького фестивалю «Ї» 12-14 травня.

Презентації книжок добре знаних та нових авторів, відверті та епатажні читання, яскраві виступи музичних колективів, виставки неординарних картин та фотографій, покази відеопоезій, фільмів та документального кіно – усе це буде на цьогорічному фестивалі «Ї», що проходитиме у Тернополі впродовж трьох днів 12-14 травня з 15.00 в Українському домі «Перемога». Абонемент коштує 150 грн. на три дні.

Насичена програма

Відео дня

Захід традиційно відбувається у Тернополі, гуртуючи навколо себе найвідоміших представників сучасного літературного процесу, музикантів та художників, які просто не мислять свого життя без творчості. Завдяки насиченим денним та нічним програмам нудьгувати тут точно не доведеться.

Учасники літературної сцени: Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Василь Махно, Олександр Ірванець, Леся Мудрак, Павло Коробчук, брати Капранови, Макс Кідрук, Юрій Винничук, Юрій Іздрик ,Віталій Рыжкоў (Білорусь), Вікторія Дикобраз, Дмитро Лазуткін, Елла Євтушенко, «Стихійні».

Учасники музичної сцени: «Один в каное», «На Відміну Від», KRUT, «Лінія Маннергейма», DRUMТИАТР, «Кімната Гретхен», BELAROOTS, EPOLETS.

Учасники кіно-театральної сцени: «Гніздо горлиці», Led Show Metanoia, Minimal Art to Minimal Music.

Фотографи фестивалю «Ї»: Йосип Гусак, Надія Єгорова, Сергій Гіс, Тетяна Джафарова, Ореста Фірман, Андрій Тимощук, Олена Кавкун, Олег Ткачук, Уляна Кіраль, Олександра Агєєва, Анастасія Сусленко, Галина Костик.

Найочікуваніші літератори

Вперше на мистецькому фестивалі «Ї» виступить провідна українська письменниця Оксана Забужко. Вона презентуватиме книги «І знову я влізаю в танк» та «Шевченків міф України».

Оксана Забужко – лауреат численних нагород: Global Commitment Foundation, гран-прі всеукраїнського рейтингу «Книжка року», орден княгині Ольги III ступеня, трикратний лауреат премії журналу «Корреспондент» як «Краща українська книга року», відзнака «Золотий письменник України», літературна премія Центральної та Східної Європи «Анґелус», лауреат всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття». Авторка прозових творів «Польові дослідження з українського сексу», «Казка про калинову сопілку», «Сестро, сестро», «Книга Буття, глава четверта», «Музей Покинутих Секретів», «Тут могла б бути ваша реклама». Авторка поетичних збірок  «Травневий іній», «Дириґент останньої свічки», «Автостоп», «Новий закон Архімеда», «Друга спроба. Вибране», «Вибрані вірші».

Також на літературній сцені фестивалю виступить культовий український поет, прозаїк, перекладач, есеїст Юрій Андрухович, який презентуватиме свій перевиданий твор «Рекреація».

Андрухович – автор поетичних збірок «Небо і площі», «Середмістя», «Екзотичні птахи і рослини», «Екзотичні птахи і рослини з додатком «Індія»: Колекція віршів», «Пісні для мертвого півня», «Листи в Україну», оповіданнь «Зліва, де серце», «Трициліндровий двигун любові», «Письменники про футбол», «Лексикон інтимних міст», романів «Рекреації», «Московіада», «Перверзія», «Дванадцять обручів», «Таємниця», збірок есеїв «Дезорієнтація на місцевості», «Моя Європа», «Диявол ховається в сирі», «Тут похований Фантомас».

Лауреат нагород «Благовіст», «Рея Лапіки», лауреат премії ім. Гердера (Фонд Альфреда Тьопфера, Гамбурґ, Німеччина) та книжкового ярмарку у Лепцігу «За європейське взаєморозуміння». Удостоєний премії миру імені Ремарка (Оснабрюк, Німеччина). За роман «Дванадцять обручів» удостоєний літературної премії Центральної Європи Angelus. Нагороджений медаллю Гете в 2016-му році.

Цікаві гості літературної сцени «Стихійні» – проект трьох молодих поетів зі Львова, які з допомогою слова, музики та візуального мистецтва передають атмосферу та сутність природних стихій. Джон Гнатів, Поль Бєрковіц та Ростислав Кузик проникають у серця людей різними стихіями, викликаючи у них особливі емоції.

Знані музиканти

Прихильники українського рок-гурту EPOLETS з нетерпінням чекають на виступ своїх улюбленців на музичній сцені фестивалю «Ї».

EPOLETS був створений у 2012 році одеситом Павлом Вареницею. Спочатку це був кавер-гурт The Rolling Bones, до складу якого, окрім Павла, увійшли Андрій Головерда (гітара, бек-вокал), Олександр Решетар (бас) та Станіслав Вінарський (ударні). The Rolling Bones проіснували лише рік та досхочу пройшлися альбомами Pink Floyd, QOTSA, Nirvana, The Killers і Muse. Потім, коли почав з’являтися оригінальний матеріал, котрий вимагав абсолютно нової назви та позиціонування, Павло Варениця запропонував перейменувати гурт на EPOLETS. Колектив здобув популярність на шоу «Х-фактор».

Автори кращого альтернативного українського альбому 2013 року, рядки з пісень котрого досі розтягують на цитати користувачі соцмереж гурт «Кімнати Гретхе» також виступить у Тернополі.

Цей колектив еволюціонував від суміші альтернативного року та пост-гранжу до еклектичного інді-електро-звучання. Танцювальна музика, рокенрольна харизма, українська поезія, іронічна лірика, легке божевілля на сцені – це складові неординарної творчості інді-хуліганів з Дніпра.

Ще один цікавий учасник музичної сцени фестивалю – DRUMТИАТР. Творчість цього гурту – це синтез електронної музики, живих інструментів і текстів, гострий соціальний реп, і електронний веселий indie, басовий dub і індустріальний dubstep у супроводі гітари і того, що дорогою добрі люди подарували. За традиційними жанровими ознаками гурт балансує на межі Electronic \ Rap \ Experimental, проте музиканти називають свій стиль DECLAMATION ELECTRO-PUNK, наголошуючи на тому, що DRUMТИАТР – єдина в світі група, яка повністю відмовилася від репетицій, а тому кожен їхній виступ – завжди і гарантовано унікальний. Нині колектив функціонує у складі: Іздрик (вокал, гітара), Семенчук (вокал, електроніка) та барабанщик Сергій Лебідь.

Гості з Польщі та Білорусі

Ще одним учасником музичної сцени буде гурт BELAROOTS, поєднаний трьома творчими особистостями. Кожен із учасників групи представляє певну, рідну для себе, частину Білорусі та природний елемент, що відображено і в логотипі – червоному дереві з блакитною смугою та назвою проекту, написаної білими буквами під ним. Вся композиція поміщається на чорному тлі, контрастом підкреслюючи несхожість кожної з частин BELAROOTS.

На кіно-театральній сцені виступлять гості з Польщі Minimal Art to Minimal Music, що представить авторський концерт, поєднаний із міні-спектаклем. Синтетична форма подання найпростіших змістів, які містяться у мистецтві. Дві постаті, два кольори, два інструменти, два образи – все це поєднано у мініатюрну історію, яка створює надзвичайно складну сутність образотворчого мистецтва, музики і театру.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up