Де в Тернополі можна вигулювати собак, чи можна з ними в таксі? Що треба знати господарям

Де в Тернополі можна вигулювати собак, чи можна з ними в таксі? Що треба знати господарям
  • Прогулянка з собакою – невід’ємна складова догляду за домашнім улюбленцем. У Тернополі можна зустріти чимало господарів, котрі вигулюють чотирилапого в парках і біля дитячих майданчиків. Та ці місця точно не призначені для таких цілей, а власники ще й можуть отримати штраф.
  • Чи є в нашому місті хоч якась інфраструктура для тварин і що повинні знати господарі. Аналізуємо.

Для початку ми поцікавилися у власників чотирилапих з Тернополя, де вони зазвичай вигулюють собак та з якими проблемами найчастіше зустрічаються. І ось що вони відповіли.

З інфраструктурою проблеми

Оксана Ільницька:

– Я живу за містом, тому проблем з вигулом не маю. Однак в самому Тернополі з інфраструктурою для тварин чималі проблеми. Раніше були спеціально відведені місця для вигулу улюбленців, зараз їх просто забудували. У парках виходити на прогулянку з тваринами не можна, а решта міста просто не пристосована. Хочеться покращень, щоб собаку можна було вивести без повідка. 

Відео дня

Було б чудово, якби були спеціальні контейнері для собачих екскрементів. Інколи доходить до смішного, коли прибрала за собакою і змушена йти 200-300 метрів, щоб викинути пакетик з відходами.

Змушені гуляти ввечері, щоб не заважати

Олена Дейнека:

– У Тернополі фактично нічого не створили для того, щоб вигулювати тварин. Змушені це робити там, де немає людей. Гуляємо ввечері, біля котелень, у безлюдних місцях, щоб собаки нікому не заважали.

Наскільки знаю, з урнами для відходів тварин також проблеми. Такі були в парку імені Тараса Шевченка, але що з ними стало зараз, мені невідомо. 

Це не має бути один майданчик для вигулу. Добре було б створити в кожному спальному районі спеціальні місця з майданчиками для дресирування. Європейський досвід показує, що це цілком можливо. Чому в Тернополі цьому не приділяють уваги?

Страшно спустити собаку з повідка

Олена Степанова:

– Місць для вигулу собак просто немає. Раніше в Тернополі виділяли місця біля залізничних доріг, але це настільки незручно для добирання, та й небезпечно. Страшно спустити собаку з повідка. Тернопіль взагалі не пристосований для вигулу тварин. Було б добре, щоб у всіх парках були спеціальні майданчики для дресирування чотирилапих. 

А зараз… Зараз змушені вигулювати в парках, хоч цього і не можна робити. 

Раніше в Тернополі були урни для собачих екскрементів, вони стояли у парку імені Тараса Шевченка. Це дуже хороша ідея, але як показала практика, тут крали пакети, призначені для прибирання за собакою.

Спеціальних місць для вигулу в Тернополі немає

Проблему з вигулом собак визнають і в управлінні ЖКГ. 

– Спеціальних місць в Тернополі немає, – каже заступниця начальника відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Оксана Лобурак. – Раніше були, але зараз вони вже всі забудовані. Собак можна вигулювати будь-де, навіть в Центрі. Єдина умова –  щоб власники за ними прибирали. 

Щодо місць, де можна займатися дресурою, нам відповіли, що восени в парку Топільче такий буде. А де можна дресирувати домашніх улюбленців зараз?

– Спеціальний майданчик в Топільче буде. Зараз власники собак можуть займатися на збудованому раніше майданчику в парку імені Тараса Шевченка, – прокоментував директор КП «Об'єднання парків культури та відпочинку міста Тернополя» Микола Лесів.

Як в інших містах?

В інших містах України ситуація з інфраструктурою для собак також не тішить. Більш-менш обладнані місця та майданчики лише у великих містах та містах-мільйонниках. Так, у Львові з 2019 року триває облаштування 97 спеціальних майданчиків, що будуть розташовані по всьому місті. Для цього навіть створили інтерактивну карту, щоб власники чотирилапих могли знайти той, що знаходиться найближче. Вони будуть трьох типів: вигульні, тренувальні та тренувально-вигульні.

У менших містах, наприклад Вінниці, є лише один спеціалізований майданчик, а от в Хмельницькому наприкінці 2020 року такий тільки почали будувати, і для цієї цілі виділили 310 тисяч гривень.

З собакою в таксі тільки за доплату

Виходить, щоб прогулятися з псом, потрібно йти у малолюдні місця, або ж до залізничних колій? А якщо власнику далеко чи проблематично дістатися до таких місць? Чи можна викликати таксі?

Ми поцікавилися у кількох служб таксі, чи надають вони послугу перевезення собак із господарями.

У службі таксі «549» нам пояснили, що послуга перевезення собак у них є. Однак попереджати про те, що ви будете їхати з домашнім улюбленцем, потрібно завчасно. Дана послуга є безкоштовною, якщо собака буде у спеціальному контейнері чи клітці, в іншому випадку доплата за послугу становитиме 33 гривні.

Доплата 20 гривень за таку ж послугу є і у служби «Оптимальне таксі», незалежно від того, чи перебуватиме собака в контейнері-переносці або ж ні.

Послугу перевезення собак надають і в службі таксі «Пілот». Доплата до лічильника в такому випадку становитиме 50 гривень, навіть якщо улюбленець буде в контейнері-переносці.

Що каже закон?

За законодавством вигулювати собак можна тільки у відведених для цього місцях. Вони мають бути зазначені відповідними знаками та підписами, відповідно до закону «Про утримання домашніх тварин в населених пунктах України».

У Тернополі ж правила до вигулу собак м’якші. Якщо власник забезпечив чотирилапого нашийником, жетоном, повідком та намордником (для певних порід собак), гуляти він може навіть в парку та спальних районах, адже в «Правилах утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади» про заборону вигулу в цих місцях не йдеться. Не можна вигулювати собак лиш там, де встановлено знаки «Вигул заборонено».

У разі порушень закону, власнику собаки можуть виписати штраф у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 51 до 85 гривень, та навіть конфіскувати собаку.

А де ви вигулюєте своїх домашніх улюбленців? Як вважаєте, де в Тернополі можна гуляти з чотирилапими, аби не заважати іншим? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up