Склали рейтинг громадських туалетів. Який кращий, а де будеш, як на вітрині, та навіть руки не помиєш?

Склали рейтинг громадських туалетів. Який кращий, а де будеш, як на вітрині, та навіть руки не помиєш?

Волога підлога, мила або немає, або щось, що лише його нагадує. Інколи без можливості зачинитися або і зовсім без дверей. «20 хвилин» перевірили, у якому стані громадські вбиральні у парках Тернополя

Не терпіти додому і тим більше не бігти до найближчих кущів. Нещодавно у тернопільській міській раді проінформували, що у паркових зонах міста працюють шість громадських вбиралень. Чиновники просили шанобливо ставитись до майна міста та громади, отже, не завдати йому шкоди. Тож ми перевірили, які там умови. Протягом дня 20 червня ми обійшли всі туалети. 

Парк Шевченка

Тут вбиральня розташована у будівлі, де є окремі входи для жінок та чоловіків. Вхід безкоштовний. З певних причин автор матеріалу буде описувати тільки те, що побачив у чоловічій частині. Тут доволі чистенько. На момент візиту підлога була волога, неприємно ступати.

Відео дня

З чотирьох кабінок працюють тільки дві, а решта використовуються як кладова для інвентаря. Змив працює, кабінки зачиняються, але туалетного паперу немає. Рукомийник один, у ньому була вода, але тільки холодна. Замість мила якісь шматочки, здається, господарчого мила, які лежать там, певно, вже не перший рік. Можливості витерти чи висушити руки тут немає.

Пляж «Циганка»

Туалет розташований поруч із роздягалками у трьох окремих кабінках: для жінок, чоловіків та людей з особливими потребами. Скористатися ними можна також безкоштовно. Кабінки для перших двох категорій є доволі маленькими. І не зважаючи на їх розмір — чистота тут далеко не ідеальна. Працює злив та є вода в рукомийнику, але він просто крихітний, навіть одна рука там ледве поміщається. Туалетного паперу, мила, рушників чи сушарок для рук — усього цього в громадській вбиральні на «Циганці» — не було.

Парк Здоров’я

Вбиральня у цьому парку — це єдиний туалет у списку від міської ради, де вхід є платним. При чому все відбувається автоматизовано. Вставляєш 5 гривень до терміналу — двері відчиняються.

Кабінка простора, облаштована для людей на візках, є кнопка виклику допомоги. Чисто. Окрім унітазу, пісуару та рукомийника, є відкидний пеленальний столик. Є навіть паперові накладки на унітаз, а ось туалетного паперу та паперових рушників — немає. Натомість рідке мило та сушарка для рук — присутні. Вода з крану – тільки холодна, але текла, як тільки відкрилися двері. І навряд чи це якась функція розрахована на відвідувачів. Довелося витратити час, аби воду таки зупинити. Скоріш за все, що механізм частково не працює.

Парк Національного відродження

Тут окремі входи для чоловіків та жінок. Туалет знаходиться у підвальному приміщення. Мабуть, для створення відповідної атмосфери світло у цій вбиральні не яскраве, приглушене. Підлога волога та трошки липка. Цей туалет чи не єдиний зі списку міськради, коли входиш і відразу відчуваєш не дуже приємний запах. Він не сильний, але він є.

Ще однією цікавинкою цього туалету є відсутність дверей. Тобто, якщо уявити, що перші три кабінки (котрі без дверей) будуть зайняті, а ви будете йти до останньої — цілком зможете дізнатися, чим там займаються.

Змив працює, а туалетного паперу — зась. Ми навіть не намагалися шукати мило, рушники чи сушарку. Оскільки з двох раковин до однієї навіть не підведено води й відсутній кран, а на другій кран встановлено, але немає ручки, щоб його вмикати.

Парк «Топільче», з боку «Дружби»

Цей туалет знаходиться на виході з парку у напрямку мікрорайону «Дружба» у підвальному приміщенні господарчого будиночку. Є поділ на жіночу та чоловічу частини. В останній  простора кімната з одним унітазом та одним рукомийником. 

Чисто, без неприємного запаху. Туалетний папір, рушники, сушарка для рук відсутні. Працює змив, а у крані тільки холодна вода. Втім, відверто кажучи, немає жодного бажання торкатися ані крана, котрий покритий незрозумілим нальотом, а ні того, що схоже, має бути милом. Воно лежить біля цього крана, ймовірно, далеко не перший рік. 

Особливість цієї вбиральні — це відсутність можливості зачинитися. Двері є, а функції, щоб їх замкнути — немає. Можливо, оскільки унітаз та рукомийник знаходяться в одній кімнаті, то розробники планували, що поки один відвідувач буде справляти свої потреби, інший у цей час — митиме руки.

Парк «Топільче», з боку вулиці Живова

Останній туалет у списку від міської ради знаходиться у парку Топільче, але вже з боку вулиці Живова. Тут побудовано для громадської вбиральні окреме приміщення з різними входами для чоловіків та жінок.

Усередині три окремі кабінки. Тут чисто, немає неприємного запаху. Змив працює, а туалетного паперу — немає. На три кабінки передбачено один рукомийник, з крану тече тільки холодна вода. Мила простого чи рідкого, рушників чи сушарок — немає.

Парк «Топільче. Бонус

У своєму списку громадських вбиралень, у міськраді вказали два туалети в парку «Топільче», які розташовані в різних його кінцях. Хоча насправді, майже у самісінькому центрі парку можна відшукати ще один туалет. Він виконаний у стилях: ретро, еко, «сільський туалет». Коли відкриваєш двері – одразу кидається в очі напис: «смердить га..ом». Хоча насправді тут не найгірша ситуація серед тих, що трапляється в таких туалетах. Видно, що прибирають. Незважаючи на таке ретро у самому центрі Тернополя, краще скористатися іншими громадськими вбиральнями, які розташовані неподалік у цьому ж парку.

Ми склали власний рейтинг

Цілком очікувано, що найкращі умови зустрічаються у тій громадській вбиральні, де за вхід треба заплатити гроші. Тут є умови для людей з особливими потребами та пеленальний столик для матусь. Хоча і немає туалетного паперу, але є паперові накладки на унітаз. Були рідке мило та сушарка для рук.

Загалом всі вбиральні приблизно в однаковому стані. З відносно свіжими ремонтом, загалом чистенько та без неприємних запахів. У кранах — холодна вода. Мила немає, або ж воно у такому стані, що немає жодного бажання ним скористатися. Без можливості витерти чи висушити руки.

Найгірше у цій компанії виглядає туалет у парку Національного відродження. Є неприємний запах, у кабінках немає дверей. Більше того, немає не те що туалетного паперу, мила та рушників, а й навіть просто можливості помити руки у холодній воді. Єдиний кран, і той зламаний.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ajvego Dikardios

    жах! навіть гірше чим на росії! і надал гроші за це ще бере!
  • Кафедра Економіки підприємств і корпорацій ТНЕУ

    Майже як в Євросоюзі, але чомусь схоже на московію
  • Ivan Kyryliv

    Це обличчя надала і партії свобода. Роман Твардовський
  • Віктор Мадрі

    - біля мотору...

keyboard_arrow_up