JazzBez у Тернополі. День 2 – тернополяни викликають на біс двічі

JazzBez у Тернополі. День 2 – тернополяни викликають на біс двічі
  • Схоже, класичний джаз прийшовся до душі тернопільським шанувальникам джазу. Тернополяни просто так не відпускали музикантів зі сцени і викликали на біс двічі. Квитків перед початком концерту давно не було.
  • Зал драмтеатру на 600 місць був повністю заповнений, чимало гостей сиділи на додаткових стільцях.

Експресивна польська команда  Міхала Мартинюка та драйвова американка Дебора Кемерон з своїм міжнародним проектом «зробили» другий день фестивалю. Вони охоче спілкувалися з аудиторією, Дебі навіть після виступу фотографувалася з фанами.

Міхал та Дебі емоційно представляли кожен твір, який збиралися виконувати,  і розповідали дещо про себе. Говорили, англійською, тож кожен інтерпретував сказане в міру свого знання і розуміння мови, або й і не розумів нічого. Та це було неважливо, бо головне – це була музика.

Відео дня

Інструменти команди під керівництвом Michal Martyniuk: фортепіано, контрабас, ударні, саксофон, бас-гітара.

 

- Керівник гурту Міхал Мартинюк народився в Польщі, а останні 10 років проживає в Новій Зеландії, де навчався джазу та грав із відомими новозеландськими та австралійськими музикантами, має потужний джазовий досвід не лише в Європі, а й на далеких континентах, приїхав сьогодні до нас на фестиваль, - розповів ведучий фестивалю Сергій Лазо.

Саксофоніст проекту - Якуб Сковронскі - навчався в Катовіцах та Берліні.

 

До слова музиканти перед виступом у Тернополі приїхали з Києва, де теж виступали в рамках JazzBez. Вони отримали високі оцінки фахівців. Як каже відомий український джазмен і ведучий київського фестивалю Олексій Коган, коли ти бачиш музикантів з Катовіце, треба обов’язково йти на такий концерт.

  • Польська музика дуже потужна, особливо джазова, одна з найпотужніших джазових течій в міжнародному просторі джазу. В Європі мабуть найпотужніші виконавці є з Польщі та Скандинавії, - продовжує Сергій Лазо. - Різні люди по-різному бачать стилі, варіанти, які знаходить в музиці, хтось може знати аналогії з світовими зірками джазу, та запевняю вас, що перед вами будуть абсолютно цікаві і оригінальні виконавці.

 

У другій частині фестивалю на сцену вийшов інтернаціональний колектив, серед яких були музиканти, яких вже добре знають тернополяни.

- Барабанщика Ігоря Гнидіна та піаністку Анастасію Литвинюк ви добре пам’ятаєте з львівської команди «Шоколад», вони вже виступали на тернопільській сцені, на саксофоні - Богдан Гуменюк. Це українська частина збірної, яка виступить на сцені, - представив учасників виступу ведучий фестивалю. - До них долучився контрабасист з Польщі, а співати буде фантастична співачка Дебі Кемерон. Вона з Маямі, але останній час живе в Данії. Починала виступати ще з 80-х років.

 

Українські музиканти познайомилися з Дебі Кемерон через Марка Бернштайна і навіть разом пограли влітку цьогороку і надумали зробити цікаву зустріч і зараз.

 

  • Фестиваль зростає, приїжджають музиканти дуже високого рівня, - розповідає про свої враження від фестивалю керівник «Джазової Фіри» Сергій Степанів. – В перший день взагалі була крута співачка Анна Гадт, виконувала музику в духовному напрямку. Багато людей не розуміє такого, багато виходили з залу. Але то не є складна музика, її просто треба відчувати. Ми всі, можна сказати, на загал не розуміємо джазової музики. Якщо розбиратися, по яких ладах грають музиканти, то в залі може 2-3 чоловіки розуміють, в загальному треба сприймати настрій. Ми ростем в цьому плані , дуже добре що ми маємо такий фестиваль. А у Львові влітку "Альфа джаз", де можна почути світових зірок. Приємно, що немає шароварщини і чогось низькопробного. Ми щодня приходимо на фестиваль. Сьогоднішнім концертом дуже задоволені.

Дехто з глядачів відзначив, що справжню "вишеньку на торті" організатори схоже залишили на останній день фестивалю. Тож сьогодні, 3 грудня, перед тернополянами виступатимуть зірки світового рівня – два Марки.

Марк Тернер вважається одним з найбільш видатних американських саксофоністів сучасного покоління. А Марк Токар – світового рівня контрабасист, один з найяскравіших представників української джазової сцени.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Helga Soloha

    Мені дуже сподобалась у Дебі на фортепіано Анастасія Літвінюк, таке витворяла...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up