Комікс про часи Яна Тарновського створили у Тернополі

Комікс про часи Яна Тарновського створили у Тернополі
Художник Станіслав Костецький

Група тернопільських художників „Файне місто” підготувала фентезійний комікс про Тернопіль. Молодий герой потрапляє в XVI століття і рятує життя воєводи Тарновського.

Тернопіль все частіше стає героєм сучасного мистецтва. Окрім фільмів, які знімають у Тернополі і про Тернопіль та літературних фестивалів, місто вже має власний комікс. Його придумали і намалювали п'ятеро художників із творчої студії „Файне місто”. Голова колективу Станіслав Костецький задумав намалювати графічний роман ще десять років тому, але брак майстерності та однодумців зупинив амбітного художника. П'ять років тому молоді митці створили власне творче об'єднання. Своєю метою вони вважають оспівування краси рідного Тернополя, тому на початках взялись за малювання пейзажів та урбаністичних ландшафтів міста. У них вийшло два альбоми – «Мальовничий Тернопіль» та  «Вечірній та ранішній Тернопіль».

 - До нас підійшли на виставці у Львові куратори галереї сучасного мистецтва, - розповідає Станіслав Костецький, -  і сказали, що класичні форми живопису себе давно вичерпали. Майбутнє за комп’ютеризованим артом, інсталяціями і поєднанням різних видів творчості: кіно і живопису, літератури і голографії тощо. Спочатку це нас образило, ніби нас назвали селюками і провінціалами. Потім ми задумалися над тим, як вписатися в актуальну сучасність. Найбільш популярним сучасним жанром став кінокомікс, тому зупинились на ньому.

Сценарій хлопці написали за три місяці поступово вдосконалюючи сюжет та зовнішній вигляд героїв. Остаточний варіант виглядає так.

Відео дня

Юнак Василь, навчається в університеті, підпрацьовує на заправці і єдину радість в житті отримує від  хобі – історичної  реконструкції. Він уявляє себе середньовічним лицарем  і мріє взяти участь у справжньому турнірі. Під час нічної екскурсії разом із своєю дівчиною  по тернопільських підземеллях, він натрапляє на  новий тунель. Виявилось, що під тернопільським замком є портал у часі, який веде в XVI століття, в часи заснування Тернополя.  Хлопця приймають за найнятого у Франції Яном Тарновським вчителя бойових мистецтв, тому не дивуються ні незвичному одягу, ні неправильній мові новоприбулих.  Разом із засновником Тернополя Василь буде шукати золото тамплієрів, боротися проти інтриг шляхти і рятувати життя польського короля. Одна із наскрізних сюжетних ліній, це боротьба головних героїв проти шпигунів московського царя Івана Грозного, який хоче загарбати західноукраїнські землі. Ще один історичний штрих – постійна присутність кримсько-татарської орди, яка викрадає дівчину головного героя. Йому доведеться визволити її  в бою і заслужити повагу татар, які перейдуть на польсько-українську сторону. В фіналі московські війська програють вирішальну битву під Тернополем польсько-литовсько-татарській армії. Василю вдається використати свої знання, отримані на бензоколонці, і внести свою лепту в успіх свого війська. Отримавши нагороду з рук папського посла, він повертається через портал у сучасний Тернопіль.  

 - Жодних натяків на теперішні політичні події ми не закладали, просто історія наша повторюється, – каже учасник групи «Файне Місто» Віталій Крук. – Ми консультувалися з істориками, але частину їхніх зауважень проігнорували заради побудови складного, багатого сюжету. Хотіли показати, як історія військового протистояння вирішується під стінами Тернополя. Але у візуальній частині – зображенні побуту тих часів, зброї, одягу, архітектури – ми не відступали ні на крок.

На початку травня «Файне місто» підготувало остаточний макет коміксу і готуються до друку своєї роботи. Гроші сподіваються отримати від приватних інвесторів. Поки що свою роботу нікому не показують. Бояться, що їх стиль та подробиці сюжету встигнуть вкрасти конкуренти ще до появи друкованого варіанту. За словами авторського колективу, якщо графічний роман вийде у світ і буде користуватися популярністю, випустять продовження. Адже портал у часі може привести головного героя і у XVIII століття, і в часи світових воєн. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up