Літак на кризі, снігові скульптури, забави. День зими у Тернополі півстоліття тому

Літак на кризі, снігові скульптури, забави. День зими у Тернополі півстоліття тому

Фото Тернополя 60-70-х років минулого століття активно публікує у соцмережі «Фейсбук» Володимир Яблонський. У коментарях до світлин тернополяни діляться спогадами, ностальгують.

Особливо привертають увагу фотографії зі святкування Дня зими у Тернополі. Як бачимо на фото, півстоліття тому зима в Тернополі була лютою, - багато снігу, сильні морози, про що свідчить товста крига на Ставі, де приземлявся літак, який катав городян. Зі снігу ліпили гігантські скульптури.

Як розповідає пан Яблонський, свято зими проводили щороку в Кутківецькому лісі, на Ставі та у парку Шевченка. На святкування ходили тисячі людей від Центру до Дальнього пляжу. По дорозі були намети з шашликами.  

Відео дня

«А для того, аби не сумно було йти від палатки до палатки, ставили величезні снігові фігури, причому різнокольорові…файно було», - пишуть тернополяни у коментарях.

Фотографії радянського Тернополя – міста своєї молодості, Володимир Яблонський колекціонує вже 10 років.
- Збираю ці фото в інтернеті, через друзів, однокласників, шукаю у польських архівах, у кадрах радянських фільмів, - розповідає чоловік. – 27 років тому я виїхав з Тернополя, зараз проживаю у Києві. Я сумую за рідним містом, в якому народився, вчився, виріс. Тому вирішив збирати фото, які нагадують мені про дитинство і молодість.

Володимир Яблонський каже, що дуже любить приїжджати до Тернополя, де в нього є рідні та друзі. До речі, він  корінний тернополянин, його прадіди колись мали в Тернополі крамницю з листівками.

На фото, які зібрав пан Яблонський, ще незабудовані мікрорайони Тернополя, парки, Набережна, Став, «Циганка», пам’ятники та скульптури, яких нині вже немає.

Як святкували День зими у Тернополі у 1960-70-х роках, дивіться на світлинах, які зібрав Володимир Яблонський. Чоловік ще й пише книгу, де поділиться своїми спогадами про наше місто.

- Дід Мороз і Снігуронька прилетіли на відкриття Дня Зими 1967року, - розповідає Володимир Яблонський. - Цим літаком на День Зими катали тернополян. Літаки приземлялись на Ставі. Уявляєте, який тоді був лід!

Shabat Sergiy у коментарях пише:

«Пам’ятаю як ще на лід АН-2 сідав і катали людей над містом. По-моєму квиток коштував 3 рублі».

«Надам ще фотопідтвердження . Це 1972 р. моя дружина з сином, я фотографую», - пише Олександр Столяров.

День зими, 1972 рік. Забава полягала в тому, що потрібно було вилізти на стовп і дістати приз. Про це в коментарях до фотографії розповідає Володимир Тернопільський

«Приз діставали на вершечку… Але весь слуп був политий водою і був крижаним))) Уявіть собі, що це був за майстер, якому дістався приз. А головне, що приз був копійчаним... В даному випадку це були чоботи кирзові... І невідомо якого розміру)

1970 рік. На день зими ліпили гігантські снігові фігури і замки.  

«Ось таких "хлопів і панночок" було повно... Починаючи від універмагу до Дальнього пляжу», - пише Володимир Тернопільський (Фото: Олег Ковальчук)

Всі фото з архіву Володимира Яблонського, які він зібрав серед друзів, однокласників та з відкритого доступу в інтернеті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тойво

    гонки на моциках по льоду це мабуть був крутяк!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up