На подорож Кавказом витратив всього 140 доларів

На подорож Кавказом витратив всього 140 доларів

Мандувати світом с кожним днем стає все дешевше. Для невибагливих подорожуючих економити в дорозі стало легше.  23-річний тернополянин Володимир Стус, який нещодавно мандрував Грузією та Вірменією, провів лікбез для тернополян як відпочити дешево і сердито. 

Удвох із дівчиною, Володимир відправився у першу закордонну подорож. Перед цим щоправда проїхався автостопом по Західній Україні, аби набратись досвіду у спілкуванні із водіями та жителями різних міст та сіл. Спочатку пара прилетіла у Туреччину і відвідала Кападокію. Тут влітку проходить один із найбільших  фестивалів повітряних куль у світі. Близько 800 куль заповнюють все небо і створюють затори над водами Середземного моря. Далі пара вирішила податись у двотижневу мандрівку Грузією та Вірменією. Добирались туди автостопом. У цій мандрівці скористалися практикою практику каучсерфінгу. Це модна тенденція в туризмі, коли подорожуючі зав’язують контакти із жителями міст, через які збираються мандрувати. Нові друзі знаходять мандрівнику нічліг, часто виступають екскурсоводами та радять дешеві забігайлівки. Володимир розповів, що сам приймав гостей із США і Тайваню. Єдиний недолік цієї системи – ніколи не знаєш, де будеш спати наступного дня.

  • В Тбілісі та Єревані ми спали в нових знайомих у комфортних умовах, краще ніж в хостелі, - розповідає мандрівник. - А останнього дня перед відльотом з Кавказу нас поселив у себе приватний підприємець Віталій. Ми ночували в кімнаті захаращеній всілякою всячиною, я навіть знайшов деталь від трактора.

Поліцейські налиють кави

Подорож по Грузії пара почала із Батумі. Кажуть місто можна обійти за пару годин, оскільки всі цікаві об’єкти розташовані на невеликій прибережній території. Умови в Грузії більш ніж комфортні для мандрівників: тут можна спокійно встановити намет в міському парку і випити гарячої кави, яку вам налиють місцеві поліцейські. В Батумі варто відвідати легендарний ботанічний сад та чорноморський дельфінаріум, в якому водяться тропічні риби. 

Відео дня
  • Грузини до нас були дуже привітними. Коли нас підбирав водій, обов’язково розмова заходила про політику, - розповідає Володимир Стус. - Кожен день мене питали чому в Україні сталася та чи інша подія. Вони стежать за нами, особливо за діяльністю Михаїла Саакашвілі.  Навіть росіяни, які проживають в Грузії добре ставилися до нас.

Привітність жителів мандрівники відчули, в гірській  долині Кахетії. Місцеве населення живе в побоюванні постійного землетрусу, але не втрачає оптимізму. Тут виготовляють 50 сортів вина, кожен з яких обов’язково потрібно скуштувати. Місцеві жителі гордяться тим, що з їхнього села ніхто ще тверезим не від’їжджав.

 - В Грузії в принципі можна прожити без витрат на їжу. Місцеві люди настільки гостинні, що будуть на вас гніватися, якщо ви відмовитеся їсти і пити за їх рахунок. Якщо все таки захочете спробувати коронні страви грузинської кухні, обов’язково спитайте, де найнижчі ціни, бо інакше ризикуєте суттєво переплатити.

 

Водоспад у місті

В Тбілісі є дві дивовижі, повз яких не можливо пройти осторонь. По-перше, це єдина європейська столиця, на території якої тече водоспад. По-друге місто цінне древньою кам’яною архітектурою, яка внесена в Список всесвітнього культурного спадку ЮНЕСКО. Два храми тут збудовані давньоруським художником Євлампієм, якого із Києва вкрали князівські воїни.  

  - Загалом подорож по Грузії та Вірменії обійшлася у 140 доларів на особу, - каже Володимир Стус. - Можа було вкластися і в меншу суму, якби ми не брали екскурсійних турів по горах, але це зекономило нам час. Наприклад, ми побували в декількох кілометрах від гори Арарат, до якої причалив Ноїв ковчег. Вірмени збудували тут жіночий монастир, в який приймають людей будь-якої релігії та національності. Послушниці вирощують на схилах корів і дотримуються нескладних ритуалів. Раніше сюди тікали від заміжжя дочки вірменських багатіїв, а зараз жінки просто приїжджають сюди на канікули. 

Подолав страхи

У Вірменії мандрівникам найбільше  запам’ятався небезпечний маршрут в Єчміадзіні.

  • Було дуже страшно, коли їхали вздовж кордону з Азербайджаном, - каже Володимир. - Там постійно  прострілювали автостраду і  водії просто говорили: „Так, нас тут можуть підстрелити”. Дуже флегматично вони відносяться до небезпек.

Головним враженням від поїздки для Володимира стало подолання власних страхів. Раніше йому було непросто спілкуватися з іншими людьми, а під час подорожі довелось пересуватись автостопом і спілкуватись із балакучими шоферами. Також юнак зміцнив свої стосунки з коханою.

  • Якщо хочете перевірити міцність почуттів і надійність партнера, обов’язково відправтеся у спільну мандрівку.  – каже Володимир Стус.  – Тепер я вирішив, що разом із дівчиною відправлюся в мандри Південно-Східною Азією.   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Oleg Kostiv

    Коли я їздив в Азербайджан білет на пором коштував здається 110$ з чоловіка в один бік. Як він вклався в 140 трохи незрозуміло.

    Volodymyr Stus reply Oleg Kostiv

    Була зроблена помилка у статті. Я не користувався паромом, тільки автостопом.
  • Volodymyr Stus

    Я, звісно, дякую, що про мене написали, но 30% у вас неточної інформації))

    Будь ласка, знайдіть мене, Володимир Стус,  у фейсбуці, щоб уточнити деталі.

    Денис Косар reply Volodymyr Stus

    сильно вони у вас брали інтерв'ю)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up