Які музеї діють у Тернополі та чи можна їх відвідати за «ковідну» тисячу

Які музеї діють у Тернополі та чи можна їх відвідати за «ковідну» тисячу

Багато тернополян уже давно читає книги, куплені за віртуальну «1000 за вакцинацію», однак досі є люди, які не визначились – що придбати за ці гроші, куди піти або поїхати. 

Відповідно до закону Президента, за відведені кожному вакцинованому кошти також можна відвідати музеї. У Тернополі їх досить багато. Які музейні установи продовжують працювати попри нові карантинні обмеження та що у них є цікавого? Скільки коштує відвідати музеї у Тернополі і чи можна розрахуватися у них грошима у рамках програми «ЄПідтримка»? Ми дізналися.

Тернопільський обласний краєзнавчий музей

Адреса: мікрорайон «Центр», Площа Героїв Євромайдану, буд. 3,

Відео дня

Є найстарішим у Тернополі музеєм, адже заснований ще у 1913 році (колись носив назву Музей Подільський). Цікаво, що у 1983 році краєзнавчий музей був офіційним дипломантом Національного експоцентру України (ВДНГ), а у 1980-х займав друге місце в СРСР за результатами соціалістичних змагань. Нині цей заклад культури налічує 7 відділів, постійна експозиція яких містить 12 тисяч одиниць, а усі фонди музею складаються з понад 256 тисяч різноманітних експонатів. Вибагливого відвідувача точно здивують надзвичайно цінні археологічні артефакти, старовинна зброя, колекція ікон XVII — поч. XIX століть, зразки мистецтва Західної Європи XVII — поч. XIX ст., національне вбрання з різних частин Тернопілля, стародруки Почаївської Лаври XVII-XVIII століть, вироби з Бучацьких мануфактур, інші сакральні речі. Музейні експонати розкажуть вам про тернопільський край усе: починаючи від природи – ландшафтів, рослинного і тваринного світу, корисних копалин тощо, і закінчуючи історією, суспільно-побутовим устроєм тутешнього населення, сучасним мистецтвом і його течіями.

Експозиція обласного краєзнавчого музею діє з 10:00 до 19:00.

Вартість квитка: для дорослих – 40 грн, для студентів – 30 грн, для учнів – 20 грн. Є варіант замовлення оглядової екскурсії для груп за 100 гривень, або тематичної екскурсії + тематичного уроку за цю ж ціну. Фотографувати експонати музею можна за додаткову плату – 100 грн.

У краєзнавчому музеї можна розрахуватися коштами із "ковідної" тисячі. Аби відвідати цей заклад, обов'язково треба мати із собою засіб індивідуального захисту (маску) та пройти температурний скринінг на вході.

Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в'язнів

Адреса: вулиця Коперника, 1

Локацією для відкритого у 1996 році музею політв’язнів став колишній слідчий ізолятор КДБ, тому й не дивно, що відвідувачі часто називають це місце моторошним. Музей налічує 28 справжніх камер ув’язнення, в одинадцяти з яких сьогодні діє експозиція, а саме – одяг, особисті речі, побутові предмети, фотографії, політичних в’язнів ОУН-УПА, що колись тут утримувались. Обов’язково варто побачити тернополянам та гостям міста відділ «Репресії 1939-1941 років» у камері №1 – тут збереглися автентичні двері, яких у свій час торкалися руки катів і в’язнів, та відділ «Шістдесятники», що розповідає про життя репресованих українських митців і дисидентів, наприклад Ліни Костенко і В’ячеслава Чорновола. А от реалістичний макет концтабору, камера смертників та її вміст, посмертна маска Степана Бандери, вироби жінок-в’язнів, які виготовлені у концтаборах Сибіру і не тільки, колекція макетів криївок повстанців і розріз справжньої криївки із усіма деталями її інтер’єру точно не залишать нікого байдужими до місця із такою страшною історією.

Музей політв’язнів працює з 10:00 по 17:00 в усі дні, окрім понеділка, середи та вихідних. Вхід безкоштовний.

Бібліотека-музей «Літературне Тернопілля»

Адреса: вулиця Івана Франка, 21

Музей був створений при бібліотеці №2 для дітей Тернопільської міської центральної бібліотечної системи ще у грудні 2012 року, на базі пам’ятки архітектури ХІХ століття «Вілла Грабовських». Фонди музею налічують багато книг, цінних документів, світлин, картин із приватних колекцій та архівів, а ще особисті речі письменників та літературознавців Тернопільщини, скажімо Олександра Смика, Євгена Безкоровайного, Бориса Демківа, Богдана Бастюка, Левка Крупи, Петра Сороки та інших культурних діячів. У цілому, експозиція музею присвячена розвитку літературного процесу нашої області від найдавніших часів і до нині. Зараз у «Літературному Тернопіллі» діє виставка рекордної в Україні колекції вишитих картин про Тернопіль мисткині Ірини Кошелінської «Мій давній вишитий Тернопіль», а також мандрівна виставка авторських фотографій Юрія Вербицького.

Графік роботи бібліотеки-музею: будні – 09:00-18:00 (без перерв), субота – 09:00-17:00 (без перерв), неділя – вихідний. Проте, у зв’язку із посиленням карантинних обмежень у Тернополі, зараз у «Літературному Тернопіллі» відмінено усі масові заходи і не обслуговують читачів.

Вартість квитка: для дорослих – 15 гривень, для дітей – 10 гривень. «Тисячею Зеленського» тут розрахуватися неможливо.

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини

Фото взяте із сайту tv4.te.ua.

Адреса: вулиця Медова, 5 (колишнє приміщення школи мистецтв ім. І. Герети)

У цьому порівняно молодому музеї (відкритий у листопаді 2019) зібрана величезна кількість матеріалів про історію національно-визвольної боротьби в Тернопільській області. Тут є шафа-бюро Степана Бандери, привезена з Мюнхена, і колекція книг, пов’язана із ним – ексклюзивні праці самого націоналіста, ті, які вміщують дані про його родину, документи, відгуки побратимів і роботи науковців, присвячені Бандері. До експозиції музею входять особисті речі повстанців, бібліотечні матеріали ОУН з Лондона, архів Тернопільського окружного проводу ОУН включно зі списком полеглих, що є дуже цінним матеріалом для історичних досліджень, а ще аж три з половиною тонни літератури про діяльність організації, передані у Тернопіль українською діаспорою. Щодо сучасності, то у музеї є експозиція Національної гвардії України та чимало матеріалів, присвячених подіям у зоні ООС.

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини працює з 9:00 по 17:00 у будні. За словами керівника цієї комунальної установи Євгенія Філя, планується, що цьогоріч із березня музей можна буде відвідати і на вихідних – у суботу та неділю. Вхід безкоштовний. Є можливість зробити благодійні внески у розвиток локації. 

Тернопільський обласний художній музей

 

Адреса: вулиця Крушельницької, 1

Заснований у травні 1991-го, Художній музей має насправді куди давнішу історію і бере свій початок ще з 1913 року і чотирьох зал Товариства Народних Шкіл (на вулиці С. Качали), рідкісні експонати яких знищили росіяни під час боїв Першої світової. Зараз фонди цього закладу культури налічують понад 9 тисяч творів різних видів мистецтва – живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткової творчості. Тут діє постійна експозиція, що складається із трьох частин, побудованих за хронологічними засадами – «Українське мистецтво XVIII-ХХІ століття», «Зарубіжне мистецтво XVIII-ХХ століття» та «Меморіальна зала Діонізія Шолдри». У Художньому музеї вас точно здивують унікальні барокові барельєфи скульптора Йогана-Георга Пінзеля з Бучача, пам’ятки мистецтва із колекцій графів Потоцьких і Козєбродських, приватна колекція екслібрисів засновника тернопільської школи патофізіологів Еммануїла Бергера, вишукані ікони і стародруки, а ще твори сучасних митців.

Музей працює у будні з 9.30 до 17.30 (перерва – 13:00-14:00), субота і неділя – вихідні. Вартість квитка: для дорослих – 30 гривень, для студентів/учнів/людей пенсійного віку – 15 гривень. Є можливість замовити екскурсійне обслуговування для груп до 20 осіб, що коштуватиме 50 гривень (за 45 хвилин). Відеозйомка і фотозйомка платні – 50 і 30 гривень відповідно. Розрахуватися у музеї із «ЄПідтримки», на жаль, неможливо.

Музей Революції гідності та свободи

Фото взяте з Вікіпедії.

Адреса: проспект Степана Бандери, 14

Цей музей діє у місті з лютого 2016 року на базі школи №18. Він налічує три особливі експозиції – «київський» і «тернопільський» Майдани, а ще блок пошани Героїв Небесної сотні з Тернопільської області, які загинули під час Революції гідності. У музеї можна побачити документи, побутові речі, захисні елементи (бронежилети, каски, щити, протигази, респіратори) учасників тих трагічних подій. Також в меморіальні експозиції входять книги про Майдан, картини, світлини тернопільських фотографів Миколи Василечка, Івана Пшоняка, Ігоря Крочака, які демонструють хронологію Революції гідності (зокрема, є виняткова фотографія, на якій зображено беркутівця, що цілує Біблію, тобто присягає на вірність Батьківщині, а це відбулося вперше в Україні саме на тернопільському майдані).

Музей Революції гідності та свободи працює лише у будні з 8:30 до 17:00. Вхід безкоштовний.

Центр науки: Інтерактивний музей науки

Адреса: площа Героїв Євромайдану, 4

 «Центр науки Тернополя» – це громадський простір науки, освіти і молодіжних ініціатив, що з’явився в місті ще у 2017 році. У Центрі поєднано найкращі практики діяльності європейських музеїв науки, є понад тридцять наукових інтерактивних експонатів для демонстрації різних явищ фізики, географії та біології, а також окреме приміщення для зустрічей, круглих столів, майстерень, зборів, тематичних проектів. Діє тут й імпровізована лабораторія. 

За словами Михайла Сиротюка, голови ГО «Центр Науки Тернополя», молодіжний простір не працює через карантинні обмеження та високу вартість електроенергії. Оскільки Центр науки є громадською організацією, яка не фінансується з бюджету, його утримання наразі іде за рахунок членських та благодійних внесків. Відповідно, у музеї оплатити послуги за допомогою терміналу неможливо, як і розрахуватися, використовуючи послугу «ЄПідтримка».

Пан Михайло сподівається, що навесні епідеміологічна ситуація у Тернополі покращиться, і Центр науки знову прийматиме групи зі шкіл, сім’ї та туристів з інших міст.

А який із музеїв Тернополя ваш улюблений? Що вам найбільше у ньому сподобалось?

Поділіться враженнями у коментарях. 

Читайте також У Тернополі відкрили новий музей (ФОТО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана Іноземцева

    Цікава і корисна інформація, яку можна використати. Хотілося б відвідати деякі з описаних музеїв.
  • Читач66

    👏👏👏
  • Natali Ricci

    Юлія, ви дуже гарно пишете
    Продовжуйте в тому ж дусі!!!

keyboard_arrow_up