За новими враженнями: що можна побачити у Кременецькому ботанічному саду (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За новими враженнями: що можна побачити у Кременецькому ботанічному саду (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • У будь-яку пору року, в сонячну та похмуру погоду, попри війну в державі працівники ботанічного саду у Кременці раді відвідувачам й гостям з різних куточків Тернопільщини.
  • Влітку на цій локації особливо красиво, панує атмосфера таємничості. Що тут можна побачити – дивіться на світлинах від «20 хвилин».

Великий ботанічний сад при Вищій Волинській гімназії на околиці Кременця був заснований ще у 1806 році за сприяння видатного ірландського ботаніка Діонісія Макклера. Сад мав стати науковою базою для студентів гімназії.

Спершу площа рослинних насаджень становила 4,5 гектара. Сюди увійшли парк відпочинку, розарій, шкілки, три оранжереї, парники та аптекарський город. Екзотичні саджанці й насіння до Кременця Макклер звіз чи не з усієї Європи: Данії, Фінляндії, Швеції, Англії тощо.

Відео дня

Наразі площа саду складає 200 га і поділяється на чотири функціональні зони: заповідна, наукова, експозиційна та господарська зона. Тут є велика кількість трав’янистих рослин, кущів і дерев, котрі занесені до Червоної Книги України.

Колекційний фонд саду нараховує понад 2000 видів, підвидів та сортів рослин: лікарських, пряно-ароматичних, декоративних, ягідних і плодових культур.

Вас точно здивує експозиція «Втаємниченого» саду ароматів, в основі якого – ефіро-ароматичні рослини. Рано вранці або ввечері можна відчути унікальний запах кожної квітки. Перебування тут позитивно впливає на організм людини, заспокоює та покращує психо-емоційний стан.

– Природа «грає» барвами і відтінками, манить ароматами, огортає теплом, дарує спокій, заряджає енергією та позитивом. Це хороший психолог, зелений магніт, який притягує не тільки тому, що це красиво, а й тому що людина і природа нероздільні, – закликають гостей працівники саду.

На цій території відкриваються мальовничі краєвиди, є чимало лавочок та дерев’яних бесідок, аби відпочити наодинці. Заворожують заплутані стежки, химерні кам’яні та дерев’яні сходи серед папороті, плюща й інших рослин.

У Кременецькому ботанічному саду також можна роздивитися численні роботи художника й майстра різьби по дереву Василя Петровського. Вони зібрані у галереї просто неба під назвою «Відкритий портал».

Наприкінці червня, до Дня працівника природно-заповідної справи, галерею поповнили дерев’яним панно, на якому зображена емблема й назва саду.

Довідка. Ботанічний сад розташований за адресою: вулиця Ботанічна, 5.

Добратися до Кременця з Тернополя можна автобусами з Центрального автовокзалу. Вони курсують щодня з 7:00 до 22:05. Квиток обійдеться в середньому у 120 гривень. Від кременецької автостанції до ботанічного саду майже три кілометри, можна йти пішки або взяти таксі. 

Сад відкритий для відвідувачів з понеділка по п'ятницю, з 08:30 до 17:30, без перерви. Субота і неділя – вихідні. Вхід до саду безкоштовний.

Якщо хочете провести професійну фото- чи відеозйомку, слід узгодити це з керівництвом. Адмінбудівля розташована на території саду.

Інформацію про заходи, які проводять у саду, екскурсії тощо можна дізнатись на Фейсбук-сторінці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100068801126656.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ангеліна Колінчук

    Я сьогодні там була і в цьому саду дуже круто й гарно😍😍😍🤩

keyboard_arrow_up