Навчать як вишити першу борщівську сорочку

Навчать як вишити першу борщівську сорочку

Вже з вересня усі охочі створити свою борщівку зможуть записатися на курси, які проводить «Школа Борщівської народної сорочки» у Тернополі.

Послухали цікаві історичні факти і легенди про борщівський край, дізналися про крій і використання сучасних та старовинних  матеріалів для сорочки,  про те, де взяти схеми, про техніки вишивки, і де їх можна опанувати, учасниці практичної лекції «Як вишити свою першу борщівську сорочку?». З нагоди 28-ї річниці Незалежності України дану подію організували і провели у Тернопільській бібліотеці №4 для дорослих «Етноцентр» співзасновниці «Школа борщівської народної сорочки» Лариса Овчарук, Вікторія Кривоніс і Майя Юркевич.

Розповіли як правильно вишити

На лекцію завітали вишивальниці з Києва, Рівного, Хмельницького, Чорткова. Вони почули не лише багато корисної інформації, а й надихнулися мотивуючими розповідями спікерів – «борщівської невістки», яка безмежно залюблена у вишивку цього краю, бізнес-тренера Лариси Овчарук, а також майстра народних ремесел і художньої вишивки Вікторії Кривоніс, яка добре знається на найрізноманітніших вишивальних техніках і швах. Також учасниці лекції мали нагоду роздивитися кілька старовинних сорочок із приватної колекції Віри Матковської, побачити зразки використання старовинних швів у сучасних виробах і запитати про все, що стосується борщівських сорочок.

  • Ми організували цей захід, аби залучити нових людей вишивати свої перші борщівські сорочки, – каже Лариса Овчарук. – Я дуже люблю саме борщівську сорочку, мене від неї аж трясе. Борщівський край дуже унікальний і особливий, тому саме там народилась така автентична борщівська сорочка, яка дає внутрішню силу і впевненість. Це елітарне народне мистецтво. Його всього 10%. До мене борщівська сорочка притягує дуже глибоких людей.

Відео дня

Ось що написала з цього приводу пані Лариса на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Вишити свою справжню борщівську сорочку і просто і складно одночасно. Але це  – реально! Раніше, кожна дівчина, жінка вишивала собі, своїй родині буденні та святкові сорочки. А ще перед тим, як вишити мусила виростити коноплю, зібрати, опрацювати, щоб отримати нитки, з яких виткати тканину, яку потім можна було вишивати. Це титанічна праця! Але на кожне велике свято у дівчини, жінки мала бути нова сорочка!

Були в селах жінки, які краще інших розумілись на крої і вишивці, до них можна було прийти і порадитись, навчитись: як покроїти, розкласти на тканині вишивку, якими техніками вишити і оздобити край рукава, пазушний розріз, горловину, як змережувати готовий виріб, бо все вишивалось, з‘єднувалось вручну! Поради були цінними, адже якщо помилишся, то вся праця пропаде.

Тому і сьогодні радимо, перед тим, як розпочати вишивати свою першу борщівську сорочку, перевірити чи правильними узорами, нитками, техніками, на правильній тканині зібрались вишивати? Щоб була Ваша борщівська сорочка правильною, справжньою».

Майстриня Вікторія Кривоніс розповіла присутнім про те, скількома способами можна розкроїти борщівську сорочку, яке полотно і нитки використати, які є техніки вишивки, де взяти схеми для сорочки тощо. Також спікер радила як традиційне використати у сучасних речах.

Обидві доповідачки рекомендують охочим вишити свої перші борщівки скористатися трьома книгами Людмили та Олексія Покусінських «Борщівська народна сорочка».

Восени розпочнеться навчання

Для тих, хто мріє вишити борщівську сорочку, але не володіє достатніми знаннями і техніками, вже восени розпочнеться навчання у «Школі борщівської народної сорочки». Щосуботи відбуватимуться двогодинні заняття.  Бажаючі створити власні борщівки мають змогу пройти чотири курси навчання – початковий, основний, завершальний, а також новий – вишиття чорних хустин з квітковими мотивами, горсиків гладдю та бісером, запасок тощо.

Повна програма початкового курсу складається із 9 занять, основного – з 12, завершального – з 7. Програму нового курсу оприлюднять у вересні на сторінці «Школи борщівської народної сорочки» у «Фейсбуці». Додатково повідомлять про час і місце проведення занять. Будуть і відеоуроки.

Новинка від колекціонерки

На лекцію завітала колекціонерка борщівських сорочок Віра Матковська. З собою вона принесла унікальну новинку – фотоальбом «Горсики з борщівського краю».

В ньому розміщені мальовничі історії – описи понад 30 горсиків, які збережені у її колекції, а також світлини з домашнього архіву, на яких відображено, як горсики мандрували у часі.

Автор проекту – Віра Матковська, текст – Руслани Стасишин, світлини – Михайла Урбанського.

  • Невтомні руки невідомих майстринь вміло оживляли кольоровими нитками квіти на чорному оксамиті, ми ж постаралися донести цінність і глибину цього українського скарбу, – зазначила Руслана Стасишин.

До речі, з-поміж моделей, вбраних у горсики, є донька Вікторії Кривоніс – Даринка та донька Михайла Урбанського – Катруся.

Альбом буде цікавим для шанувальників українського народного вбрання, науковців, мистецтвознавців, етнографів і також стане оригінальним подарунком на гарну подію. Його можна придбати у книгарнях «Ярослав Мудрий» та «Дім книги», а також у крамниці «Золоте руно».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up