Новий рекорд, «Пісочна анімація», літературний батл, майстер-класи – у Тернополі стартував «Бібліофест ІХ»

Новий рекорд, «Пісочна анімація», літературний батл, майстер-класи – у Тернополі стартував «Бібліофест ІХ»

Аніматори на вході до Українського дому «Перемога» запрошують перехожих на свято. У центральній частині фойє – виставка із 69-ти унікальних арт-буків, праворуч  від входу представлена колекція флористичних еко-костюмів. Поряд – картини на етюдниках, художня майстерня і фотозона. Ліворуч від входу – етно-майстерня, бібліомайстерня «Смаколики в стилі еко», літературна майстерня та майстерня кіно та анімації. Так 25 вересня стартував у Тернополі дев’ятий «Бібліофест». 

Тема цьогорічного фестивалю – «Бібліотеки – громаді. Відкритий простір». Нагадаємо, що за три дні у 12 бібліотеках нашого міста проведуть 64 різноманітні заходи.

У залі Українського дому велелюдно. Тут багато дітей і молоді. Ведучий свята Юрій Дзюла запрошує на сцену майстриню анімаційних мистецтв, керівника Першої професійної студії пісочної анімації, педагога та дизайнера Оксану Мергут, яка показала чудову «Пісочну анімацію», присвячену книгам. Відтак із вітальним словом до присутніх звертаються заступник міського голови Леонід Бицюра, начальник управління культури Тернопільської міської ради, голова обласної організації НСПУ Олександр Смик та директорка комунальної установи «Тернопільська міська ЦБС» Світлана Козелко.

Відео дня

– Такого фестивалю, який би вшановував книги, бібліотечних працівників і читачів в Україні нема ніде, – каже Олександр Смик. – Вже п’ять років поспіль «Бібліофест» відбувається під час війни. Нещодавно я повернувся з Чорногорії – країни, де під час війни за незалежність кулі робили із книжкових лінотипів. Після перемоги ці кулі знову переплавили на шрифти для книжок. Сьогодні це процвітаюча країна, яка перемогла ворога і повернулась до читання.  Україна теж відбудеться як держава тоді, коли в ній житимуть мудрі люди, тому вчіться і читайте книжки!

На сцену запрошують присутніх письменників – гостю зі Львова Ніку Нікалео, а також тернопільських майстрів слова – Олександра Смика, Валентину Семеняк, Ірину Мацко та Ніну Фіалко. Розпочинається літературний батл. Кожен із письменників коротко презентує себе, розповідає про свою читацьку аудиторію. Відтак на сцену виходять аніматори і пропонують митцям витягнути записку із запитанням і відповісти на нього.

Для фіксації нового 41 рекорду Тернополя – «Найбільша колекція арт-буків», – а їх 69 загалом, з них 6 – нових, які присвячені кіно та театру, – усі присутні знову спускаються у фойє. Тут міський голова Тернополя Сергій Надал вручає директорці комунальної установи «Тернопільська міська ЦБС» Світлані Козелко диплом, який підтверджує новий рекорд. Найновіші 6 арт-буків «Тернопіль на кінокарті України» презентує директорка бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Оксана Лехіцька. Після цього свої виступи – віджимання на цвяхах, скручування цвяхів руками, швидкісне декламування скоромовок – представлять троє рекордсменів Тернополя.

–             Сьогодні ми представили черговий рекорд Тернополя і України – «Найбільшу колекцію арт-буків», – каже заступник міського голови Тернополя, голова Тернопільської кінокомісії  Леонід Бицюра. – Цікавим є те, що ми показуємо зв'язок з кінематографом, який ми почали активно відроджувати в Тернополі та області вже четвертий рік поспіль. Бо Тернопіль причетний не лише до українського, а й світового кінематографу.

Свою роботу розпочинають майстерні. Дітей розділяють на групи. Одні вчаться розмальовувати печиво, другі – створювати мультики, треті – пишуть казку, четверті – роблять ляльку-мотанку, п’яті – малюють.

Нагадаємо, що сьогодні, 25 вересня відбуватимуться ряд цікавих заходів у бібліотеках нашого міста.

Упродовж дня:

Хіт- пaрaд читaцьких думок « Я люблю свою бібліотеку зa…» /ДБ №3 (бульвар Д. Галицького, 16);

Вистaвкa кaртин «Зaмки – дух нaшої дaвнини» /ЦМБ (вул. Руська, 31);

Вистaвкa-інстaляція «Цікaвинки з літерaтурного кошикa»/ б-кa №3 для дор. (вул. Агрономічна, 1);

15.00 Етногрaфічні розмaльовки «Осінні елегії рідного крaю» /б-кa №4 для дор. (б-р Д. Галицького, 6);

15.30 Конкурс «Селфі з улюбленою книгою» /б-кa №7 для дор. (вул. Карпенка, 14).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іраїда Гаврилюк-Мацюк

    Було чудово!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up