"Пам'ятники не повинні перетворювати місто на цвинтар", каже художник Олег Шупляк

"Пам'ятники не повинні перетворювати місто на цвинтар", каже художник Олег Шупляк
  • Унікальні скульптури-ілюзії та картини-анімації створив митець з Бережан Олег Шупляк. Коли проходиш повз з них, здається, що картина рухається.
  • Такі роботи, до речі, можуть стати чудовою окрасою міських парків та скверів. Вони недорогі, проте креативні та нестандартні. І є хорошою альтернативою пам’ятникам.

Художник цікавиться оптичними ілюзіями вже давно. Зокрема, Олег Шупляк відомий по всьому світу своїми двозначними картинами. Тепер митець вирішив спробувати себе в створенні об'ємних фігур.  

- Вирішив застосувати у скульптурі ефект "мотографу" - це старовинна технологія, яка стояла на зачатках кінематографу, і вона полягає в зміні кількох кадрів повз решітку. Однак виникла проблема, що решітку потрібно постійно рухати. Тому я подумав - а що як зробити сам об'єкт нерухомим, а ефект анімації нехай буде за рахунок руху глядача повз нього. Я не опирався на чийсь приклад, а придумав технологію сам. На першість я, звісно, не претендую, просто аналогів в інтернеті не знайшов. Було чимало невдалих спроб - сантиметр вправо-сантиметр вліво, і не буде видно точної картинки. Часу на розрахунки та виготовлення макетів пішло чимало, але результатом я задоволений.

Наразі в колекції Олега Шупляка близько десятка таких скульптур, з них він планує зробити виставку. Макети зроблені з картону, але якщо виготовити такі об'єкти з металу, то їх можна встановити будь-де, як паркову скульптуру, каже митець. Також це буде ефектно працювати, наприклад, на вітринах – такі об'єкти можна наклеїти на скло.

Відео дня

- Спонукало мене до таких розробок не в останню чергу і те, що зараз ситуація з культурою пам'ятників просто плачевна, особливо в невеличких містечках, - продовжує пан Олег. - В нас чомусь таке стереотипне мислення, що пам'ятник має бути як надгробок - статуя з гранітними плитами, а бажано взагалі хрест. Така ситуація виникла через дві причини: бідність та невігластво. Зокрема, влада та суспільство надають перевагу максимально дешевому проекту. А за безцінь майстри-професіонали працювати не готові, а роблять все хлопці, які займаються надгробками. Виникає замкнуте коло - автори-аматори мимоволі несуть цвинтарну естетику у міське середовище і ці об'єкти підсвідомо формують в людей (а особливо у дітей) не просто поганий смак - люди сприймають гранітні меморіальні таблиці могильного типу за норму. Своїми скульптурами я хочу показати, що пам'ятники мають бути цікавими, а не перетворювати місто на цвинтар. Для креативної скульптури достатньо шматок бляхи та схема.

Проект меморіального знаку - коли рухатись попри скульптуру, полум'я свічки тріпочеться. Це полум'я, яке символізує пам'ять про Голодомор неможливо загасити вітром часу, каже художник.

Митець каже, що він готовий готовий до співпраці з усіма, хто зацікавиться його ідеєю.

До слова, нещодавно  з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва Президент Петро Порошенка нагородив Олега Шупляка званням "Заслужений художник України". 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Тим більше на цей рік вирішили потратити мільйон на памятник вчителю це просто п....ц . Мало того сфальшували  все то діло на голосувані , а тепер будуть витрачати гроші на кусок бетону ,коли можна було за цей мільйон поміняти крани в підвалах багатоповерхівок ,замінити лампочки на енергоефективні ,але ж у нас  прислухаються до хворих людей на голову .
  • бурундук

    золоті слова, але чим дорожчий памятник, тим більший відкат
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up