Панує львівська атмосфера. Що відвідати у Чорткові до 500-річчя: підбірка «20 хвилин» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Панує львівська атмосфера. Що відвідати у Чорткові до 500-річчя: підбірка «20 хвилин» (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • Цьогоріч чортків’яни святкуватимуть 500-річчя від дня, коли їхнє місто отримало магдебурзьке право. Це трапилось ще у першій половині 16 століття за сприяння польського короля Сигізмунда І Старого.
  • У Чорткові безліч пам’яток архітектури, постаментів й меморіальних таблиць. Вулички зі старовинною бруківкою заворожують, і ти ніби опиняєшся у місті Лева. Проте тут є чимало своїх особливостей. Що варто побачити у Чорткові – читайте у нашому матеріалі.

До півтисячоліття Чортківської Магдебурії залишилося всього 32 дні. Попри реалії воєнного часу, за новими враженнями до міста щодня приїжджає багато мандрівників. Гарно провести час й відвідати цікаві місця тут можна за вікенд.

Добратися до Чорткова з Тернополя найлегше автобусом. Рейси є буквально щопівгодини. Квиток обійдеться вам у 112-120 гривень в одну сторону, але поїздка того вартує. Від автостанції до центру 2,3 кілометра, відстань пішки можна подолати за двадцять хвилин або автівкою за п’ять. Журналісти «20 хвилин» побували у місті й радять читачам, що незвичного там побачите.

Домініканський костел

Цю культову «візитівку» Чорткова ще називають костелом Матері Божої святого Розарія та святого Станіслава. Будівлю (як і сусідній з нею монастир для ордену монахів-домініканців) спорудили у 1610 році на кошти заможного землевласника Станіслава Гольського. Він похований у крипті старого храму і саме його ім’я носить костел. Пам’ятка довго входила в оборонну систему міста й була частково зруйнована всередині XVII століття.

Відео дня

На початку ХХ століття за ініціативи тодішнього бургомістра старий костел з частиною мурів розібрали, а на його місці звели новий у неоготичному стилі. Будівництво тривало сім років. У Першій світовій війні храм вистояв та не зазнав ушкоджень. За радянської влади упродовж 1946-1989 рр. костел був закритий. Там зробили склад для добрив, а у монастирі діяв швейних цех.

Домініканський костел відновили наприкінці 1980-их. Всередині вас здивує дерев’яний вівтар, вишукані колони й майстерні скульптури, вбудовані у стіни таблички й надписи. Одна з них сповіщає, що перед військовими походами на літургії тут побували колись польські королі Ян Казимир і Ян ІІІ Собеський. У храмі також зберігається чудотворна ікона Матір Божа Чортківська – копія оригіналу, який у 40-х роках минулого століття вивезли до Польщі.

Нашим журналістам вдалось побувати і на башті костелу, на понад 40-метровій висоті. Звідти відкривається неймовірна панорама на місто й навколишні села. Цікаво, що химерні вежі Домініканського костелу видно з будь-якої точки Чорткова.

Неподалік костелу, поблизу старої ратуші, ми помітили вирізьблену з металу урну із надписом «Для реставрації історичної частини Чорткова». Туристи можуть тут залишити кошти, які управлінці згодом використають для розвитку міста.

Стара Чортківська ратуша

Це пам’ятка архітектури місцевого значення, розміщена у центрі Чорткова на площі Ринок. Ратушу спорудили у 19 столітті, вона є фахверковою (споруди такого типу поширені у Західній Європі, їхній каркас утворюють вертикальні та горизонтальні елементи, а простір між ними закладають цеглою або камінням – прим.), що велика рідкість для Галичини. На ратуші встановлений годинник з чотирма циферблатами, поблизу неї донині збереглись торгові ряди. На шпилі флюгер у вигляді півня. Споруда у середньовічному стилі стала локацією для зйомок багатьох художніх кінострічок. Найвідоміший фільм – «Вишневі ночі» про події Другої світової війни відомого українського режисера Аркадія Микульського.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Цей дерев’яний православний храм у Чорткові кілька років тому був визнаний найдревнішим на Поділлі. Збудували церкву у класичному стилі ще в 1584 році ремісники міського братства на чолі з кушнірем (майстер, що вичиняє хутро та шиє з нього різні вироби – прим.) Миколою Драчуком. Храм зазнав руйнувань при набігах турків і татар, але містяни його відновили. За радянської влади церква пустувала. Її діяльність розпочалась у 80-х роках ХХ століття. При незалежній Україні на подвір’ї храму збудували капличку, дах, дзвіницю і хрести відреставрували. У церкві є іконостас XVIII століття, а найстаріша ікона – Запрестольний образ Успіння Пресвятої Богородиці 

Пам’ятник Тарасові Шевченку

Погруддя славетного українського поета у Чорткові встановили у 1960 році на центральній площі. Воно є пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення. Висота бетонного постаменту – 2,5 метри. Він стоїть «під кутом». Так запланували архітектори, це своєрідна фішка.

– Якщо стати на поздовжню вісь, то бачитимете в прозорі між універмагом та багатоповерхівкою дзвіницю найстарішої в Чорткові церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Цей фон відображає мету подорожі Шевченка-художника в Західну Україну – малювання старовинних пам’яток, – колись  журналістам місцевого сайту роз’яснив автор композиції пам’ятника Володимир Чорновус.

Нова Чортківська ратуша

Адміністративну споруду, у якій зараз Чортківська мерія, побудували у 1926-1930 рр. під керівництвом польського інженера Юзефа Кунцевського. Варта уваги деталь, що ратуша зведена у «блоковому» стилі. Вона квадратна й має два поверхи. З лівого боку прибудована ратушна вежа з чотирициферблатним механічним годинником, який постійно сповіщає містян про точний час. На вежі-дзвіниці чотирнадцять років тому встановили пам’ятну таблицю про перебування у Чорткові уряду ЗУНР та президента Євгена Петрушевича.

Інші побачені миттєвості

А які красиві та історичні локації в Чорткові знаєте Ви? Напишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ірина Чорна

    Святкуватимуть? Може відзначатимуть? Дуже весело, залишилось тільки святкувати.
  • Леся Радченко

    Погруддя Тараса Шевченка, перенесли в інший сквер, а на розміщеному вами фото пам'тник, встановлений за часів незалежності, на площі, де був демонтовний пам'ятник леніну.

    Ще у місті є недіючі дві синагоги. Джерела, з дивовижними історіями. Карітас.

    Братська могила, де поховані січові стрільці.

    Могила закатованих совєтами.
  • Леся Радченко

    Ви пропустили історину пам'тку - Замок (зараз там триває реставрація; на фото де стара ратуша, видно під горою відновлений дах на ньому з черепиці). Ще дві старі церкви (в старішій, дерев'яній, за легендою вінчався Богдан Хмельницький). Панорама на місто з Горішньої Вигнанки. Пам'ятник закатованим совєтами у 1941 році в Чортківській тюрмі.   ...
  • Назар Бурий

    Коли день Чорткова

keyboard_arrow_up