Післясмак VII Бібліофесту «Бібліотечний тренд ФАЙНОГО МІСТА»

Післясмак VII Бібліофесту «Бібліотечний тренд ФАЙНОГО МІСТА»

Доказати усім, що бібліотека – це не нудно, а читати – справа не лише цікава, а й модна вирішили організатори VII Бібліофесту «Бібліотечний тренд ФАЙНОГО МІСТА». З цією метою за три дні  – 27-29 вересня у Тернополі провели аж  65 заходів!  Найособливішими з-поміж них були «Дефіле книжкових красунь» в центрі міста, відкриття нового книжкового простору «Хрустка, свіжа, запашна книжка до кави» у французькій пекарні «Франс.уа», відкриття УРБАН-бібліотеки та презентація арт-буків бібліотек Тернопільської міської ЦБС.

До речі, бібліотечний фестиваль у Тернополі залишається єдиним в Україні. Його проводять символічно після Львівського книжкового форуму, у переддень професійного свята працівників бібліотечної системи.

Дефіле і нові арт-буки

Відео дня

Цьогоріч фестиваль розпочався із дефіле книжкових красунь на Театральному майдані. Дівчата у вишуканих сукнях – представниці кожної із 12 бібліотек міста, згодом пройшлись і центральними вулицями, даруючи перехожим сумочки з книжками.

Доброю традицією стало створення місцевими бібліотеками найбільшої колекції арт-буків в Україні. Цього року кожна філія представила свій арт-бук – усього дванадцять новинок. У них показано творчість таких тернопільських письменників як Ірина Дем’янова, Сергій Лазо, Василь Махно, Петро Сорока, Олександр Вільчинський, Михайло Лазурович, Осип Маковей.

— Наші арт-буки зацікавили  літературні провідні музеї України, —  каже «хрещений батько» Бібліофесту, начальник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик. –  Ми їх представляли на «Благословенному Тернопіллі» взимку. Це не лише інформація, це унікальні мистецькі роботи. Кожна сторінка інша. Гарний арт-бук у вигляді колиски, у ньому зібрані колискові пісні, також цікавим є арт-бук з пазлів.

Книжкова полиця в кав’ярні

У кав’ярні-пекарні «Франс.уа» 27 вересня відкрили книжкову полицю «Хрустка, свіжа, запашна книжка до кави».

Відомі тернопільські письменники подарували свої книги для того, щоби тернополяни могли їх почитати за чашкою запашної кави, а потім повернути. Відтак гості кав’ярні матимуть змогу насолодитись книгами Ірини Мацко, Валентини Семеняк та інших письменників, а також книгами, які подарував директор видавництва «Богдан» Богдан Будний.

- Тепер у нас на Руській, 32 є поличка зі свіжою літературою, новинками бібліотечних полиць сучасних авторів, – кажуть власники закладу. – Почитати за кавою їх може кожен наш гість. Ми надзвичайно пишаємося таким починанням і запрошуємо усіх на каву зі свіжою випічкою та книгою.

Креативна УРБАН-бібліотека

Креативну УРБАН-бібліотеку № 7 відкрили 28 вересня на вулиці Карпенка, 14. Нещодавно ця книгозбірня була напівзабутим підвальним приміщенням. Тут встановили дизайнерські полиці, зробили слогани та підписи до полиць, а в подальшому планують облаштувати книжковий дворик просто на вулиці. На ремонт витратили 190 тис. грн.

Ось що написала про цю подію на своїй сторінці у «Фейсбук» Надія Качуровська: «Колись, в юності, я починала трудову діяльність у цій бібліотеці. Але сьогодні це вже зовсім інша бібліотека. Довго була закрита, поцвілі стіни, обвалена штукатурка. Тепер це сучасна модна бібліотека. З часом при ній буде бібліотечний дворик з читаннями і посиденьками за дозвіллям. А тим часом в середині найсучасніші стелажі для книг і журналів. Нові вікна, нові столики, багато зелені. Відремонтували за кошти міської ради спільно з меценатами. Кошти ефективно освоєні завдяки нашому новому директору Тернопільської міської ЦБС Світлані Козелко. Це був повністю її дизайнерський проект. Навіть санвузол там такий гарний, як у театрі. Хочу побажати колегам, що там працюють, нових класних читачів і добрих старих, які має ця бібліотека».

Першими читачами УРБАН-бібліотеки стали Оксана Яциковська, Ольга Колос і Андрій Ткаченко. Львівська письменниця Оксана Сайко, яка завітала на свято, не приховувала позитивних емоцій, коли говорила, що «Тернопіль переплюнув Львів».

Презентації та творчі зустрічі

Окрім того в рамках Бібліофесту у 12 бібліотеках «Файного міста» провели ряд презентацій книжок та цікавих зустрічей письменників із читачами. Так, у ДБ № 2 презентували книгу О. Вітвіцького «Повстанська абетка», у ДБ № 4 – літературний слем «Креативне чтиво з лауреатом літературного конкурсу «Коронація слова» Валентиною Семеняк», у ДБ № 5 відбулися піжамні читання з Іриною Дем’яновою. В бібліотеці № 2 у перший день фестивалю презентували книгу Леоніда Бицюри «Віра і Воля».

28 вересня у бібліотеці № 5 провели книжковий кастинг «Читач сказав «Браво!» або творам тернопільських письменників «Ура!». На захід запросили Олега Германа. До речі, цей письменник також зустрівся з читачами бібліотеки № 4. На годину читацьких пристрастей «Освідчення «коронованому» письменнику – Богдану Мельничуку» запросила читачів ДБ № 4. Літературна імпреза «Моя поезія – жива душа» з О. Карою відбулась у бібліотеці № 8, а «Дівочі теревені з Іриною Мацко» – в ДБ № 5. Крім того у бібліотеці № 3 організували книго-мандри «Завітай у казку» з Г. Шулим та провели літературну зустріч із поетесою М. Гуменюк і письменником П. Сорокою. Учасницею книжкового дрес-коду «Нові видання – нові зустрічі» у бібліотеці № 2 стала письменниця та перекладачка Ірина Боднаренко. Літературна імпреза від Р. Росіцького відбулась у ДБ № 3.

виставки і майстер-класи

Під час Бібліофесту відкрили чотири виставки – дебютний вернісаж «У ритмі кольору» молодого художника В. Безкоровайного (бібліотека № 4), виставку паперових храмів і замків Тернопілля В. Кріси «Мандруємо стежками давнього Тернопілля» (ДБ № 5), виставку картин та ілюстрацій О. Кіналя «Дорога в дитинство» (ДБ № 2), виставку вишитих картин із приватної колекції майстрині І. Кошилінської «Мій давній Тернопіль» (ДБ № 2).

Для відвідувачів книгозбірень організували чимало цікавих майстер-класів. Зокрема у бібліотеці № 4 провели майстер-класи з виготовлення оберегів, ляльки-мотанки, квіткових композицій, вишивки. Захоплюючим був майстер-клас від керівника студії дитячої анімації «Руда миша» О. Мудрої «Створюємо мультик про бібліотеку» (ЦДБ). У ДБ № 5 вчили створювати книгу на листівках, а в ДБ № 3 – розписували CD-диски. Заняття у майстерні hand-made провели у бібліотеці № 8.

А ще в рамках Бібліофесту були різноманітні акції, флеш-моби, огляди нових видань, літературні батли тощо.

Фестиваль закінчився у переддень професійного свята бібліотекарів. Тож вітаємо їх і бажаємо побільше вдячних і допитливих читачів, плідної співпраці з письменниками, нових креативних ідей, невичерпного натхнення, віри у світле майбутнє, мирного неба, міцного здоров’я, щастя, радості, добра, достатку і Божого благословення. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up