Партнер рубрики Події

Речі, за які могли посадити за ґрати: в Тернополі відкрили унікальну виставку (ФОТО)

Речі, за які могли посадити за ґрати: в Тернополі відкрили унікальну виставку (ФОТО)
  • Унікальну експозицію національної символіки відкрили у Тернопільському краєзнавчому музеї.
  • Експонати, яким майже сто років, потрапили у музей з різних куточків Тернопільщини. Їх робили різні майстри. А тепер на вишиванки, рушники та скульптурні композиції можуть поглянути і жителі Файного міста.
  • Як та коли можна потрапити на виставку та що іще можна побачити, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Одяг та рушники 30-40-их років минулого століття з національними орнаментами, тризубом та іншою українською символікою, рушники з віршами Шевченка та гімном України, серветка з вишитою на ній українкою в національному вбранні і синьо-жовті краватки можна побачити в експозиції краєзнавчого музею у Тернополі.

Тим ці речі і унікальні, адже повністю  пронизані національною ідеєю, яку втілювали українці 90 років тому. За зберігання, а тим паче носіння такого одягу раніше цілком можна було потрапити за ґрати, тому й ховали його сховках, розповідають працівники музею.

Відео дня

Пізніше експонати, одяг та рушники, опинилися в руках приватних колекціонерів, а вже в роки Незалежності колекціонери подарували їх краєзнавчому музею.

Національний одяг у експозиції – з Борщівщини, зібраний з різних сіл цього краю, Кривче, Пилипче, Шупарка, тощо. Він чудово зберігся і тепер тернополяни можуть побачити як одягалися на свята та в будні чоловіки, жінки та діти, а також їх знаряддя праці.

А от скульптурні  композиції є навіть з Криму. Їх автором є знаний художник-скульптор Микола Вакуленко. Всіх його скульптур важко і порахувати, у майстра за роки його праці тільки персональних виставок було 25, зокрема у Києві та Львові. Також чоловік представляв свої вироби закордоном, у Німеччині, Болгарії, Литві. А тепер три його скульптурних композиції представлені на виставці національної символіки у Тернопільському краєзнавчому музеї.

Одна зі скульптур належить уродженцю Бережанщини Ярославу Миколишину. Він є автором акварелей, гуашей, живописних картин, скульптур, а його роботи зберігаються в музеях Тернополя та Бережан, а також у Шевченківському національному заповіднику у Каневі (Черкаська область).

Ще одну скульптуру виготовила знана майстриня з Борщівщини Лілія Стасюк. Її роботи є у багатьох музеях України та приватних колекціях. Скульптура, яку представили на виставці, називається «Спомин». Її майстриня виконала у теракоті, а прообразами двох літніх людей, зображених у композиції, є батьки художниці.

Окремо на виставці завісили цілу стіну рушниками, на яких вишита національна символіка. Найстаріші експонати виготовили ще в 1930-их роках, а найновіший – у 2016-му.  

Окрім рушників, тут же можна побачити серветку з вишитою на ній дівчиною в національному вбранні. Називається вона «Українка». Вишили її ще в 1980-их роках.

Ще одним цікавим експонатом є краватка, на якій вишили національні орнаменти та тризуб. Їй вже майже 90 років. А біля неї вже сучасна краватка 2016 року і також з національним орнаментом.

Побачити виставку ви можете у будь-який день тижня з 10.00 до 19.00 у Тернопільському краєзнавчому музеї за адресою площа Героїв Євромайдану, 3. Екскурсії в музеї проводять в будні. Офіційно відкриють виставку у вівторок, 17 серпня.

Вхід платний, для дорослого – 40 гривень, для дитини 20 гривень, вхід по студентському квитку вартує 30 гривень.

Триватиме виставка до 24 серпня включно, кажуть в музеї.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alla Matveeva

    Це таке чудо. Мрію і свою невеличку колекцію зібрати

    Марина Чорна reply Alla Matveeva

    Що ж, вперед  https://violity.com/auction/1675-sorochki-rubashki-vyshivanki?opts=852,853,854,855,856&show_type=1&order=40 - хороше місце для старту, та треба не лише збирати, але й орієнтуватися в темі

keyboard_arrow_up