Справжній код нації! Тернополяни розповіли, що для них символізує День вишиванки (ОПИТУВАННЯ)

Справжній код нації! Тернополяни розповіли, що для них символізує День вишиванки (ОПИТУВАННЯ)
  • Щороку у третій четвер травня українці відзначають День вишиванки.
  • Через російське вторгнення сьогодні це свято для нашого народу має сакральне значення.
  • Ми запитали у тернополян, як часто носять вишиванку, що вона для них означає й чим важлива у воєнний час.

День вишиванки, до речі, свято неофіційне, а було засноване студентами Чернівецького національного університету у 2006 році.

Нині одягнути національне вбрання намагається кожен українець, адже у цей непростий період боротьби з ворогом наші прапор, герб, гімн, мова, і, звісно, вишиванка, гуртують націю та уособлюють тисячолітні традиції Батьківщини.

Що перехожі думають про День вишиванки, який цьогоріч відзначаємо попри війну з агресором? Коли носять цей одяг? Ми дізнались.

Відео дня

Людмила, 40 років, офісний працівник

– На свята одягаю. Вишиванка – це щось близьке по духу, це наш національний стрій. Сьогоднішнім святом ми демонструємо, що єдині й сильні. Наша нація згуртована, тримається разом! Тернополянам побажаю мирного неба над головою. Це головне! А ще бути здоровими й сильними.

 

 

Віталій та Ірина, 23 і 17 років, працівник казначейства та студентка

– На жаль, рідко одягаємо вишиванки, але вони об’єднують людей. Потрібно більше свят, які би символізували нашу згуртованість! У воєнний час вишиванки показують, що ми підтримуємо один одного. Наша країна не ділиться на захід-схід, північ-південь. Ми – незламне ціле! Містянам побажаю вірити в перемогу України й допомагати нашим ЗСУ будь-яким способом!

 

Оксана, 46 років, журналістка

– Вишиванку ношу на всі національні й релігійні свята. Я вважаю, що це потрібно робити, адже зараз вона є справжнім кодом нації. Не потрібно цуратися цього, називати шароварщиною. Навпаки – вишиванку слід пропагувати у цілому світі! Її одягають навіть королеви, вона є модним трендом. У воєнний час нинішнє свято підтримує дух народу, додає міці, сили, енергії! Тернополянам й Україні побажаю вистояти й перемогти ворога! Мирного неба і хай у нас все буде добре!

Михайло Антонович, 84 роки, пенсіонер

– Тільки на свята вишиванку одягаю! Я з негативом ставлюся до молоді, яка може щодня носити порвані джинси й пом’яту сорочку. А нині свято, тож це доречно! День вишиванки об’єднує людей, піднімає їм настрій. Тернополянам бажаю, що гоже, а що не гоже – не дай Боже!

 

 

Юлія, 58 років, бібліотекар

– Не скажу, що дуже часто одягаю вишиванку. До церкви, на свята великі, приміром Різдво, Великдень тощо. Сьогодні почула гарну фразу: «Це не просто Всесвітній день вишиванки, а Всесвітній день української вишиванки!». Вона є кодом нації, який потрібно носити і берегти! У воєнний час вишиванки надихають захищати свою Батьківщину! Колись українські військові навіть на передовій під гімнастерки одягали вишиванки, і це їх оберігало! Жителям міста бажаю мирного неба та щоб всі наші солдати повернулися додому живими!

Олег, 59 років, вчитель

– Я до вишиванки ставлюсь з великою повагою, з любов’ю, тому ношу на великі свята! Це наш український одяг! Треба, аби всі зрозуміли, що українці – щирі, згуртовані люди. Мої родичі нині теж усі в вишиванках.

 

 

 

А що для Вас означає День вишиванки? Напишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up